Monday 24 October 2016

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Παχυσαρκία Χάνοντας πάνω από 50 κιλά!


Παχυσαρκία είναι μία κλινική κατάσταση στην οποία το υπερβάλλον λίπος έχει συσσωρευτεί στην έκταση του σώματος, το οποίο μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην υγεία,  οδηγώντας στη μείωση του προσδόκιμου ορίου ηλικίας και αυξάνοντας τα προβλήματα υγείας.



Η παχυσαρκία προκαλείται πιο συχνά από ένα συνδυασμό υπέρμετρης κατανάλωσης θερμίδων, έλλειψης φυσικής δραστηριότητας και γενετικής ευαισθησίας, μολονότι μερικές περιπτώσεις προκαλούνται από γονίδια, ενδοκρινικές διαταραχές, φαρμακευτικές αγωγές και ψυχιατρικές ασθένειες.

Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI), μία μέτρηση που συγκρίνει βάρος με ύψος, προσδιορίζει τους ανθρώπους ως υπέρβαρους, όταν ο BMI τους είναι μεταξύ 25 kgr/ m2 και 30 kgr/ m2, και παχύσαρκους όταν είναι μεγαλύτερος του 30 kgr/ m2. Όταν ο BMI είναι μεγαλύτερος του 40, τότε μιλάμε για σοβαρή περίπτωση παχυσαρκίας, η οποία υποδηλώνει ένα σοβαρό ρίσκο στην υγεία του ατόμου.

Το να χάνεις βάρος, χρειάζεται χρόνο, πειθαρχία και υπομονή. Είστε πραγματικά έτοιμοι να χάσετε βάρος; Παρόλο που πρόκειται να ξεκινήσετε ένα δύσκολο «μονοπάτι», όταν τελικά βρείτε την τελική γραμμή θα έχετε ένα διαφορετικό σώμα και μία αξιόλογη ενίσχυση του εγώ σας.

Αρχικά πρέπει να θέσετε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο χρόνου. Πολλές δίαιτες αποτυγχάνουν εξαιτίας μη ρεαλιστικών προσδοκιών. Το να χάνεις πολλά κιλά χρειάζεται χρόνο. Για κάθε 10 κιλά που πρόκειται να χάνετε, δώστε στον εαυτό σας 3 μήνες. Αν κάνετε την πράξη, ο μέσος όρος βγαίνει περίπου 0,8 κιλά την εβδομάδα.

Αυτό δεν ακούγεται πολύ, αλλά θα υπάρξουν βδομάδες που θα χάσετε πολύ περισσότερο από αυτό, και βδομάδες που θα μείνετε στο ίδιο βάρος. Είναι απαραίτητο επίσης να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας με το φαγητό. Αυτό θα είναι μία κοινωνική, αλλά και προσωπική επιτυχία.

Δύο δύσκολα «μονοπάτια» που θα αντιμετωπίσετε είναι η συναισθηματική πείνα και το «σαμποτάζ» από την οικογένεια και τους φίλους. Από κοινωνική άποψη, το να βγαίνεις έξω για φαγητό θεωρείται μία ευχάριστη δραστηριότητα. Θα είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να δείτε το φαγητό ως απόλυτη ανάγκη και όχι σαν δραστηριότητα.

Αρχικά, πρέπει να ξεδιαλύνεται τις υποκειμενικές αιτίες και τους στρεσογόνους παράγοντες. Απ’ ότι γνωρίζω από προσωπικό επίπεδο, πολλοί άνθρωποι παίρνουν από το ντουλάπι ένα “snack” όταν είναι στρεσαρισμένοι, βαριούνται ή είναι απογοητευμένοι. Βρείτε την αντικατάσταση αυτής της κίνησης, συζητώντας με ένα φίλο ή ανακαλύπτοντας ένα καινούριο χόμπι.

Επίσης, θα πρέπει να κρατήσετε μία απόσταση μεταξύ του εαυτού σας και ανθρώπων που δεν ενθαρρύνουν τις προσπάθειες σας. Αλλά πριν το κάνετε αυτό, πρέπει να είστε «ακλόνητος βράχος» και να τεστάρετε τα όριά σας.

