Tuesday 28 February 2017

Νηστίσιμα Μάφιν Βρώμης

Υλικά για 12 Μαφινς :
·         1 ½ ΦΛ/ΝΙ βρώμη
·         1 ΦΛ/ΝΙ γάλα καρύδας <<LIGHT>>
·         ¼ ΦΛ/ΝΙΟΥστέβια<< CONCEPTLINE PASTRY >>
·         ¼ ΦΛ/ΝΙΟΥ Ζάχαρη καστανή
·         2 Κ.Σ μέλι
·         ½ ΦΛ/ΝΙ πουρέ μήλου (παιδικό βαζάκι)
·         1 Κ.ΤΣ μαγειρική σόδα
·         1 μεγάλη μπανάνα λιωμένη στο μπλέντερ
·         ¼ Κ.ΤΣ κανέλα σκόνη
·         1/3 ΦΛ/ΝΙΟΥ  κουμπιά μαύρης σοκολάτας
·         1 ½ Κ.ΤΣ Baking Powder
·         ½ ΦΛ/νι αλεύρι ολικής αλέσεως
·         1 φακελάκι βανίλια
Μέθοδος:
·         Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 °C
·         Λιωμένη τη βρώμη στο μπλέντερ και τη βάζετε να φουσκώσει στο γάλα για περίπου 20 λεπτά.
·         Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη stevia, την καστανή ζάχαρη, το μέλι, τον πολτό μήλου, τη λιωμένη μπανάνα, τη βανίλια και το ελαιόλαδο.
·         Σ’ένα άλλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, την κανέλα, το Β.Pκαι τη σόδα.
·         Τέλος, βάζετε τη βρώμη στο μείγμα με τη ζάχαρη και σιγά-σιγά ενώνετε τα δύο μείγματα.
·         Όταν τα ανακατέψτε καλά, ρίχνετε μέσα και τα κουμπιά σοκολάτας.
·         Μοιράζετε το μείγμα σε 12 φόρμες μάφιν και ψήνετε για 22 λεπτά.
Θερμίδες(kcal):147,2
Διατροφολόγος:  Η βρώμη περιέχει φώσφορο, σελήνιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και Βιταμίνη Β1, ασβέστιο, σίδηρο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες  και πολύ υψηλές ποσότητες φυτικών ινών. Προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού για πολύ περισσότερη ώρα από άλλα δημητριακά, γι’αυτό βοηθά στην απώλεια αλλά και στην διατήρησης του φυσιολογικού βάρους. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της <<κακής χοληστερόλης>>, την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνου του εντέρου, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο που είναι απαραίτητο για τις λειτουργίες της καρδιάς, των μυών, των νεφρών, του νευρικού και πεπτικού συστήματος. Επίσης, είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6 που βοηθά στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και βιταμίνηC που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Thursday 23 February 2017

Καθαρά Δευτέρα: προσοχή στις διατροφικές παγίδες!

Όλο το χρόνο, κάθε χρόνο περιμένουμε αυτή τη μέρα! Γιατί το χειμώνα πέφτουμε σε χειμερία νάρκη και η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί για εμάς την έναρξη της Άνοιξης, αλλά και γιατί είναι μια καλή αφορμή για αποτοξίνωση, κυρίως από το κρέας και τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της εποχής, κι ενώ γενικά θεωρείται ότι τις ημέρες αυτές είναι εύκολο να χάσει κάποιος βάρος, χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχουν πολλές παγίδες! Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι από εμάς πέφτουμε σε διάφορες διατροφικές παγίδες, όπως αυτή της ποσότητας, στα πλαίσια πάντα του υγιεινού φαγητού. Γι’ αυτό και παρακάτω ακολουθεί ένας μίνι διατροφικός οδηγός, για να μας διαλευκάνει τι εστί νηστίσιμη διατροφή, τη θερμιδική και διατροφική της αξία.
Τα Θαλασσινά
Είναι η μοναδική πηγή ζωικής πρωτεΐνης στη νηστεία. Καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές, αστακοί, γαρίδες, καβούρια, καραβίδες, αχινοί, κυδώνια, μύδια, στρείδια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και έχουν μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα περίφημα ω3 και ω6. Είναι καλή πηγή βιταμινών Α, Β, D, μετάλλων και ιχνοστοιχείων (ιωδίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, μαγγανίου, καλίου, σεληνίου, φωσφόρου και ασβεστίου).

