Tuesday 11 December 2018

Ψητή Γαλοπούλα με Γέμιση Κινόα και Σέλινο!



Υλικά για 8 μερίδες:
  • Νήμα/σπάγκο ψησίματος
  • ½ φλ. κινόα
  • Σπρέι λαδιού
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κοτσάνια σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινο μήλο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.Σ ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο
  • 2 x 600 γρ περίπου φιλέτο στήθος γαλοπούλας
  • 1 κ.Σ ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ζωμό κότας υγρό, χωρίς επιπρόσθετο αλάτι
  • 2 κ.Σ αλεύρι

Οδηγίες:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Βάλτε ένα μεσαίου-μεγέθους κατσαρολάκι με νερό, στη ψωτιά και φέρτε το σε σημείο βρασμού. Προσθέστε το κινόα και ψήστε για 15 λεπτά ή μέχρι τρυφερό και αδιαφανές. Στραγγίστε και αφήστε στην άκρη.

Στο μεταξύ, ψεκάστε με το σπρέι λαδιού ένα τηγάνι μεσαίου-μεγέθους και τοποθετήστε το πάνω από μεσαία φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλινο και το μήλο. Ψήστε, ανακατεύοντας, για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το σέλινο. Προσθέστε το κινόα που αφήσαμε στην άκρη, μαζί με το φασκόμηλο. Ανακατέψτε για να φτιάξετε τη γέμιση.

Τοποθετήστε τα στήθη γαλοπούλας, η πλευρά με το δέρμα προς τα κάτω, σε μια καθαρή επιφάνεια και σχίστε τα στο σχήμα «πεταλούδας». Ανοίξτε το κάθε στήθος κοτόπουλο ούτως ώστε να είναι επίπεδο (φλατ) με την επιφάνεια. Μ’ ένα κουτάλι τοποθετήστε γέμιση στο κέντρο του κάθε φιλέτου. Διπλώστε τα φιλέτα και με το σχοινί δέστε τα, με διαστήματα 2.5 εκατοστών, για να τα ασφαλίσετε.

Τοποθετήστε ένα πυρίμαχο τηγάνι (που μπαίνει και στο φούρνο) πάνω σε υψηλή φωτιά. Προσθέστε λάδι και αφήστε το να ζεσταθεί. Ψήστε κάθε φιλέτο γαλοπούλας για 4-5 λεπτά την κάθε πλευρά ή μέχρι να καφετίσουν. Προσθέστε 1-2 ποτήρια νερό μέσα στο τηγάνι. Μεταφέρετε το τηγάνι στο φούρνο και ψήστε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και όταν τα τρυπήσετε, τα ζουμιά που θα τρέξουν να είναι καθαρά. 

Αφαιρέστε το τηγάνι με τη γαλοπούλα από το φούρνο, καλύψτε το με ασημόχαρτο για να το κρατήσετε ζεστό και αφήστε τα στην άκρη να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.

Στο μεταξύ, στραγγίστε τα υγρά από το τηγάνι σε μια μεσαίου μεγέθους πυρίμαχη κανάτα. Προσθέστε το ζωμό κότας. (Θα χρειαστείτε 2 φλ. υγρά από το τηγάνι. Προσθέστε νερό αν είναι αναγκαίο). Βάλτε ένα μικρό κατσαρολάκι πάνω από μέτρια φωτιά με τα υγρά από το τηγάνι μέσα. Φέρτε τα σε σημείο βρασμού και ψήστε για ένα λεπτό. Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το αλεύρι το οποίο θα έχετε ανακατέψει με λίγο ζεστό νερό φτιάχνοντας έτσι μια ομαλή πάστα πρώτα. Ψήστε τη σάλτσα, ανακατεύοντας, για περίπου 3-4 λεπτά.

Κόψτε το νήμα από τη γαλοπούλα. Κόψτε τη γαλοπούλα σε μεσαίου πάχους κομμάτια, και χωρίστε τα σε 8 πιάτα. Σερβίρετε με τη σάλτσα.

Tip: Για εξοικονόμηση χρόνου, ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας κόψει ο ίδιος το στήθος γαλοπούλας, έτσι ώστε να είναι έτοιμα για τη γέμιση. Αυτή η γέμιση είναι λίγο «χαλαρή», γι’ αυτό δώστε προσοχή όταν χαράζετε τη γαλοπούλα, έτσι ώστε να μην μπορεί η γέμιση να τρέξει.

Πώς να κόψετε τα φιλέτα σε σχήμα «πεταλούδας»:
  1. Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε μέχρι το κέντρο του στήθους, μέχρι, περίπου, ¾ βάθος.
  2. Ανοίξτε το στήθος γαλοπούλας όπως ένα βιβλίο.
  3. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη.
  4. Χρησιμοποιήστε ένα πλάστη για να κτυπήσετε και να «ισοπεδώσετε» το φιλέτο σε πάχος περίπου 1 εκατοστού.

Ανά μερίδα: Θερμίδες: 342kcal, Πρωτείνη: 47γρ, Ολικό λίπος: 19γρ, Κορεσμένα λιπαρά: 4γρ, Υδατάνθρακες: 15γρ, Σάκχαρα: 3γρ, Νάτριο: 340mg, Ασβέστιο: 40mg, Σίδηρο: 2,5mg.


Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)

No comments:

Post a Comment