Monday 28 August 2017

Σύκα, Φρούτο Εποχής!


Το Σύκο είναι ένα πολύ εκλεπτυσμένο και ιδιαίτερα γλυκό φρούτο. Τα φρέσκα και ξηρά σύκα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες νατρίου και πολύ υψηλές ποσότητες καλίου και μαγνησίου, με αποτέλεσμα να βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην αποφυγή της υπέρτασης.

Τα Σύκα αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου, καθώς μία μερίδα παρέχει 10% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης. Το ασβέστιο σε συνδυασμό με το κάλιο (το οποίο αποτρέπει την αποβολή ασβεστίου μέσω της διούρησης) επάγουν την καλή οστική πυκνότητα και δύναμη, ενώ προστατεύουν από την εμφάνιση οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας.

Επίσης η περιεκτικότητά του σε ποτάσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, σίδηρο και ασβέστιο με συνδυασμό με τις βιταμίνες Α, Β και C κάνουν τον μεσογειακό καρπό αυτό σημαντικό εκπρόσωπο των superfoods

Φανταστική πηγή φυτικών ινών, τα σύκα μπορούν να δώσουν τη λύση σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Μια φυσική μέθοδος βοηθείας, η καθημερινή κατανάλωση τριών συκών, φρέσκων ή αποξηραμένων, βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος.

Τα φρέσκα σύκα, σε σύγκριση με τα ξηρά, είναι χαμηλά σε θερμίδες και σάκχαρα. Είναι επίσης πιο πλούσια σε β-καροτένιο, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό. Τα ξερά σύκα είναι διαθέσιμα καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς. Σε σχέση με τα φρέσκα, περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Επιπλέον, είναι πλούσια σε πηκτίνη, μία μορφή διαλυτών φυτικών ινών, που συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, αλλά περιέχουν περισσότερες θερμίδες και σάκχαρα. 

Συνιστώμενη μερίδα ανά ημέρα: Δύο μέτρια φρέσκα σύκα.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc (UK)

No comments:

Post a Comment