Όσον αφορά τη φήμη ότι επηρεάζουν αρνητικά και σε σημαντικό βαθμό τη χοληστερόλη του αίματος, μάθετε ότι τα επίπεδα της επηρεάζονται περισσότερο από τη συνολική πρόσληψη λιπαρών, ιδιαίτερα των κορεσμένων, παρά από τη χοληστερόλη που προσλαμβάνουμε από τα θαλασσινά, καθώς είναι φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά . Καλό είναι, όμως, να μην καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα λιπίδια στο αίμα τους.
Επίσης, επειδή είναι πλούσια σε νάτριο, κυρίως οι σουπιές, δεν πρέπει να καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό από υπερτασικούς και είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούμε όσο λιγότερο αλάτι γίνεται, όταν τα μαγειρεύουμε.
Θερμιδική αξία: ποικίλει από 100-250 kcal/ 100γρ θαλασσινού (το πιο θερμιδογόνο είναι το χταπόδι και οι σουπιές). Καλό είναι να τα καταναλώνουμε βραστά, ψητά, στη σχάρα ή στον ατμό.
Η Ταραμοσαλάτα
Η βασίλισσα του Σαρακοστιανού γεύματος! Τα βασικά της συστατικά είναι η πατάτα ή το ψωμί, το ελαιόλαδο και ο ταραμάς. Ο ταραμάς είναι αυγά ψαριού και είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και D, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και κάλιο. Η άσπρη ταραμοσαλάτα είναι ανώτερης ποιότητας, επειδή η ροζ έχει αποκτήσει το χρώμα της λόγω προσθήκης τεχνητών χρωστικών ουσιών. Η ταραμοσαλάτα, όμως, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, διότι έχει πολλές θερμίδες και είναι, επίσης, αρκετά αλμυρή.

Θερμιδική αξία:  1 κουτ.σούπας ταραμοσαλάτας παρέχει περίπου 120-150 kcal
Το Ταχίνι και Ο Χαλβάς
Το ταχίνι είναι ένα απολύτως φυσικό προϊόν που παράγεται από τα σπέρματα διαλεγμένων σπόρων σησαμιού. Παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών Β1, Β2, Ε και νιασίνης, φυτικών ινών και είναι άριστη πηγή καλών λιπαρών οξέων, ασβεστίου, σίδηρου, καλίου, ψευδάργυρου, φώσφορου και μαγνησίου. Υπάρχουν διάφορα προϊόντα ταχινιού που περιέχουν επιπλέον συστατικά, όπως π.χ. ταχίνι με μέλι ή κακάο, για τις διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις του κάθε καταναλωτή.

Το ταχίνι είναι, επίσης, το βασικό συστατικό του χαλβά, ο οποίος αποτελεί αγαπημένο γλύκισμα κατά την περίοδο της νηστείας. Διατηρεί όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του ταχινιού, αλλά είναι εξαιρετικά θερμιδογόνος, όπως και το ταχίνι.
Θερμιδική αξία: 1 κουτ.σούπας ταχίνι κοστίζει 178 kcal και
1 λεπτή φέτα χαλβά (60γρ) 300 kcal
To τουρσί
Είναι μεζές που δεν λείπει από το τραπέζι της Σαρακοστής. Γίνεται από λάχανα, καρότα, πράσινες ντομάτες, κάπαρη, πιπεριές, μελιτζάνα, αγγουράκι και πολλά άλλα. Έχει ως γενικό χαρακτηριστικό την έλλειψη βιταμινών, λόγω της μακροχρόνιας συντήρησής τους. Προσφέρει στον οργανισμό τις φυτικές ίνες του λαχανικού, αλλά και αρκετό αλάτι.

Θερμιδική αξία: Τα 100γρ. τουρσί μας παρέχει 120 θερμίδες.
Η λαγάνα
Είναι είδος ψωμιού και η διατροφική και θερμιδική της αξία εξαρτάται από την ποσότητα του αλευριού, του σουσαμιού και του ελαιόλαδου που θα χρησιμοποιηθεί στην εκάστοτε συνταγή. Συνήθως, χρησιμοποιείται περισσότερο ελαιόλαδο και σουσάμι, απ’ ότι σε εκείνες του ψωμιού. Αποτελεί καλή πηγή πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Θερμιδική αξία: Μία κανονική φέτα έχει περίπου 90-100 kcal.
Τα  Όσπρια και τα Λαχανικά
Τα λαχανικά έχουν πολύ λίγες θερμίδες, αρκεί να μην προσθέσουμε πολύ λάδι για να τα συνοδεύσουμε. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, καθώς και σε νερό. Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στον πολυπόθητο κορεσμό κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

Τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες συμπλέγματος Β και παράλληλα αποτελούν καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης.
Θερμιδική αξία: Τα 100 γρ. μαγειρεμένου οσπρίου αποδίδουν περίπου από 200-300 kcal. Η κατανάλωση των λαχανικών είναι πιο ελεύθερη, με 1 κ.σούπας ελαιόλαδο να αποδίδει 100 kcal.
Η Σόγια και τα προϊόντα της
Θεωρείται η καλύτερη πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Είναι πολύ καλή πηγή ω6 λιπαρών οξέων και περιέχει επίσης φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες.

