Thursday, 2 February 2017

Ροφήματα από ορισμένα βότανα που μπορούν να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια μας να ρίξουμε τη χοληστερίνη και να ενισχύσουμε την υγεία της καρδιάς μας.


Ένα από τα σημαντικότερα βήματα για να θέσουμε υπό έλεγχο τις υψηλές τιμές χοληστερίνης είναι να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής, αποφεύγοντας τα πολλά κορεσμένα λιπαρά, καθώς και να εντάξουμε την άσκηση στην καθημερινότητα μας μπορούμε, όμως, να επενδύσουμε και σε πιο εναλλακτικούς τρόπους,που μας προσφερεί η ίδια η φύση. 
Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

Ø  Πράσινο τσαϊ : Τα φύλλα της καρδιάς
Η ευεργετική του επίδραση στη μείωση των λιπιδίων στο αιμαοφείλεται στα φλαβονοειδήπου περιέχει και ειδικά στις κατεχίνες. Έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την οξείδωση της <<κακής>> (LDL) χοληστερίνης, που έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, ενώ παράλληλαεμποδίζει την απορρόφηση της από το  έντερο. Μικρότερη επίδραση στη χοληστερίνη έχει φανεί ότι έχει και το μαύρο τσάι. Μάλιστα, αμερικανική έρευνα έδειξε ότι μπορεί να μειώσει τα λιπίδια του αίματος εως 10% σε μόλις 3 εβδομάδες.
Στο φλιτζάνι:Ρίχνουμε 1 κουταλάκι τσάι σε 1 φλιτζάνι με βραστό νερό, το αφήνουμε για 5-10΄ και έπειτα σουρώνουμε. Πίνουμε μέχρι 2 φλιτζάνια καθημερινά.
Προσοχή: Να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση, επειδή λόγω της καφεΐνης που περιέχει μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πίεσης και ταχυκαρδίες.

Ø  Ταραξάκο: Ένα <<γλύκο>>γιατροσόφι
Η δράση του στην υγεία μας είναι θαυματουργή. Το ταραξάκο, γνωστό και ως πικραλίδα ή αγριοράδικο, βοηθά στον μεταβολισμό των σάκχαρων και των λιπών και γι΄ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη μείωση της χοληστερίνης. Επιπλέον, συμβάλλει στην εύρυθμή λειτουργεία του  ύπατος και του παγκρέατος, είναι αιμοκαθαρτικό και αποτοξινωτικό και παράλληλα έχει καταπραϋντική δράση.
Στο φλιτζάνι:Ρίχνουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένο βότανο(μείγμαφύλλων και ρίζας) ή σκόνη σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το αφήνουμε σκεπασμένο για 5-10΄ και έπειτα το σουρώνουμε. Πίνουμε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα για 1-2 μήνες. Εναλλακτικά παρασκευάζουμε αφέψημα από τη ρίζα του: Σε ένα φλιτζάνι νερό βράζουμε 10-15 γρ. ρίζας για περίπου 10’ , σουρωμένο και πίνουμε.
Προσοχή:Αντενδείκνυται σε άτομα που υποφέρουν από παθήσεις της χολυδόχου κύστης. Όπως και με όλα τα φυτά που περιέχουν πικρά συστατικά, η κατανάλωση του μπορεί  να προκαλέσει αίσθημα καύσου, λόγω γαστρικής υπεροξύτητας.

Ø  Τζιντζερ: Η θεραπευτική ρίζα
Οι πολύτιμες ιδιότητες του δεν περιορίζονται μόνο στη γεύση και το άρωμα που δίνει στα φαγητά. Το τζίνττζερ ή αλλιώς πιπερόριζα είναι ένα από τα πιο μελετημένα βότανα , με αναγνωρισμένη αξία στην πρόληψη της Στεφανίας νόσου. Ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερόνης στο αίμα και καταστέλλει τη βιοσύνθεση νέας χοληστερίνης. Επιπλέον, βοηθά στον έλεγχο του σάκχαρου στο αίμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Φημίζεται επίσης για την επουλωτική δράση, αλλά και για αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες.
Στο φλιτζάνι:Φτιάχνουμε αφέψημα  βράζοντας 10γρ.ρίζα σε νερό για 10’ ή την κοπανάμε στογουδί, προσθέτουμε καυτό νερό και την αφήνουμε για 5’. Δεν καταναλώνουμε περισσότερα από 2-3 φλιτζάνια ημερησίως.
Προσοχή: Σε μορφή σκόνης μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή δυσπεψία. Επίσης δεν ενδείκνυται για όσους έχουν προβλήματα στη χολή(π.χχολολιθιάση)

Ø  Γαϊδουράγκαθο: Το ιαματικό
Θεωρείται καλό βότανο για τη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Συμβάλλει στη διάλυση του λίπους που συσσωρεύεται στα αγγεία, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι επιταχύνει τη διάσπαση της <<κακής>>LDL χοληστερίνης στο ηπάρ. Επιπλέον, συνεισφέρει στη ρύθμισειτου σάκχαρού, τονώνει τη λειτουργία του ήπατοςκαι βοηθά στην αποβολή τον τοξίνων στο σώμα.
Στο φλιτζάνι: Βράζουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα και κλαδάκια μαζί με 1 φλιτζάννι νερό για 3-4΄ και σουρώνουμε.Πίνουμε από 1 φλιτζάνι, πρωί και βράδυ, μεταξύ των γευμάτων, για 2 εβδομάδες.
Προσοχή: Η κατάχρησή του μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
  
Ø  Αγκινάρα: Τα μαγικά φύλλαΈχει παρόμοιες ιδιότητες με το γαϊδουράγκαθο. Η κυναρίνη, ένα  από τα βασικά συστατικά της αγκινάρας, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος(π.χ υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια), ενώ έχει επίσης διαπιστωθεί ότι διεγείρει την έκκριση χολικών οξέων. Χάρη στη διουρητική και αποτοξινωτική δράση, <<καθαρίζει>> το συκώτι και το έντερο.Στο φλιτζάνι:Παρασκευάζουμε έγχυμα ρίχνοντας 1 κουταλιά αποξηραμένα φύλλα αγκινάρας σε ένα φλιτζάνιβραστόνερό.Αφήνουμε το μείγμα για 10-15’, σουρώνουμε και πίνουμε 3 φλιτζάνια ημερησίως, 20’ πριν το φαγητό, για 8-10 ημέρες.Προσοχή:Δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες.

Ø  Δυόσμος: Ένα αρωματικό φάρμακο
Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική ως αρωματικό, ωστόσο έχει και πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Ο δυόσμος θεωρείται σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς, καθώς <<μπλοκάρει>> την παραγωγή της χοληστερίνης στο συκώτι, ενώ παράλληλα διευκολύνει την έκκριση των χολικών οξέων, τα οποία μεταβολίζουν τα λιπαρά, ιδιότητα που οφείλεται στο κύριο συστατικό του, τη μενθόλη.
Στο φλιτζάνι:Φτιάχνουμε έγχυμα ρίχνοντας 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα δυόσμου σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το αφήνουμε για 5-10’ και σουρώνουμε . Πίνουμε μέχρι 2-3 φλιτζάνια ημερησίως.
Προσοχή: Τα ροφήματα από δυόσμο καλό είναι να μην καταναλώνονται από όσους αντιμετωπίζουν παθήσεις της χολής η του ήπατος.




No comments:

Post a Comment