Sunday 1 December 2019

Δεκέμβριος και Διατροφικές Συμβουλές!


Δεκέμβριος είναι ο μήνας υπέρβασης για τον καθένα μας! Σπίτια να καθαρίσουμε και να στολίσουμε, ψώνια, δώρα να αγοράσουμε, γιορτινά εδέσματα να φτιάξουμε, παρέα με φίλους. Μπορεί να βρούμε τον εαυτό μας να πίνει και να τρώει περισσότερο απο το συνηθισμένο καθώς γιορτάζουμε. Και γενικά οι προετοιμασίες που κάνουμε και γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα, βάζουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας μέσα απο περισσότερο άγχος απο συνήθως. 

Τα κακά νέα είναι ότι το άγχος μειώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιτρέπει διάφορους ιούς να μας διαπεράσουν και να μας ταλαιπωρήσουν! Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να βρούμε ό, τι χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουμε και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας στο "ντουλάπι της Φύσης"! 

Φροντίστε λοιπον, να προσθέσετε αυτά τα τρόφιμα που βοηθούν στην καταπολέμηση της γρίπης ή του κρύου στο καλάθι σας, στην επόμενη που θα πάτε για ψώνια. 

Πορτοκαλί Λαχανικά:
Τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα περιέχουν βήτα-καροτένιο, το οποίο το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία απορροφά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τη διαδικασία γήρανσης. Η βιταμίνη Α παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των επιφανειών του βλεννογόνου, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, του εσωτερικού της μύτης και του γαστρεντερικού σας σωλήνα, και αυτό βοηθά στην πρόληψη της εισόδου των λοιμώξεων στο σώμα σας.

Πράσινο τσάι:

Παρέχει πολυφαινόλες και φλαβονοειδή που καταπολεμούν την ασθένεια. Αυτά τα αντιοξειδωτικά επιδιώκουν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και τα καταστρέφουν προτού σας κάνουν να αρρωστήσετε.

Τζίτζερ:
Το τζίντζερ είναι μια ισχυρή ιολογική (ή αντι-ιική) ρίζα που φαίνεται να σταματάει τα συμπτώματα του κρυολογήματος εάν ληφθεί αρκετά νωρίς. Προσθέστε φρέσκο τζίντζερ κομμένο σε φέτες όταν κάνετε ζυμαρικά ή κάρυ, ή προσθέστε σε τσάι, χυμούς και σμούθυ.

Σούπερ-Πράσινο:
Οι πράσινοι χυμοί, η σπιρουλίνα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά εκρήγνυνται με ζωτικές βιταμίνες και μέταλλα που απαιτούνται από το σώμα σας για να παραμείνουν υγιείς και να αποτρέψουν τη μόλυνση. Οι άνθρωποι σκέφτονται πάντοτε τα εσπεριδοειδή όταν αναφέρετε τη βιταμίνη C, αλλά στην πραγματικότητα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C και όσο πιο σκούρα είναι το φύλλο τόσο υψηλότερο είναι το περιεχόμενο των θρεπτικών συστατικών (π.χ το σπανάκι, το λάχανο, τα κέηλ, τα λάχανα).

Σκόρδο:
Το σκόρδο βοηθά στην προώθηση των υγιών βακτηρίων του εντέρου, η οποία απελευθερώνει το σώμα από τις τοξίνες, βακτήρια και ιούς. Είναι γνωστό ως αντιβιοτικό της φύσης.

Προβιοτικά:
Το 75% του ανοσοποιητικού σας συστήματος είναι στο έντερο σας, οπότε πρέπει να είναι έτοιμο και την καλύτερή του κατάσταση για να κρατήσει αυτά τα μικρόβια του χειμώνα μακριά. Δοκιμάστε τα ζυμωμένα τρόφιμα, όπως το λάχανο (κραμπί), η σούπα Miso, το ξίδι μηλίτης μήλου και το νερό με κεφίρ.

Νερό:
Η κατανάλωση αλκοόλ και αφυδατικών τροφών, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα τηγανητά σνακ, προκαλούν πολύ άγχος στο σώμα. Το ακούμε όλο το χρόνο, αλλά είναι πραγματικά σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι μένετε καλά ενυδατωμένοι και πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερού (όχι βρύσης) ημερησίως.

Ανδρέας Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
με ειδικότητα στην διατροφή & άσκηση BSc, UK

No comments:

Post a Comment