Το γάλα και το γιαούρτι σόγιας, καθώς και το τυρί σόγιας, το τόφου, αποτελούν μια καλή πηγή ασβεστίου για την περίοδο της νηστείας, όπου δεν καταναλώνονται τα γαλακτοκομικά.
Θερμιδική αξία: τα 100γρ σόγια έχουν περίπου 140 kcal
τα 100γρ τόφου ή γιαουρτιού 115Kcal και τα  250ml γάλα σόγιας 120 kcal.




Tuesday 21 February 2017

Κρέπες με αναρή (ανθότυρο)

Υλικά για 6 άτομα:
Ζύμη με γεύση μπανάνας:
·         1 ΦΛ/ΝΙ γάλα με  0%  λιπαρά
·         1 μέτριο αυγό
·         1 φακελάκι βανίλια
·         1 Κ.ΤΣ Baking Powder
·         ½ ΦΛ/ΝΙ αλεύρι 00 για όλες τις χρήσεις
·         ½ ΦΛ/ΝΙ αλεύρι ολικής αλέσεως
·         1 Κ.Σ ελαιόλαδο
·         ½ μπανάνα (μικρή ψιλοκομμένη)
Για την αναρή (ανθότυρο):
·         ½ ΦΛ/ΝΙ (120 γρ) μαλακή αναρή
·         ½ Κ.ΤΣ κανέλα σκόνη
·         1 Κ.ΤΣστέβια<<Conceptline Pastry>>
·         1 Κ.Σ  ροδόσταγμα
·         1 Κ.Σ μέλι
·         ¼ ΦΛ/ΝΙ καρυδόψιχα
·         4 κοτσάνια μύτες δυόσμο για γαρνίρισμα

Μέθοδος:
·   Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ για τη ζύμη ή ξεκινάτε με τα υγρά και στο τέλος προσθέστε τα στερεά. Ακολούθως προσθέστε την μπανάνα, κομμένη σε μικρά κομματάκια.
·   Ψήνετε τις κρέπες σε αντικολλητικό τηγανάκι, επαλείφοντας το με ένα χαρτί κουζίνας, βρεγμένο ελαφρώς με ελαιόλαδο, και ψήνοντας σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε καλά τα υλικά για την αναρή μέχρι να γίνουν μια κρέμα.  Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε ένα δεύτερο όροφο με την ίδια διαδικασία. Γαρνίρετε με λίγο μέλι, καρύδα και κοτσάνια από φρέσκο δυόσμο.
     Θεμίδες: 223,3 kcal


Διατροφολόγος:
Η αναρή είναι από τα τυριά που λόγω της μεθόδου παρασκευής τους είναι χαμηλό σε λιπαρά. Συνήθως, είναι χαμηλή σε αλάτι  (αν αγοράσετε την ανάλατη αναρή) και χαμηλή σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Αυτό την κάνει κατάλληλη για άτομα με υπερλιπιδαιμία  και υπέρταση.
Η  μπανάνα είναι από τα παρεξηγημένα φρούτα, αφού πολλοί την αποφεύγουν επειδή νομίζουν ότι περιέχει πολλές θερμίδες. Μια μέτρια μπανάνα μας δίνει περίπου 110 θερμίδες, 30 γρ υδατάνθρακες και 1 γρ πρωτεΐνης. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της μπανάνας είναι ότι είναι πλούσια σε κάλιο και η συχνή κατανάλωση της μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν 1 μπανάνα τη μέρα , είχαν 35 % λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα.
(ΔιατροΣΕΦ 2015)




Ανδρέας X. Σάββα
Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK

Εκπαιδευτής Μαγέρικων Τεχνών (ΑΞΗΚ)

Friday 17 February 2017

Σκόρδο, το θαύμα της φύσης!


