Υλικά :
• 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
• 3/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 κιλό αλεύρι
• ¼ του φλιτζανιού κονιάκ
• 2 κ.σ baking powder ή μαγειρική σόδα
• Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
• 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
• Κανέλα και γαρύφαλλο
Υλικά για το σιρόπι:
• 2 φλιτζάνια μέλι
• 2 φλιτζάνια νερό
Εκτέλεση:
• Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το χυμό του πορτοκαλιού, την σόδα, το κονιάκ, τα μπαχαρικά, ένα κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι μέσα σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
• Αφού γίνει ένα συμπαγές μείγμα πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά περίπου να πάρουν χρώμα
• Για το σιρόπι: Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το μείγμα για περίπου 5 λεπτά.
• Αφαίρεσε τον αφρό από πάνω και κατέβασε από τη φωτιά
• Βάλε τα μελομακάρονα ζεστά σε μια βαθιά πιατέλα και περίχυσε με το σιρόπι
• Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και λίγη κανέλα
Tips :Μην αφήσετε τα μελομακάρονα πολύ ώρα χωρίς να τα σιροπιάσεις! Όσο πιο ζεστά είναι και αυτά και το σιρόπι, τόσο καλύτερα μελώνουν.
Η συγκεκριμένη συνταγή μειώνει τις θερμίδες του παραδοσιακού Χριστουγεννιάτικου εδέσματος και σε αφήνει να απολαύσεις τα Χριστούγεννα όπως πρέπει.
Θερμίδες(kcal): 80
Γνώριζες ότι...
Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ του. Τα μελομακάρονα αποτελούν καλύτερη επιλογή, καθώς παρασκευάζονται με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, και μέλι αντί για ζάχαρη. Περιέχουν την μισή ποσότητα λίπους από τους κουραμπιέδες και συνήθως γαρνίρονται με άψητα καρύδια, που διατηρούν αναλλοίωτα τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά τους, που προστατεύουν την καρδιά, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ένα μέτριο μελομακάρονο μας αποδίδει περίπου 180 θερμίδες και μόλις 8,5 γρ λίπος, σε αντίθεση με τον κουραμπιές ο οποίος ανά μερίδα περιέχει περίπου 300 θερμίδες και αντίστοιχα 18 γρ λίπος.
• 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
• 3/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 κιλό αλεύρι
• ¼ του φλιτζανιού κονιάκ
• 2 κ.σ baking powder ή μαγειρική σόδα
• Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
• 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
• Κανέλα και γαρύφαλλο
Υλικά για το σιρόπι:
• 2 φλιτζάνια μέλι
• 2 φλιτζάνια νερό
Εκτέλεση:
• Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το χυμό του πορτοκαλιού, την σόδα, το κονιάκ, τα μπαχαρικά, ένα κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι μέσα σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
• Αφού γίνει ένα συμπαγές μείγμα πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά περίπου να πάρουν χρώμα
• Για το σιρόπι: Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το μείγμα για περίπου 5 λεπτά.
• Αφαίρεσε τον αφρό από πάνω και κατέβασε από τη φωτιά
• Βάλε τα μελομακάρονα ζεστά σε μια βαθιά πιατέλα και περίχυσε με το σιρόπι
• Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και λίγη κανέλα
Tips :Μην αφήσετε τα μελομακάρονα πολύ ώρα χωρίς να τα σιροπιάσεις! Όσο πιο ζεστά είναι και αυτά και το σιρόπι, τόσο καλύτερα μελώνουν.
Η συγκεκριμένη συνταγή μειώνει τις θερμίδες του παραδοσιακού Χριστουγεννιάτικου εδέσματος και σε αφήνει να απολαύσεις τα Χριστούγεννα όπως πρέπει.
Θερμίδες(kcal): 80
Γνώριζες ότι...
Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ του. Τα μελομακάρονα αποτελούν καλύτερη επιλογή, καθώς παρασκευάζονται με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, και μέλι αντί για ζάχαρη. Περιέχουν την μισή ποσότητα λίπους από τους κουραμπιέδες και συνήθως γαρνίρονται με άψητα καρύδια, που διατηρούν αναλλοίωτα τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά τους, που προστατεύουν την καρδιά, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ένα μέτριο μελομακάρονο μας αποδίδει περίπου 180 θερμίδες και μόλις 8,5 γρ λίπος, σε αντίθεση με τον κουραμπιές ο οποίος ανά μερίδα περιέχει περίπου 300 θερμίδες και αντίστοιχα 18 γρ λίπος.
Ανδρεάς Χ. Σάββα, Διατροφολόγος
Με ειδικότητα στη διατροφή και άσκηση BSc, UK
No comments:
Post a Comment