Friday 19 June 2020

Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερίνη: Μύθος ή πραγματικότητα;


Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επιστημονική κοινότητα πρότεινε να μη καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αυγών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε διαιτητική χοληστερόλη (η χοληστερόλη που λαμβάνουμε από την τροφή), καθώς πίστευε ότι αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα, η οποία συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αλλά αυτή η υπόθεση ποτέ δεν αποδείχτηκε. Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της χοληστερόλης αίματος, δε σχετίζεται τόσο με τη κατανάλωση διαιτητικής χοληστερόλης, όσο με την αυξημένη κατανάλωση λίπους, και πιο συγκεκριμένα κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων.
Συγκεκριμένα, για τα αυγά, πραγματοποιήθηκαν αρκετές μελέτες, οι οποίες έδειξαν θετική επίδραση της κατανάλωσης τους στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Ποια είναι τα οφέλη των αυγών στην υγεία;
  • Τα αυγά είναι μια εξαίρετη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Ένα μεγάλο αυγό προσφέρει πάνω από 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, περιέχοντας και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα.
  • Τα αυγά είναι εξαιρετική τροφή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, της μικρής θερμιδικής αξίας τους (ένα μεγάλο αυγό περιέχει μόνο 75 θερμίδες), και του μεγάλου δείκτη κορεσμού, αποτελούν μια πολύ χρήσιμη τροφή για την απώλεια βάρους.
  • Στον κρόκο του αυγού, υπάρχει μεγάλη ποσότητα χολίνης, μιας θρεπτικής ουσίας που περιορίζει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων, για έκπτωση της γνωστικής λειτουργίας με την πάροδο της ηλικίας και για νόσο Alzheimer. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη της χολίνης δεν είναι επαρκής για το σύνολο των ενηλίκων, και κυρίως για τις έγκυες γυναίκες, γι’ αυτό το λόγο, το αυγό δεν θα έπρεπε να λείπει από τη διατροφή μας.
    Το αυγό είναι πηγή αρκετών αντιοξειδωτικών, με πιο σημαντικό το σελήνιο, το οποίο έχει αποδεδειγμένα προστατευτική δράση για την καρδιά και ενάντια στον καρκίνο.
  • Τα αυγά προστατεύουν την όραση. Ο κρόκος των αυγών περιέχει καροτενοειδή, όπως η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη, που σχετίζονται με την ηλικία. Μελέτες απέδειξαν ότι τα αυγά αυξάνουν τα επίπεδα αυτών των συστατικών στο αίμα χωρίς να αυξηθούν τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.
Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε;
Επειδή κάτι είναι καλό για την υγεία μας, δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερα τρώμε τόσο καλύτερο. Οπότε 1-2 αυγά την ημέρα μπορούν άνετα να αποτελέσουν τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής για τους υγιείς ενήλικες. Εξαίρεση αποτελούν άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή άτομα με υψηλή χοληστερόλη, για τα οποία η κατανάλωση αυγών συνίσταται να περιορίζεται στα 3-5 αυγά την εβδομάδα, στα πλαίσια μιας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά . Σε περίπτωση που υπάρχει καρδιακό ή αγγειακό πρόβλημα είναι καλό να συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας σχετικά με την κατανάλωση αυγών και τους διατροφικούς περιορισμούς.

ΑΝΔΡΕΑΣ Χ. ΣΑΒΒΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ
reference:Βλασερού Όλυμπια 

No comments:

Post a Comment