Σκόρδο μια Υπερτροφή Δύναμης
Αν θέλετε να ζήσετε μια μακρά ζωή γεμάτη ενεργητικότητα και υγεία, τροφοδοτήστε τα κύτταρα σας με σκόρδο ? το πανάρχαιο βότανο με τις ιαματικές ιδιότητες- που χρησιμοποιείται πάνω από 10.000 χιλιάδες χρόνια ως τονωτικό και θεραπευτικό για όλες σχεδόν τις ασθένειες. Η επιστήμη μόλις τώρα αρχίζει να ανακαλύπτει γιατί συμβαίνει αυτό. Ο βολβός του σκόρδου περιέχει τουλάχιστον τετρακόσιες χημικές ουσίες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προσδίδουν στο σκόρδο τις εκπληκτικές, ισχυρές ιδιότητες του στην προφύλαξη των κυττάρων από τις οξειδωτικές βλάβες και στην προστασία ολοκλήρου του σώματος από την πρόωρη γήρανση.
Σκόρδο, ένα πανάρχαιο αντίδοτο, που δρα κατά πάντων
Κατά της γήρανσης, του καρκίνου, του Αλτζχάιμερ, της κατάθλιψης, των αλλεργιών, του εμφράγματος, του κρυώματος, των ιών, των μικροβίων... τέλος δεν έχει η λίστα με τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο άνθρωπος από αυτό το μικρό θαυματουργό δώρο της φύσης. Καταναλώστε σκόρδο είτε με την φυσική του μορφή είτε σε μορφή δισκίων. Αν σας αρέσει, μπορείτε να το τρώτε ωμό η ελαφρά μαγειρεμένο, λιωμένο η κομμένο σε φέτες. Αν δεν σας αρέσει η γεύση του η δεν σας ενθουσιάζει η χαρακτηριστική οσμή που αφήνει στο στόμα, ή απορρίπτετε το φρέσκο σκόρδο για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να παίρνετε συμπληρώματα σκόρδου. Είναι το ίδιο αποτελεσματικά,χωρίς οσμή.
Κάθε πρωί, μετά την πρωινή γυμναστική, παίρνουμε μια σκελίδα σκόρδο, την ξεφλουδίζουμε και την καταπίνουμε ολόκληρη. Κατά προτίμηση την μασάμε γιατί με την ανάμειξη του σάλιου γίνονται ενώσεις υπέρ χρήσιμες. Μπορούμε αν επιλέξουμε, να πάρουμε δυο κάψουλες συμπληρώματος σκόρδου.
Πως Είναι Υπερτοφή το Σκόρδο?
Αποκλείει και κατατροπώνει τον καρκίνο. Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει να αποφύγεις τον καρκίνο καθώς μεγαλώνεις. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν σκόρδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως καρκίνο του στομάχου και του παχέως εντέρου. Όπως έδειξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστήμιου της Μινεσότα και στη όποια πήραν μέρος 60 χιλιάδες ηλικιωμένες γυναίκες από την πολιτεία της Αιόβα, που έτρωγαν σκόρδο περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα είχαν τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου σε σχέση με αυτές που δεν έτρωγαν ποτέ σκόρδο. Παράλληλα μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα και την Ιταλία, έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν σκόρδο και κρεμμύδια, στο πλαίσιο αυστηρά υγιεινής διατροφής, διατρέχουν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του στομάχου.


Μειώνει την χοληστερόλη
Hκατανάλωση μισής έως μιας σκελίδας σκόρδου, η ισοδύναμης ποσότητας σε συμπλήρωμα σκόρδου, έχει ως αποτέλεσμα τη μέση μείωση της υψηλής χοληστερόλης κατά 23 μονάδες, δηλαδή κατά 9% περίπου.
Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι μια η δυο σκελίδες σκόρδου ημερησίως, η ισοδύναμη ποσότητα συμπληρώματος σκόρδου μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά όπως και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την μείωση της χοληστερόλης, τα όποια θεωρούνται επιτυχή όταν επιφέρουν μείωση της χοληστερόλης κατά 15%.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να επωφεληθεί κάνεις από τα ευεργετικά αποτελέσματα του σκόρδου στη μείωση της χοληστερόλης, απαιτείται συνεχής λήψη σκόρδου, για χρονικό διάστημα ενός έτους, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής. Μια παρόμοια Βρετανική μετά-ανάλυση, η στατιστική ανάλυση των μέχρι σήμερα επιστημονικών δεδομένων, έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου είχε ως αποτέλεσμα την μέση μείωση της χοληστερόλης κατά 12%.
Επιπλέον, το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση
Μια διπλή τυφλή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Γερμάνια έδειξε ότι η κατανάλωση ποσότητας σκόρδου ισοδύναμης με δυο σκελίδες σκόρδου ημερησίως είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της αρτηριακής πίεσης από 171/102 σε 152/89 έπειτα από τρεις μήνες, μέσα σε πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, χωρίς κρεατοφαγία.
Καταπολεμά την δημιουργία θρόμβων, άλλος ένα σημαντικός τρόπος με τον όποιο το σκόρδο καταπολεμά τις καρδιακές νόσους είναι, με την αποτροπή του σχηματισμού επικινδύνων θρόμβων η αλλιώς διευκολύνοντας την ομαλή ροη του αίματος στις αρτηρίες.
Το σκόρδο εμποδίζει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και την προσκόλληση τους στα τοιχώματα των αρτηριών, γεγονός που αποτελεί το πρώτο στάδιο για την απόφραξη των αρτηριών.
Το σκόρδο επίσης ενισχύει το ινωδολητικό σύστημα που έχει την ικανότητα να διασπά τους θρόμβους. Σε μια διπλή τυφλή μελέτη Ινδών φοιτητών της ιατρικής, η χορήγηση τριών σκελίδων σκόρδου ημερησίως βελτίωσε την θρομβολυτική δράση του ιδονολυτικου συστήματος κατά 20% περίπου. Το μαγειρεμένο σκόρδο δείχνει να έχει ακόμη μεγαλύτερες αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Το σκόρδο καταπολεμά επίσης την γήρανση και την απόφραξη των περιφερικών αρτηριών, καθώς και των αρτηριών της καρδίας.
Αναζωογονεί τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστημα
Εντυπωσιακές νέες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα στην Ιαπωνία αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να αποκαταστήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την λειτουργία του εγκέφαλου και του ανοσοποιητικού συστήματος σε ηλικιωμένους αρουραίους, αφού είναι γνωστό ότι η λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος επιδεινώνονται με την αύξηση της ηλικίας. Το σκόρδο μπορεί ακόμη και να συμβάλει στην αποτροπή η την αναστροφή της «άνοιας» τύπου Αλτσχαιμερ.

