Wednesday 23 October 2019

Μυστικά της διατροφής και της κουζίνας ! ! !



Πιπερόριζα   ρίζα του καλού





Η πιπερόριζα (τζίντζερ) είναι το πιο γευστικό φάρμακο της φύσης. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

1.       Για δυσπεψία :  Νιώθετε φούσκωμα μετά το φαγητό ? Πιείτε τζίντζερ
2.       Για το κρυολόγημα: Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, βάζετε 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη ή τριμμένη φρέσκια ρίζα, 2-3 σταγόνες λεμόνι και 1 κουταλάκι μέλι. Αφήστε 3-4 λεπτά , σουρώστε το και πιείτε το.
3.       Για την ιγμορίτιδα και την βουλωμένη μύτη: Σε ένα κατσαρολάκι, βάζετε 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη, το αφήνετε να βράσει και κάνετε εισπνοές πάνω από το νερό που κοχλάζει.

Monday 21 October 2019

Pancakes με φρέσκα φρούτα !!



Υλικά:
             1 φλ. ( ½ αλεύρι ολικής αλέσεως + ½ αλεύρι για όλες της χρίσης)
             1 κ.γ baking powder
             1 φλ. άπαχο γάλα
             1 κ.γ υγρή βανίλια
             1 αβγό ή 2 ασπράδια
             1 μπανάνα
             2-3 μεγάλες φράουλες ψιλοκομμένες
             1 κ.Σ γνήσιο μέλι

Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ σκεύος, προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και ανακατεύουμε ελαφρώς. Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε με προσοχή το γάλα, τη βανίλια, το αβγό και τη μισή μπανάνα, που έχουμε λιώσει και την έχουμε κάνει πουρέ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Σε δυνατή φωτιά τοποθετούμε ένα ρηχό τηγάνι και ψεκάζουμε το σκεύος με σπρέι λαδιού (κατά προτίμηση λάδι καρύδας). Με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο από το μείγμα και το βάζουμε στο τηγάνι. Αφήνουμε το pancake μας να ψηθεί για περίπου ένα λεπτό και με μία σπάτουλα τα γυρίζουμε προσεκτικά για ακόμη ένα λεπτό. Όταν το pancake μας αποκτήσει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα είναι έτοιμο. Σε ένα πιάτο τοποθετούμε τα pancakes μας και διακοσμούμε με ψιλοκομμένες φράουλες, το υπόλοιπο της μπανάνας και μέλι.




Wednesday 16 October 2019




Παγκόσμια ημέρα διατροφής σήμερα και δεν μπορούμε να το παραλείψουμε!!
Μια θρεπτική διατροφή αποτελεί ουσιαστικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Οι εφημερίδες τα περιοδικά και το διαδίκτυο είναι γεμάτα μηνύματα με τίτλους που αλλάζουν την ζωή μας και μας λένε πως τα τρόφιμα που τρώμε επηρεάζουν την υγεία μας. Δύστυχος πολλά από τα αναφερόμενα στοιχεία είναι ανακριβή και δεν βοηθούν. Ποιον μπορούμε να εμπιστευτούμε για να μας λύση αυτές τις απορίες αλλά και την διατροφή μας ? Ο εμπειρογνώμονας για τα θέματα διατροφής είναι ο διατροφολόγος ή ο διαιτολόγος / κλινικός διαιτολόγος. Ας τους εμπιστευτούμε…

Friday 11 October 2019

World Obsesity Day


Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF) κήρυξε την 11η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας ( World Obesity Day) με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις επιδημικές διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα η παχυσαρκία και να προτείνουν λύσεις για τον περιορισμό της συχνότητας εμφάνισης της.

Συμβουλές για μείωση της παχυσαρκίας :


Το τι τρώμε το πρωί παίζει σημαντικό παράγοντα στο πόσο θα φάμε στο υπόλοιπο της μέρας! Ένα σωστό πρωινό πρέπει να μας κρατάει χορτάτους για αρκετές ώρες αλλιώς ξεκινάει το ασταμάτητο τσιμπολόγημα.

Τα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες (λευκό ψωμί, κέικ, επεξεργασμένα δημητριακά, χυμοί, φρούτων κ.α)  δεν προσφέρουν τίποτα θρεπτικό και το μόνο που κάνουν είναι να ανεβάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δηλαδή να αυξάνεται η ινσουλίνη και ως αποτέλεσμα να γίνεται η απότομη πτώση της γλυκόζης , δημιουργώντας έτσι την αίσθηση της πείνας και το ασταμάτητο τσιμπολόγημα.



Ανδρέας Χ. Σάββα
Διατροφοόγος με ειδικότητα στην διατροφή και άσκηση.

Thursday 10 October 2019

ΑΠΑΧΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΡΟΔΙ , ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ



Υλικά:
200γρ. γιαούρτι 0% λιπαρά
2 κ.γ μέλι
10 καρύδια
2 Κ.σ ρόδι
2 Κ. μύρτιλο

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζετε το μισό γιαούρτι και προσθέτετε το ρόδι τα μύρτιλα τα χοντροκομμένα καρύδια και το μέλι. Βάζετε από πάνω το υπόλοιπο γιαούρτι και γαρνίρετε με ρόδι και μύρτιλα.

Θερμίδες ανά μερίδα: 223.4 kcal

Ανδρέας  Χ. Σάββα
Διατροφολόγος με ειδικότητα στην διατροφή και άσκηση