Υλικά
(για 4 άτομα):
- 8 μεγάλα σουβλάκια
κοτόπουλου χωρίς μαρινάδα ή περασμένα στο σπίτι σε ξυλάκια (ζητώ από τον
χασάπη να μου ετοιμάσει κομμάτια από μπούτι ή στήθος κοτόπουλου),
- ψιλοκομμένος μαϊντανός ή
κόλιανδρος (για γαρνιτούρα).
Για
την μαρινάδα:
- χυμός
από 1 λέμονη,
- 1
ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι,
- 2 κ.γλ.
πάπρικα,
- 2 κ.σ.
ελαιόλαδο,
- 150 ml
γιαούρτι στραγγιστό,
- 1 κομμάτι (3 εκ.) φρέσκο
τζίντζερ (ginger) τριμμένο,
- 1
σκελίδα σκόρδο,
- ¾ κ.γλ. garam masala* (έτοιμο μείγμα του εμπορίου με μπαχαρικά όπως κουρκουμάς, πιπέρι,
γαρύφαλλο, κανέλα, κύμινο και κάρδαμο),
- ¾ κ.γλ. κύμινο (σε
σκόνη),
- ½ κ.γλ. chili (σε σκόνη),
- ¼ κ.γλ.
κουρκουμά (turmeric).
Τρόπος παρασκευής:
Σε ένα pyrex (ή σε άλλο ευρύχωρο σκεύος/πιάτο) τοποθετώ τα σουβλάκια κοτόπουλου και τα χαράσσω ελαφρώς με ένα μαχαίρι για να δημιουργηθούν εγκοπές και να εισχωρήσει καλύτερα η μαρινάδα. Τοποθετώ όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ.
* Στο εμπόριο υπάρχει έτοιμο μείγμα tandoori masala που
περιλαμβάνει τα πιο συνηθισμένα μπαχαρικά για ψήσιμο σε tandoor (όπως σκόρδο,
τζίντζερ, κρεμμύδι, καυτερό πιπέρι) μεταξύ των οποίων και το garam masala. Γνωρίζω όμως
ότι, επιλέγοντας έτοιμο μείγμα tandoori masala τα αρώματα δεν
θα είναι τόσο έντονα κι ευδιάκριτα όσο με τα φρέσκα υλικά, γι’ αυτό και δεν το
προτιμώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ Χ. ΣΑΒΒΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ
No comments:
Post a Comment