Σκόρδα είναι το φυσικό αγχολυτικό
"Το σκόρδο είναι αγχολυτικό, ηρεμιστικό,ενώ επιπλέον λειτούργει και ως αντικαταθλιπτικό, "η κατανάλωση σκόρδου μπορεί απλά να σας κάνει να αισθανθείτε καλυτέρα"
Ο Δρ Φιιον έχει ανακαλύψει ότι το σκόρδο επηρεάζει την απελευθέρωση της σεροτινης- μιας χημικής ουσίας που υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στον εγκέφαλο και συμμετέχει στη διαμόρφωση της ψυχολογικής διάθεσης και της συμπεριφοράς του ανθρώπου και κατά συνέπεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο άγχος,στην κατάθλιψη,στο στρες,στον ύπνο και στη μνήμη.
Τι γίνετε με τα δισκία σκόρδου?
Στις περισσότερες περιπτώσεις (όχι όμως και σε όλες) τα συμπληρώματα σκόρδου περιέχουν τις ίδιες αντιγηραντικές χημικές ενώσεις όπως και το ωμό σκόρδο. Αυτού του είδους τα συμπληρώματα έχουν δοκιμαστεί εκτεταμένα σε ζώα και σε ανθρώπους, ιδιαίτερα στη Γερμανία,στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ και έχουν επιδείξει συγκεκριμένα αντικαρκινικά και καρδιαγγειακά οφέλη. Τα δισκία σκόρδου αποτελούν το πιο δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής, που έρχεται πρώτο σε πώλησης μεταξύ των συμπληρωμάτων και φαρμάκων που μπορεί να προμηθευτεί κάνεις δίχως συνταγή γιατρού
Ποια ποσότητα σκόρδου είναι αρκετή;
Δυο η τρεις σκελίδες σκόρδου ημερησίως είναι αρκετές για να δώσουν στα κύτταρα σας την τονωτική ένεση που θα διαφυλάξει τη νεότητα σας.


Tuesday 14 February 2017

Σούπα με κολοκύθα


Υλικά
1 Κ.Σ ελαιόλαδο
1 Κ.Σ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο/ 1 μεγάλο πράσο
1/4 κουταλάκι λιωμένο σκόρδο
900 γρ. ψίχα κολοκύθας, κομμένη σε κομμάτια (κόκκινη κολοκύθα)
1 κουταλάκι κύμινο
1/4 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι αλεσμένο μοσχοκάρυδο
1.2 λίτρο νερό
1 Κ.Σ ζωμό λαχανικών σε σκόνη
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι / 1 κ. τσ Φρέσκα πιπερόριζα (τζίντζερ) ψιλοκομμένο.
Για να σερβίρουμε
·         100 γρ. γιαούρτι με 0% λιπαρά
2 μεγάλες αραβικές πίτες
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι, το πρκαι το σκόρδο για ένα λεπτό. Ρίχνουμε στο τηγάνι την κολοκύθα και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφτεί καλά με το ελαιόλαδο.
2. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα, το κύμινο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το νερό, τον ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
3. Περνάμε το μείγμα σε δόσεις απ’ το μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια βελουτέ σούπα. Τη ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε μέχρι να αχνίζει.