Η παχυσαρκία δεν είναι μία αισθητική αντιμετώπιση: είναι ένα επείγον θέμα που δρα επιζήμια απ’ ευθείας στη υγεία. Για ασθενείς με BMI πάνω από 40, το προσδόκιμο όριο ηλικίας μειώνεται δραματικά (20 χρόνια για τους άνδρες και 5 για τις γυναίκες).

Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων, όπως η ντίσταση στην ινσουλίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η υπερχοληστεριναιμία, η καρδιακή προσβολή, ο καρκίνος, η οστεοαρθρίτιδα, η υπνική άπνοια.

Επίσης, η παχυσαρκία συνδέεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τον υπερθυρεοειδισμό, το σύνδρομο Cushing, την έλλειψη αυξητικής ορμόνης και των διατροφικών διαταραχών (βουλιμία και νυχτερική υπερφαγία). Αν δεν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα ή δεν λαμβάνετε συστηματική φαρμακευτική αγωγή, δεν χρειάζεστε ιατρική παρακολούθηση, όταν ξεκινάτε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Αν όμως είστε παχύσαρκος, θα πρέπει να συμπεριλάβετε το γιατρό σας στο σύστημα παρακολούθησής σας…

Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας και άσκησης στην παχυσαρκία είναι πολύ σημαντικός. Η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση βοηθάνε στο κάψιμο των θερμίδων. Το ποσό των θερμίδων που καίγονται εξαρτώνται από τον τύπο, τη διάρκεια και την ένταση της δραστηριότητας. Επίσης, εξαρτώνται από το βάρος του ατόμου. Η άσκηση, σαν θεραπεία της παχυσαρκίας είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Μόνη της η άσκηση, χωρίς διατροφικές αλλαγές, θα έχει ένα περιορισμένο αποτέλεσμα στο βάρος.

Ωστόσο, η συστηματική άσκηση είναι σημαντικό μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής, ώστε να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος για αρκετό διάστημα. Ένα άλλο πλεονέκτημα της συστηματικής άσκησης ως μέρος του προγράμματος απώλειας βάρους, είναι η σημαντική απώλεια λίπους, έναντι μυϊκού ιστού, σε σχέση με εκείνους που κάνουν μόνο δίαιτα.

Άλλα οφέλη της άσκησης είναι:

·         Βελτίωση της ρύθμισης γλυκόζης του αίματος και αύξηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης.

·         Μείωση του επιπέδου των τριγλυκεριδίων και αύξηση της «καλής» χοληστερόλης.

·         Μείωση της αρτηριακής πίεσης.

·         Μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους.

·         Μείωση του κινδύνου καρδιακών νοσημάτων.

Γενικές υποδείξεις άσκησης:

·         20 με 30 λεπτά μέτριας άσκησης, 5-7 μέρες την εβδομάδα, κατά προτίμηση καθημερινά. Τύποι τέτοιων ασκήσεων, είναι το περπάτημα, το σταθερό ποδήλατο, το τζόγκινγκ, το ανέβασμα σκάλας και το κολύμπι.

·         Η άσκηση μπορεί να διασπαστεί σε δεκάλεπτες περιόδους.

·         Ξεκινήστε αργά και αυξήστε σταδιακά το χρόνο που αφιερώνετε, για να αποφύγετε τραυματισμούς, υπερβολικό πόνο, ή κόπωση. Όσο περνάει ο καιρός, αυξήστε το χρόνο της άσκησης σε 30 – 60’ και την ίδια την άσκηση από μέτρια σε έντονη.

·         Οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ πολύ μεγάλοι για να ξεκινήσουν να ασκούνται. Ακόμη και οι ευπαθείς, ηλικιωμένοι άνθρωποι (70-90 ετών,) μπορούν να βελτιώσουν την αντοχή και την ισορροπία τους.

 

Μία άλλη θεραπεία της παχυσαρκίας είναι η χειρουργική επέμβαση. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ έχει προτείνει ομόφωνα τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές για τη χειρουργική επέμβαση σε παχύσαρκους ασθενείς:

·         Ασθενείς με BMI μεγαλύτερο του 40

·         Ασθενείς με BMI μεγαλύτερο του 35 που έχουν σοβαρά ιατρικά προβλήματα όπως η υπνική άπνοια, τα οποία θα βελτιώνονταν με την απώλεια βάρους.

