Wednesday 12 February 2020

Μηλόπιτα τριφτή (apple crumble) με Custer sauce


Μηλόπιτα τριφτή με ψιχουλιαστή ζύμη μπισκότου (apple crumble), εύκολη και φανταστική.
Υλικά Συνταγής:

Για τη ζύμη μπισκότου:

·         400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·          200 γραμ. καστανή ζάχαρη 
·         20 γραμ. μπέικιν πάουντερ
·         1 βανίλια
·         250 γραμ. καλαμποκέλαιο
·         1 μεγάλο αυγό
·         1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση μήλου:
·         5 μήλα
·         150 γραμ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
·        100 γραμ.  καστανή ζάχαρη
·         1 κ.σ. κανέλα
·         κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μπολ και ζυμώνουμε ώστε να ενωθούν. Η ζύμη θα είναι σφιχτή και τραχιά.

Για τη γέμιση:
Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα σε χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα, το καρύδι, τη ζάχαρη και την κανέλα, και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Στήνουμε την τριφτή μηλόπιτα:
Σε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι ή ταψάκι στρογγυλό, αλείφουμε βούτυρο και στρώνουμε λαδόκολλα. Παίρνουμε τα 2/3 από τη ζύμη και με τα δάχτυλα στρώνουμε λίγο λίγο στα ταψάκι τη ζύμη. Φροντίζουμε να κάνουμε πλαϊνό τείχος ζύμης για να φυλακίσουμε τη γέμιση.

Αδειάζουμε όλη τη γέμιση σε στρώση. Από πάνω πασπαλίζουμε την υπόλοιπη ψιχουλιαστή (crumble) ζύμη (δεν την πατάμε, πρέπει να μοιάζει με βρεγμένη άμμο).

Ψήνουμε την τριφτή μηλόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, για περίπου 45′, μέχρι να ροδίσει καλά.

Ξεφορμάρουμε σε σχάρα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Kρέμα με κάστερ πάουντερ:

Υλικά
·         3 και 1/4 της κούπας γάλα άπαχο
·         4 κσ  καστανή ζάχαρη
·         6 κσ κοφτες καστερ παουντερ

Εκτέλεση:
Ρίχνω τις 3 κούπες γάλα σε μια κατσαρόλα και το βάζω να ζεσταθεί. Στο υπόλοιπο γάλα που εμεινε διαλύω την ζάχαρη και το καστερ. Μόλις βράσει το γάλα τραβαω απο την φωτιά, ρίχνω την κούπα με την ζάχαρη και το καστερ που εχουμε διαλύσει στο γάλα και το ξανά βάζω στην φωτιά. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να γίνει κρεμά. Έτοιμη, την μοιράζω σε μπολάκια, ρίχνουμε και κανέλα αν θέλουμε και απολαμβάνουμε σαν τα παιδικά μας χρόνια!!!





 Διατροφολόγος Ανδρέας Χ. Σάββα
Με ειδικότητα στην διατροφή και άσκηση (BSC) UK 
Reference: argyrobarbarigou

No comments:

Post a Comment