Χρόνος ετοιμασίας: 15΄ 
Χρόνος ψησίματος: 20΄
Θερμίδες: 60 ανά μερίδα (χωρίς πίτα)

Tuesday 7 February 2017

Σαλάτα με κινόα και ρόδι



Υλικά για 2 σαλάτες
1 ποτήρι ανάμεικτα σαλατικά με κέιλ
½ ποτήρι ρόδια
¼ αβοκάντο κομμένο σε φέτες
40 γρ. Κινόα ( κοχλασμένο για 20΄)
1 Κ αναίμακτους σπόρους (κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο,ηλιόσπορο)
Σος
5 γρ. φρέσκα φύλλα δυόσμου
5γρ. φρέσκα φύλλα μαϊντανό
15 ml ξίδι από λευκό κρασί
30 γρ. μουστάρδα ντιζόν
90 ml ελαιόλαδο
40 γρ. μέλι
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σ’ ένα μικρό μπολ ρίχνουμε τα υλικά της σος και χτυπάμε με ένα μπλέντερ χειρός.
2. Σ’ ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά της σαλάτας και ανακατεύουμε με τη σος.
3. Σερβίρουμε σε μια μεγάλη ρηχή πιατέλα.


Saturday 4 February 2017

Ξεπεράστε τα βαρετά σχολικά σνακς. Ιδέες για το πως θα κάνετε το κολατσιό του παιδιού σας ελκυστικό.


Πόσες φορές δεν έχει τύχει να ετοιμάζετε με όλη σας την καλή διάθεση ένα κολατσιό για το παιδί σας και να σας επιστρέφεται το μεσημέρι ανέγγιχτο; Μάλιστα τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει γιατί το παιδί σας προτίμησε τις εύκολες και γευστικές επιλογές όπως σοκολάτες, κρουασάν γαριδάκια κι άλλα συναφή, νιώθοντας παράλληλα και λίγη ενοχή/ντροπή βγάζοντας μπροστά στους συμμαθητές του το δικό του φαγητό. Όμως πολύ συχνά, τα παιδιά επιστρέφουν το σπιτικό κολατσιό γιατί δεν το βρίσκουν εξίσου ελκυστικό (οπτικά η/και γευστικά) με το εδέσματα του σχολικού και πέριξ περιβάλλοντος. Ας δούμε μερικές συστάσεις που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός δεκατιανού με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Αρχικά είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας τη σημασία του φαγητού από το σπίτι. Ποσό πιο υγιεινό είναι, πόσες περιστερές βιταμίνες κι αλλά θρεπτικά συστατικά περιέχει, σε αντίθεση με αυτά των κυλικείων που το πιθανότερο είναι ότι κοστίζουν περισσότερο, προσφέροντας πολύ λιγότερα.
Βάλτε το παιδί σας στη διαδικασία. Σχεδιάστε μαζί το τι θα περιέχει το κολατσιό του και μαζί ετοιμάστε το. Με αυτόν τον τρόπο νιώθει ένα είδος “συμβολαίου“, μιας άτυπης υποχρέωσης να το φάει, καθώς το ίδιο έχει συμμετάσχει στην απόφαση.
Το προηγούμενο βράδυ ασχοληθείτε κι ετοιμάστε μαζί με το παιδί σας ένα σπιτικό κέικ, ένα σταφιδόψωμο ή μια πίτα, αντί να ξοδέψετε το χρόνο σας μπροστά σε μια τηλεόραση. Βάλτε το επίσης στη διαδικασία ετοιμασίας ενεργοποιώντας το και αυξάνοντας τις πιθανότητες να το καταναλώσει αφού αυτό το ετοίμασε.
Βάλτε τη φαντασία σας στα σάντουιτς κι αποφύγετε τι βαρετές και μονότονες επιλογές.
-Μη χρησιμοποιείται μόνο το κλασικό ψωμί για τοστ στα σάντουιτς. Επιλέξτε, πολύσπορο, Ζέας, πάνινι, αραβική πίτα, τσιαπάτα, ακόμα και πίτα ολικής αλέσεως από σουβλάκι για να “υποδεχτεί” το γέμισμα.
-Αποφύγετε βούτυρα και μαγιονέζες για σάλτσες, αλλά ετοιμάστε μια δικιά σας με κέτσαπ, μουστάρδα / πάστα ελιάς /αβοκάντο, ντομάτα, λεμόνι / πέστο.
-Εκτός από το πολυφορεμένο γαλοπούλα τυρί, μπορείτε να προσθέσετε ντομάτα, μαρούλι, ψητά μανιτάρια, ψητά κολοκυθάκια και λαχανικά. Αν το παιδί σας δεν τρώει όσπρια, ετοιμάστε ένα φελαφελ (ρεβυθοκεφτεδες) η κολοκυθό/ντοματο κεφτέδες και κάντε τους burger. Επίσης, επιλογές μπορεί να είναι τόνος, φιλέτο κοτόπουλο η μπιφτέκι.
-Ακόμα μια ελκυστική επιλογή θα μπορούσε να είναι ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με «γέμιση» τυρί και ντομάτα ή ακόμα και μια πίτσα με αγνά υλικά όπως τυρί, ελιές, ντομάτα, μανιτάρια, πιπεριές.
Συνοδέψετε το σνακ του με ένα φρούτο. Φροντίστε νε είναι ένα «βολικό» φρούτο που να μεταφέρεται εύκολα, να μην πιάνει πολύ χώρο και να τρώγεται εύκολα. Αποφύγετε καρπούζι, πεπόνι, ρόδι, σταφύλια ή ζουμερά ροδάκινα και προτιμήστε μήλο, αχλάδι, μπανάνα. Εξαιρετικές επιλογές επίσης είναι τα αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, αποξηραμένα σύκα, βερύκοκα, δαμάσκηνα.
Ας μην ξεχνάμε ότι το κολατσιό αποτελεί ένα σημαντικό γεύμα στο διαιτολόγιο ενός μαθητή καθώς σχετίζεται όχι μόνο με προσλαμβανόμενες θερμίδες κι συνεπώς περιττό σωματικό βάρος, αλλά και με πολύτιμα θρεπτικά που το βοηθούν να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της απαιτητικής αυτή ηλικίας.