Η επέμβαση απώλειας βάρους βασίζεται σε διάφορους κανόνες: οι δύο πιο κοινές προσεγγίσεις είναι η μείωση του όγκου του στομάχου (ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος και διαμερισματοποίηση) η οποία παράγει ένα γρηγορότερο αίσθημα κορεσμού μειώνοντας το μήκος του εντέρου το οποίο έρχεται σε επαφή με το φαγητό (επέμβαση γαστρικού bybass) το οποίο μειώνει απευθείας την απορρόφηση. (Κάποιες επεμβάσεις - διαδικασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά).

Εν κατακλείδι, η παχυσαρκία είναι πρόβλημα κοινωνικής και δημόσιας υγείας, λόγω της εξάπλωσης, του κόστους και των συνεπειών της υγείας. Η θεραπεία της παχυσαρκίας είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους, όχι όμως ακατόρθωτη.

Tuesday 11 October 2016

Σουφλέ ψητών λαχανικών με μανιτάρια και ξηρούς καρπούς !

                                                                   Υλικά για 4 μερίδες :


•             1 φλιτζάνι βρώμη
•             ¾ φλιτζανιού σπασμένα καρύδια
•             2 σκελίδες σκόρδο
•             1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
•             2 καρότα
•             4 πατάτες
•             1 πράσο
•             2 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
•             2,5 φλ. καθαρισμένα  μανιτάρια
•             1 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
•             1 βιολογικός κύβος λαχανικών
•             ¼ φλ. σάλτσα ντομάτας.
•             ½ φλ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
•             2 μεγάλα φύλλα μαϊντανού
•             3 κ.σ. μαλακή μαργαρίνη
•             Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση :
•             Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λιώνουμε τη μαργαρίνη σε ένα μεγάλο αντικολλητικό σκεύος .
•             Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για πέντε λεπτά. Προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για δέκα λεπτά.
•             Ρίχνουμε το πράσο, τα κολοκυθάκια και τα μανιταράκια στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό.
•             Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ανακατεύοντας συνεχόμενα.
•             Ρίχνουμε τον βιολογικό κύβο λαχανικών, τη σάλτσα ντομάτας και τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτό.
•             Προσθέτουμε τον μαϊντανό  μαζί με το φρέσκο μαύρο πιπέρι και βάζουμε όλο το μείγμα σε ένα  βαθύ ταψί.
•             Ρίχνουμε στο ταψί τη βρώμη και τα καρύδια και ψήνουμε το φαγητό για 30 λεπτά.

Τιπς: Το δίδυμο μανιτάρια – ξηροί καρποί προσφέρει  πρωτεΐνες  και ασβέστιο για καλοσχηματισμένο μυικό σύστημα και γερά οστά .

ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.ΣΑΒΒΑ
Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK
Μέλος συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

Wednesday 5 October 2016

13 λόγοι για να αγαπήσετε τα ρόδια!


Ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα, το ρόδι, προσφέρει κάτι περισσότερο από απίστευτη γεύση. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, έχει θεραπευτικές υπερδυνάμεις και φυσικά είναι και… γούρικο. Πλούσιος σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, αυτός ο κόκκινος καρπός, έχει επίσης λίγες θερμίδες.

Εκτός λοιπόν από το να το… σπάτε για γούρι, βάλτε κι εσείς το ρόδι στη διατροφή σας και φέρτε καλοτυχία στην υγεία σας.

1. Αντιγηραντικές ιδιότητες: Τα ρόδια περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Σε μελέτη έχει βρεθεί ότι το ρόδι και τα μούρα, έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν. Επίσης, το ρόδι βοηθά και στην καταπολέμηση της ακμής και στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας.

2.Προστασία των νεφρών: Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, έδειξε ότι ένα εκχύλισμα από το ρόδι, εμποδίζει τη νεφρική βλάβη και προστατεύει τα νεφρά από τις επιβλαβείς τοξίνες

3. Προστασία του ήπατος: Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Toxicology and Industrial Health, έδειξε ότι ο χυμός του ροδιού, όχι μόνο προστατεύει το ήπαρ, αλλά και βοηθά στην αναγέννησή του όταν υπάρχει βλάβη.


