Thursday 21 November 2019

Βιταμίνη C και τα Οφέλη της!


Η βιταμίνη C είναι μια σημαντική βιταμίνη και αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιεί το σώμα για να σας κρατήσει ισχυρούς και υγιές. Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται στη διατήρηση των οστών, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στον σχηματισμό κολλαγόνου και βοηθά το σώμα να απορροφήσει σίδηρο.
Η βιταμίνη C εμφανίζεται φυσικά σε λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι και κόκκινες πιπεριές και φρούτα όπως φράουλες, ακτινίδιο και ειδικά στα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή όπως μανταρίνια και λεμόνια. Αυτή η βασική βιταμίνη είναι επίσης διαθέσιμη ως ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής με τη μορφή βιταμινών C και δισκίων μασήματος βιταμίνης C.
Η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και το σώμα δεν το αποθηκεύει. Για να διατηρηθούν επαρκή επίπεδα βιταμίνης C, οι άνθρωποι χρειάζονται καθημερινή πρόσληψη τροφής που την περιέχει.
Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C όπως έχουμε προαναφέρει βρίσκονται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε όμως είναι οτι η θερμότητα και το μαγείρεμα στο νερό μπορούν να καταστρέψουν μέρος της περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, έτσι τα ωμά τρόφιμα είναι τα καλύτερα.
Μπορεί η βιταμίνη C να θεραπεύσει το κοινό κρυολόγημα;
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να θεραπεύσει ένα κοινό κρυολόγημα, αλλά  έρευνες δεν το έχουν επιβεβαιώσει. Ωστόσο, οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης C μπορεί να προστατεύσουν τα άτομα που εκτίθενται σε σοβαρή σωματική δραστηριότητα και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment