Η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου διαρκεί από 1 έως 14
Αυγούστου και νηστεύουμε προς τιμήν της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην νηστεία αυτή
αποκλείονται το κρέας, το ψάρι, το αβγό και τα γαλακτοκομικά. Στις 6 Αυγούστου
(του Σωτήρος) επιτρέπεται το ψάρι. Στις 15 Αυγούστου εάν είναι Τετάρτη ή
Παρασκευή επιτρέπεται το ψάρι και όχι το κρέας ενώ αν είναι άλλη ημέρα
επιτρέπεται και το κρέας.
Η νηστεία είναι ένας τρόπος
διατήρησης της υγείας και καθαρίζει το σώμα από διάφορα άχρηστα
κατάλοιπα και τοξίνες. Τα οφέλη της νηστείας είναι: αυξημένη ζωντάνια και ενεργητικότητα, πνευματική
διαύγεια, ξανάνιωμα και λάμψη του δέρματος και μια πολύ ευχάριστη ψυχική
διάθεση που ακτινοβολεί στο πρόσωπο του ανθρώπου που την εφάρμοσε.
Η έλλειψη των τροφίμων
ζωικής προέλευσης από τη διατροφή, σημαίνει μείωση του προσλαμβανόμενου κορεσμένου λίπους, το οποίο είναι και
το πιο επιβαρυντικό. Αυτό έχει ως επακόλουθο τη μείωση στις τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Η μείωση της
αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να συμβεί διότι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα
όσπρια και τα δημητριακά, που αποτελούν τρόφιμα που καταναλώνονται σε
μεγαλύτερη ποσότητα και συχνότητα κατά την περίοδο της νηστείας, είναι πλούσια
σε κάλιο (που μειώνει την αρτηριακή πίεση).
Επίσης κατά την περίοδο της νηστείας αυξάνεται η κατανάλωση άπεπτων φυτικών ινών (που υπάρχουν στα όσπρια, λαχανικά, φρούτα), που μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου. Ταυτόχρονα με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και ακατέργαστων δημητριακών θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες, που είναι γνωστές για την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Στην νηστεία καταναλώνεται επίσης το σουσάμι και το
ταχίνι. Η πρωτεΐνη του ταχινιού είναι πλούσια
σε αμινοξέα σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες άλλων τροφών. Όταν μάλιστα συνδυαστεί
με όσπρια (όπως ο πουρές ρεβιθιών «χούμους», η φάβα) αποτελεί μια τροφή πολύ
θρεπτική. Ακόμη το
σουσάμι και τα προϊόντα του είναι πλούσια πηγή σιδήρου, φωσφόρου, ασβεστίου και
καλίου.
Η πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών είναι χαμηλής βιολογικής
αξίας συγκριτικά με την πρωτεΐνη ζωικής
προέλευσης. Δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο
οργανισμός σε αντίθεση με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Όμως ο σωστός συνδυασμός οσπρίων και
δημητριακών και συγκεκριμένα ρύζι ή σιτάρι-πλιγούρι + όσπρια, ρύζι + σουσάμι, αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης
και την κάνει ισάξια με τη ζωική.
Μια καταπληκτική τροφή
στην περίοδο της νηστείας αποτελούν τα μανιτάρια
.Είναι πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής
αξίας (αφομοιώνονται όπως του κρέατος) χωρίς να περιέχουν τοξίνες, λίπη,
χοληστερόλη. Έχουν ελάχιστες θερμίδες
και μπορούν να καταναλωθούν σε συνδυασμό με λαχανικά, δημητριακά, ψητά ωμά ή
και μαγειρευτά κατσαρόλας.
Ενώ,
λοιπόν η νηστεία αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να εφαρμοστεί ένα
διαιτολόγιο χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά, δεν
είναι λίγοι αυτοί που κατά την περίοδο της νηστείας παίρνουν βάρος. Γι αυτό
θα πρέπει να τρώμε με προσοχή στις ποσότητες του φαγητού και να ακολουθούμε
τους παρακάτω κανόνες:
- Να τρώμε πάντα πρωινό που να περιέχει φρούτο ή χυμό και ψωμί με ταχίνι ή δημητριακά με ξηρούς καρπούς.
- Να τρώμε αρκετά φρούτα και μεταξύ των γευμάτων και ξηρούς καρπούς ( 10- 15 κομμάτια ).
- Να υπάρχει πάντα σαλάτα μαζί με το κύριο γεύμα.
- Να καταναλώνονται όσπρια 1-2 φορές την εβδομάδα.
- Να καταναλώνονται θαλασσινά ( που επιτρέπονται ) 1- 2 φορές την εβδομάδα.
- Να έχουμε ποικιλία στη διατροφή μας.
- Να πίνουμε ικανοποιητική ποσότητα υγρών.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να έχουμε μόνο τα οφέλη
της νηστείας και καμία επιβάρυνση. Καλή νηστεία.
Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK
No comments:
Post a Comment