4. Τόνωση του ανοσοποιητικού: Τα ρόδια και ο χυμός τους έχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, που τονώνει το ανοσοποιητικό και μας προστατεύει από ασθένειες.

5. Αντιαλλεργικές ιδιότητες: Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες.

6. Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις: Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Atherosclerosis, δείχνει ότι το ρόδι βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να συνθέσει τη χοληστερόλη και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες στο αγγειακό σύστημα.

7. Προστασία από τον καρκίνο του προστάτη: Έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Riverside και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Oncology, έδειξε ότι ο χυμός και το εκχύλισμα του ροδιού, καταστρέφουν τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.

8. Προστασία από τον καρκίνο του μαστού: Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Riverside, μελέτησαν τις επιδράσεις του χυμού του ροδιού και τα θρεπτικά συστατικά του και βρήκαν ότι κάποια από αυτά δρουν κατά του καρκίνου του μαστού. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χυμός ροδιού και τα εκχυλίσματά του «είναι δυνητικά μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη της εξέλιξης του καρκίνου ...».

9. Προστασία από τον καρκίνο του δέρματος: Η κατανάλωση ροδιού συσχετίστηκε με μείωση και στους δύο κύριους τύπους καρκίνου του δέρματος -το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, σύμφωνα με νέα έρευνα στο British Journal of Dermatology.

10. Προστασία του DNA: Τα αντιοξειδωτικά και/ή τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα ρόδια, φαίνεται επίσης να αλληλεπιδρούν με το γενετικό υλικό του σώματος για την προστασία του.

11. Ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης: Πρόωρη έρευνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης της αρτηριακής πίεσης που συνδέεται με την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

12. Ρύθμιση του μεταβολικού συνδρόμου: Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Function, έδειξε ότι το ρόδι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει πολλούς άλλους παράγοντες που έχουν να κάνουν με το μεταβολικό σύνδρομο, που συχνά οδηγεί στην παχυσαρκία και είναι πρόδρομος του διαβήτη. Λόγω αυτών, το ρόδι μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους.

13. Κατά των λοιμώξεων: Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Chemical Toxicology, διαπίστωσε ότι ένα εκχύλισμα του ροδιού, αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται ενάντια στα «αρνητικά κατά Γκραμ» βακτήρια.

Πώς να απολαύστε τα ρόδια
• Μπορείτε να τα φάτε φρέσκα, για ένα νόστιμο σνακ ή επιδόρπιο ή να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους τους σε σαλάτες.
• Επίσης, πίνετε χυμό ροδιού για ένα δροσιστικό ποτό που καταπολεμά το σάκχαρο, είτε περιχύστε με αυτόν τις σαλάτες σας ή και τα smoothies.


ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.ΣΑΒΒΑ
Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK
Μέλος συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως με ψητά λαχανικά και ανθότυρο!


Χρόνος προετοιμασίας : 5΄

Χρόνος μαγειρέματος : 15΄

Υλικά για 4 Μερίδες :

 500 γραμμ. Σπαγγέτι ολικής αλέσεως

 150 γραμμ. Μανιτάρια πλευρώτους κομμένα σε λωρίδες.

 2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες

 2 κολοκυθάκια κομμένα σε λωρίδες ή 1 μελιτζάνα κομμένη σε λωρίδες ή  2 κ.σ. Αρακά

 2 κ.σ. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο


 200 γραμμ. Ανθότυρο

 •  3 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

 2 κ.σ. Βασιλικός ψιλοκομμένος

 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες

 Αλάτι ,πιπέρι


Εκτέλεση:

 Καθαρίζετε και πλένετε τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνετε τα λαχανικά και τα αλείφετε με ελαιόλαδο. Τα ψήνετε στο γκριλ.

 Βράζετε τα σπαγγέτι για 10΄ -12΄ και στη συνέχεια τα στραγγίζετε.

 Ανακατεύετε τα βρασμένα σπαγγέτι με τα λαχανικά και το ανθότυρο κομμένο σε    κυβάκια. Χτυπάτε το ελαιόλαδο, ξίδι, αλάτι, πιπέρι, βασιλικό και σκόρδο και περιχύνετε με το μείγμα τα ζυμαρικά .Γαρνίρετε με φύλλο βασιλικού.
 