Thursday 2 February 2017

Ροφήματα από ορισμένα βότανα που μπορούν να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια μας να ρίξουμε τη χοληστερίνη και να ενισχύσουμε την υγεία της καρδιάς μας.


Ένα από τα σημαντικότερα βήματα για να θέσουμε υπό έλεγχο τις υψηλές τιμές χοληστερίνης είναι να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής, αποφεύγοντας τα πολλά κορεσμένα λιπαρά, καθώς και να εντάξουμε την άσκηση στην καθημερινότητα μας μπορούμε, όμως, να επενδύσουμε και σε πιο εναλλακτικούς τρόπους,που μας προσφερεί η ίδια η φύση. 
Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

Ø  Πράσινο τσαϊ : Τα φύλλα της καρδιάς
Η ευεργετική του επίδραση στη μείωση των λιπιδίων στο αιμαοφείλεται στα φλαβονοειδήπου περιέχει και ειδικά στις κατεχίνες. Έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την οξείδωση της <<κακής>> (LDL) χοληστερίνης, που έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, ενώ παράλληλαεμποδίζει την απορρόφηση της από το  έντερο. Μικρότερη επίδραση στη χοληστερίνη έχει φανεί ότι έχει και το μαύρο τσάι. Μάλιστα, αμερικανική έρευνα έδειξε ότι μπορεί να μειώσει τα λιπίδια του αίματος εως 10% σε μόλις 3 εβδομάδες.
Στο φλιτζάνι:Ρίχνουμε 1 κουταλάκι τσάι σε 1 φλιτζάνι με βραστό νερό, το αφήνουμε για 5-10΄ και έπειτα σουρώνουμε. Πίνουμε μέχρι 2 φλιτζάνια καθημερινά.
Προσοχή: Να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση, επειδή λόγω της καφεΐνης που περιέχει μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πίεσης και ταχυκαρδίες.

Ø  Ταραξάκο: Ένα <<γλύκο>>γιατροσόφι
Η δράση του στην υγεία μας είναι θαυματουργή. Το ταραξάκο, γνωστό και ως πικραλίδα ή αγριοράδικο, βοηθά στον μεταβολισμό των σάκχαρων και των λιπών και γι΄ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη μείωση της χοληστερίνης. Επιπλέον, συμβάλλει στην εύρυθμή λειτουργεία του  ύπατος και του παγκρέατος, είναι αιμοκαθαρτικό και αποτοξινωτικό και παράλληλα έχει καταπραϋντική δράση.
Στο φλιτζάνι:Ρίχνουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένο βότανο(μείγμαφύλλων και ρίζας) ή σκόνη σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το αφήνουμε σκεπασμένο για 5-10΄ και έπειτα το σουρώνουμε. Πίνουμε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα για 1-2 μήνες. Εναλλακτικά παρασκευάζουμε αφέψημα από τη ρίζα του: Σε ένα φλιτζάνι νερό βράζουμε 10-15 γρ. ρίζας για περίπου 10’ , σουρωμένο και πίνουμε.
Προσοχή:Αντενδείκνυται σε άτομα που υποφέρουν από παθήσεις της χολυδόχου κύστης. Όπως και με όλα τα φυτά που περιέχουν πικρά συστατικά, η κατανάλωση του μπορεί  να προκαλέσει αίσθημα καύσου, λόγω γαστρικής υπεροξύτητας.

