Friday, 1 April 2016

Τι είναι ο διαβήτης ;


O διαβήτης αποτελεί μια συχνή δια βίου πάθηση, κατά την οποία η ινσουλίνη (ορμόνη υπεύθυνη για την απορρόφηση της γλυκόζης του αίματος από τα κύτταρα) είτε δεν παράγεται σε επαρκείς ποσότητες από το πάγκρεας , είτε αδυνατεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από τα κύτταρα του οργανισμού.












Συναντάμε 3 κύριους τύπους διαβήτη:

·         Ο διαβήτης τύπου 1: (επίσης γνωστός ως Ινσουλινο-εξαρτώμενος  διαβήτης ή νεανικός διαβήτης), πάθηση κατά την οποία το πάγκρεας  δεν εκκρίνει ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και νεαρούς ενήλικες ( πριν από την ηλικία των 40 ετών).

·         Ο διαβήτης τύπου 2: (σακχαρώδης διαβήτης , μη ινσουλινοεξαρτώμενος ή διαβήτης των ενηλίκων). Αποτελούν συντριπτικά τον συχνότερο τύπο διαβήτη που προσβάλλει τον οργανισμό όπου, αν και  εκκρίνεται ινσουλίνη , τα κύτταρα του σώματος δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν με αποτελεσματικό τρόπο, με συνέπεια η έκκριση της να μειώνεται με τον χρόνο.

·         Ο διαβήτης κύησης: Η εγκυμοσύνη είναι  μια περίοδος στη ζωή των γυναικών που οι ανάγκες σε ινσουλίνη είναι μεγαλύτερες .Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την αυξημένη ζήτηση. Τότε βρίσκει πρόσφορο έδαφος και κάνει την εμφάνισή του ο σακχαρώδης διαβήτης κατά τον 6ο μήνα της κύησης, ο οποίος συνήθως παρουσιάζεται και υποχωρεί  μετά το πέρας αυτής.


5 μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στην καθημερινή ζωή!

1.       Συστηματική Άσκηση: Τουλάχιστον 30 λεπτά συστηματικής, μέτριας έντασης δραστηριότητας για 5 ημέρες την εβδομάδα. Η υιοθέτηση μιας συστηματικής άσκησης όπως περπάτημα, κολύμπι, ασκήσεις αεροβικής, ή πιλάτες ενισχύουν τη ρύθμιση το διαβήτη.

2.       Υγιές σωματικό βάρος: Η απώλεια λιγότερο από το 10% του συνολικού σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2  μέχρι και 70%.

3.       Ισορροπημένος τρόπος διατροφής: Το βασικό συστατικό της διατροφής που συμβάλει στον έλεγχο του σακχάρου είναι οι υδατάνθρακες. Μοιράστε τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες . Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα, ώστε να αποφεύγεται η υπερκατανάλωσή τους σε 1 γεύμα.

4.       Κάθε γεύμα να συνοδεύεται από πρωτεΐνες : Αυτές υπάρχουν στο τυρί, το γιαούρτι, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα όσπρια. Τα τρόφιμα αυτά διασπώνται με πιο αργό ρυθμό από τον οργανισμό και συμβάλλουν στην αποφυγή των αυξομειώσεων των επίπεδων σακχάρου στο αίμα.

5.       Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με ολιγοθερμίδικές γλυκαντικές  ύλες. Αντικαταστήστε  τη ζάχαρη στο φαγητό, στον καφέ ή στο γλυκό σας με κάποια εγκεκριμένη γλυκαντική ύλη όπως η στέβια.


ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.ΣΑΒΒΑ
Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK

No comments:

Post a Comment