(Δίαιτα Orac 2015)
 
 

Monday 3 October 2016

Κατάλογος φρούτων και λαχανικών του Σεπτέμβρη:

• ΦΡΟΥΤΑ: αχλάδια , δαμάσκηνα, καρπούζια, μήλα, πεπόνια, ροδάκινα, σταφύλι, σύκα, βατόμουρα, κυδώνια, ρόδια.
• ΛΑΧΑΝΙΚΑ : καρότα, κολοκυθάκια, μαρούλια, μπάμιες, πατάτες, πιπεριές, πράσα, σπανάκι, ντομάτες, αγγούρια, φασολάκια, φρέσκα κρεμμυδάκια.
• ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: αχλάδια, σταφύλια, φασολάκια.

Κοτόπουλο λεμονάτο με μανιτάρια και καστανό ρύζι!



Χρόνος προετοιμασίας : 15΄
Χρόνος μαγειρέματος : 40΄- 45΄
Υλικά για 4 Μερίδες :
• 2 μεγάλα φιλέτα στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα
• 2 κόκκινες γλυκές πιπεριές και 1 πράσινη.
• 2 κ.σ. Ελιές Καλαμών κομμένες σε ροδέλες
• 1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 καρότο κομμένο σε φέτες
• 200 γραμμ. Μανιτάρια
• Χυμό από 1 λεμόνι
• Αλάτι, πιπέρι
• 4 κ.σ. Ελαιόλαδο
• 1φλιτζ. Λευκό ξηρό κρασί
• 1/2 φλιτζ. Καστανό ρύζι

Εκτέλεση:
•Σε μία κατσαρόλα σοτάρετε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο νερό, μέχρι να μείνει χωρίς υγρά. Στη συνέχεια, σοτάρετε με ελαιόλαδο τις πιπεριές σε λωρίδες, το καρότο και τα μανιτάρια μέχρι να μαραθούν.
• Προσθέτετε το κοτόπουλο και ανακατεύετε μέχρι να ροδίσει. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε 2 φλιτζ. Νερό, τις ελιές και τον χυμό λεμονιού. Αφήνετε το μείγμα να πάρει βράση και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
•Βράστε το καστανό ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σερβίρετε με το κοτόπουλο.

(Δίαιτα orac 2015)

Tα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες.


Ø 
     Λουΐζα:

Tα φύλλα της αναδίνουν μια ευχάριστη οσμή λεμονιού.

·         ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ :

To αφέψημα των φύλλων του καταπραΰνει τους νευρόπονους, τονώνει το στομάχι και διευκολύνει την πέψη των λιπαρών τροφών . Είναι εφιδρωτικό , αντισπασμωδικό κατά της διάρροιας της γρίπης του πυρετού και του κρυολογήματος. Κατάλληλο για δίαιτες και κατά τις παχυσαρκίας.

·         ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:

Βάζουμε 1 με 2 κουταλιές του γλυκού σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό για 5-10 λεπτά. Πίνουμε 1-2 φορές την ημέρα. Να αποφεύγεται η υπερβολική του χρήση. Η Λουΐζα λόγω της έντονης μυρωδιάς λεμονιού που αναδίδει, χρησιμοποιείται για ν’ αρωματίζει ψάρια, πουλερικά , κρέατα και σάλτσες. Ταιριάζει τέλεια με φρουτοσαλάτες, χυμούς φρούτων, γλυκά και επιδόρπια.

Ø  Ρίγανή:

Πέρα από ευρέως διαδεδομένο καρύκευμα, η ρίγανη έχει και σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες:  Η ρίγανη έχει ιδιότητες τονωτικές, αποχρεμπτικές και είναι κατάλληλη κατά της ατονίας του στομάχου. Δρα κατά του άσθματος, της δυσμηνόρροιας, κατά των σπασμών ενώ και εφιδρωτική. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των χρόνιων ρευματισμών ενώ πιστεύεται ότι έχει ευεργετική δράση και στις περιπτώσεις στραβολαιμιάσματος. Το λάδι της ρίγανης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κατευναστικό στους πόνους των δοντιών.

ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.ΣΑΒΒΑ
Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK
Μέλος συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου