Monday 3 October 2016

Tα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες.


Ø 
     Λουΐζα:

Tα φύλλα της αναδίνουν μια ευχάριστη οσμή λεμονιού.

·         ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ :

To αφέψημα των φύλλων του καταπραΰνει τους νευρόπονους, τονώνει το στομάχι και διευκολύνει την πέψη των λιπαρών τροφών . Είναι εφιδρωτικό , αντισπασμωδικό κατά της διάρροιας της γρίπης του πυρετού και του κρυολογήματος. Κατάλληλο για δίαιτες και κατά τις παχυσαρκίας.

·         ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:

Βάζουμε 1 με 2 κουταλιές του γλυκού σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό για 5-10 λεπτά. Πίνουμε 1-2 φορές την ημέρα. Να αποφεύγεται η υπερβολική του χρήση. Η Λουΐζα λόγω της έντονης μυρωδιάς λεμονιού που αναδίδει, χρησιμοποιείται για ν’ αρωματίζει ψάρια, πουλερικά , κρέατα και σάλτσες. Ταιριάζει τέλεια με φρουτοσαλάτες, χυμούς φρούτων, γλυκά και επιδόρπια.

Ø  Ρίγανή:

Πέρα από ευρέως διαδεδομένο καρύκευμα, η ρίγανη έχει και σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες:  Η ρίγανη έχει ιδιότητες τονωτικές, αποχρεμπτικές και είναι κατάλληλη κατά της ατονίας του στομάχου. Δρα κατά του άσθματος, της δυσμηνόρροιας, κατά των σπασμών ενώ και εφιδρωτική. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των χρόνιων ρευματισμών ενώ πιστεύεται ότι έχει ευεργετική δράση και στις περιπτώσεις στραβολαιμιάσματος. Το λάδι της ρίγανης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κατευναστικό στους πόνους των δοντιών.

ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.ΣΑΒΒΑ
Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK
Μέλος συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου


   
   

No comments:

Post a Comment