Thursday 7 May 2020

Συναισθηματική Υπερφαγία



Πόσες φορές έχετε καταφύγει στο φαγητό επειδή νιώθετε στεναχωρημένοι, θυμό, λύπη, χαρά,άγχος, μοναξιά ή για να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας; Αν η απάντηση είναι πολλές τότε αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τι σου συμβαίνει και καταφεύγεις στο συναισθηματικό φαγητό που οδηγεί στην υπερφαγία και κατεπέκταση στο αίσθημα ενοχών!
 Γιατί συνδέουμε το φαγητό με το συναίσθημα; Από μικρή ηλικία έχουμε συνδέσει το φαγητό με τα συναισθήματα. Κάθε φορά ως παιδιά που μπορεί να κλαίγαμε για να μας καθυσηχάσουν οι γύρω μας ώστε να ηρεμήσουμε τι μας δίνανε; Λιχουδιές, μια σοκολάτα, ενα παγωτό, πατατάκια. Απο την μια μεριά μπορεί να ησυχάζαμε αλλά από την άλλη όπως καταλαβαίνετε τι δεν έχουμε μάθει; Δεν έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε και να εκφράζουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας. Αυτό το κενό έρχεται και καλύπτει το φαγητό. Με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε τι πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός μας, αφού έχουμε μάθει πως το φαγητό ειναι η παρηγοριά στα συναισθήματα μας.
Πολλές φορές έχετε ξεκινήσει διάφορες δίαιτες που στο τέλος αποτυγχάνουν. Ένας βασικός λόγος που καταλήγουν σε αποτυχία είναι επειδή δεν έχετε ζητήσει την κατάλληλη στήριξη για να επιτύχετε τον στόχο σας. Ο Ψυχολόγος θα βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να κατανοήσετε τα καταπιεσμένα συναισθήματα και ανάγκες σας που καλύπτονται μέσα απο το φαγητό. Επίσης θα σε διευκολύνει να αναπτύξεις μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και να μην πέφτεις στον αρνητικό φαύλο κύκλο που σε οδηγούν τα έντονα συναισθήματα -ενοχές -συναισθήματα αδιεξόδου- χαμηλη αυτοεκτίμηση - υπερφαγία για εκτόνωση και ξανά απο την αρχή.
 Τι μπορώ να κάνω:
1) Παρατηρήστε αν πραγματικά πεινάτε την στιγμή που πάτε να απλώσετε το χέρι σας για να φάτε κάτι. Ρωτήστε τον εαυτό σας ' Πεινάω πραγματικά; ' Ακούστε το σώμα σας - Ακούστε τον οργανισμο σας.
 2) Παρατηρήστε τη συναισθηματική σας κατάσταση την ώρα που πάτε να γευματίσετε. Είναι σημαντικο να έρθετε σε επαφή με τα συναισθήματα σας αφού κυρίως αυτά σας οδηγούν στην μεγάλη κατανάλωση θερμίδων.
 3) Δημιουργήστε ρουτίνες όπου θα σας βοήθουν να διατηρήσετε μια σταθερότητα στην διατροφή σας.
 4) Φροντίστε να έρθετε σε επαφή με φίλους, οργανώστε δραστηριότητες, ανακαλύψτε καινούργια ενδιαφέροντα. Η μοναξιά και η αδρανοποίηση είναι ένας από τους λόγους που μας οδηγεί στα μονοπάτια της συναισθηματικής υπερφαγίας.
5) Η συναισθηματική υπερφαγία δεν πρέπει να υποτιμάται ούτε να την θεωρείται σαν προσωπική αδυναμία την οποία πρέπει να την ξεπεράσετε μόνο με την θέληση σας. Χωρίς κατάλληλη υποστήριξη, η συναισθηματική υπερφαγία, πιθανόν να επιμείνει σε όλη την διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Σπάσε τον Κύκλο ..... Μαζί Μπορούμε!

















Κωνστάντζα Γαβριήλ Msc Συμβουλευτική Ψυχολογία

No comments:

Post a Comment