Ø  Τζιντζερ: Η θεραπευτική ρίζα
Οι πολύτιμες ιδιότητες του δεν περιορίζονται μόνο στη γεύση και το άρωμα που δίνει στα φαγητά. Το τζίνττζερ ή αλλιώς πιπερόριζα είναι ένα από τα πιο μελετημένα βότανα , με αναγνωρισμένη αξία στην πρόληψη της Στεφανίας νόσου. Ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερόνης στο αίμα και καταστέλλει τη βιοσύνθεση νέας χοληστερίνης. Επιπλέον, βοηθά στον έλεγχο του σάκχαρου στο αίμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Φημίζεται επίσης για την επουλωτική δράση, αλλά και για αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες.
Στο φλιτζάνι:Φτιάχνουμε αφέψημα  βράζοντας 10γρ.ρίζα σε νερό για 10’ ή την κοπανάμε στογουδί, προσθέτουμε καυτό νερό και την αφήνουμε για 5’. Δεν καταναλώνουμε περισσότερα από 2-3 φλιτζάνια ημερησίως.
Προσοχή: Σε μορφή σκόνης μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή δυσπεψία. Επίσης δεν ενδείκνυται για όσους έχουν προβλήματα στη χολή(π.χχολολιθιάση)

Ø  Γαϊδουράγκαθο: Το ιαματικό
Θεωρείται καλό βότανο για τη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Συμβάλλει στη διάλυση του λίπους που συσσωρεύεται στα αγγεία, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι επιταχύνει τη διάσπαση της <<κακής>>LDL χοληστερίνης στο ηπάρ. Επιπλέον, συνεισφέρει στη ρύθμισειτου σάκχαρού, τονώνει τη λειτουργία του ήπατοςκαι βοηθά στην αποβολή τον τοξίνων στο σώμα.
Στο φλιτζάνι: Βράζουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα και κλαδάκια μαζί με 1 φλιτζάννι νερό για 3-4΄ και σουρώνουμε.Πίνουμε από 1 φλιτζάνι, πρωί και βράδυ, μεταξύ των γευμάτων, για 2 εβδομάδες.
Προσοχή: Η κατάχρησή του μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
  
Ø  Αγκινάρα: Τα μαγικά φύλλαΈχει παρόμοιες ιδιότητες με το γαϊδουράγκαθο. Η κυναρίνη, ένα  από τα βασικά συστατικά της αγκινάρας, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος(π.χ υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια), ενώ έχει επίσης διαπιστωθεί ότι διεγείρει την έκκριση χολικών οξέων. Χάρη στη διουρητική και αποτοξινωτική δράση, <<καθαρίζει>> το συκώτι και το έντερο.Στο φλιτζάνι:Παρασκευάζουμε έγχυμα ρίχνοντας 1 κουταλιά αποξηραμένα φύλλα αγκινάρας σε ένα φλιτζάνιβραστόνερό.Αφήνουμε το μείγμα για 10-15’, σουρώνουμε και πίνουμε 3 φλιτζάνια ημερησίως, 20’ πριν το φαγητό, για 8-10 ημέρες.Προσοχή:Δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες.

Ø  Δυόσμος: Ένα αρωματικό φάρμακο
Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική ως αρωματικό, ωστόσο έχει και πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Ο δυόσμος θεωρείται σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς, καθώς <<μπλοκάρει>> την παραγωγή της χοληστερίνης στο συκώτι, ενώ παράλληλα διευκολύνει την έκκριση των χολικών οξέων, τα οποία μεταβολίζουν τα λιπαρά, ιδιότητα που οφείλεται στο κύριο συστατικό του, τη μενθόλη.
Στο φλιτζάνι:Φτιάχνουμε έγχυμα ρίχνοντας 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα δυόσμου σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το αφήνουμε για 5-10’ και σουρώνουμε . Πίνουμε μέχρι 2-3 φλιτζάνια ημερησίως.
Προσοχή: Τα ροφήματα από δυόσμο καλό είναι να μην καταναλώνονται από όσους αντιμετωπίζουν παθήσεις της χολής η του ήπατος.