Sunday 6 March 2016

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΙΑΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!


 
Ο Διατροφολόγος μας Ανδρέας Χ. Σάββα ετοίμασε τη διατροφή της Μεγάλης Βδομάδας σύμφωνα με τους κανόνες ενός νηστίσιμου προγράμματος. Τι πρέπει όμως να προσέχεις σε περίοδο νηστείας για να μην έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα?

 
 
 


Δες τους βασικούς κανόνες εδώ!

1.      Εμπλούτισε τη διατροφή σου με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, (για π.χ μπρόκολο, σπανάκι, μαρούλι) και όσπρια (φακές, φασόλια, λουβιά μαυρομάτικα) που είναι πλούσιες φυτικές πηγές σιδήρου. Η πολυήμερη αποχή από το κρέας και τα πουλερικά πολύ πιθανόν να προκαλέσει ελάττωση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα, και ιδιαίτερα σε άτομα ευαίσθητα όπως οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

2.      Χάρισε στον οργανισμό σου το ασβέστιο που χρειάζεται από φυτικές πηγές όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, σουσάμι, σόγια, ταχίνι, ωμή ανάλατη ξηροί καρποί και αμύγδαλα. Για να ενισχύσεις την απορρόφηση του ασβεστίου, και στην περίπτωση που η έκθεση του οργανισμού στον ήλιο δεν είναι επαρκής, φρόντισε να καταναλώνεις τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη D (για π.χ μανιτάρια).

3.      Τα Ω3 λιπαρά που έπαιρνες μέχρι σήμερα από τα ψάρια, μπορούν να αναπληρωθούν από προϊόντα όπως ο λιναρόσπορος, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους, ορισμένα φυτικά έλαια, κι έτσι να μην ξεστρατήσεις από τη νηστεία.

4.      Μέτρησε τα λιπαρά: Μπορεί η διατροφική αξία του ελαιολάδου, ελιών, ταχινιού, σπόρων, ξηρών καρπών και των παράγωγων αυτών να είναι υψηλή, η υπερβολική όμως, κατανάλωσή τους επιβαρύνει τον οργανισμό με παραπανίσιες θερμίδες και προσθέτει ανεπιθύμητα κιλά. 1 κ.σ ελαιόλαδο αποδίδει περίπου 130 kcal, 1 κ.σ ταχίνι αποδίδει γύρω στις 100 kcal, ενώ μια χούφτα ξηρών καρπών αποδίδει κατά μέσο όρο πάνω από 150 kcal!
     
ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.ΣΑΒΒΑ  
Διατροφολόγος Ειδικός Εκγύμνασης (BSc) UK 
Μέλος συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου
 
 
 


 

 
 

No comments:

Post a Comment