Friday 15 December 2017

Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι και Διατροφικές Συμβουλές!


 Συνδεδεμένο με τις μέρες των γιορτών είναι τα εορταστικά δείπνα και η διάθεση να αφήσουμε, για λίγο, στην άκρη τους διατροφικούς περιορισμούς. Δεν εκφράζει όλους αυτή η τακτική όμως, μιας και πολλοί από εμάς δεν επιθυμούμε ένα Γενάρη γεμάτο άγχος και ενοχή μέχρι να χαθούν τα…εορταστικά κιλά.

Φυσικά δεν είναι εύκολο πράγμα η εγκράτεια, ειδικά όταν έχεις μπροστά σου ένα ελκυστικά στρωμένο τραπέζι, όπως αυτό τον Χριστουγέννων. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να έχουμε στο νου μας μερικά μικρά «κόλπα» που θα μας βοηθήσουν, χωρίς μεγάλες θυσίες, όχι μόνο να διατηρήσουμε τα κιλά και την υγεία μας κατά τη διάρκεια των γιορτών αλλά και να γλιτώσουμε από ένα παραφουσκωμένο στομάχι που θα επηρεάσει αρνητικά την υπόλοιπή μας μέρα.

1. Σε καμία περίπτωση μην παραλείψετε το πρωινό σας τη μέρα των Χριστουγέννων! Φτιάξτε ένα υγιεινό πρωινό που θα συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον ένα φρούτο ή λαχανικό και μια μορφή πρωτεΐνης, π.χ αβγό ή ξηρούς καρπούς.
2. Όταν έρθει η ώρα του δείπνου, και έρθουμε αντιμέτωποι με το λαχταριστό μπουφέ, ας λειτουργήσουμε στρατηγικά. Ας γεμίσουμε πρώτα το πιάτο μας με όλες τις υγιεινές επιλογές, λαχανικά/ σαλάτα, ένα άπαχο κομμάτι γαλοπούλας ή κοτόπουλου, λίγο ρύζι και αφήστε τα σουφλέ και τα λιπαρά για το τέλος, αν ακόμα επιθυμείτε να τα καταναλώσετε.
3. Απολαύστε ένα ποτήρι κρασί με το εορταστικό σας δείπνο! Όπως είναι γνωστό, το κρασί περιέχει συστατικά που καταπολεμούν τα προβλήματα στην καρδιά και τον καρκίνο. Εαν δεν πίνετε αλκοόλ, μην καταφύγετε στα ανθρακούχα, αλλά επιλέξτε την κλασική αξία του νερού.
4. Εάν, παρ’ όλα αυτά, αδράξετε την ευκαιρία αυτής της μια και μοναδικής μέρας, και το ρίξετε έξω, διατροφικά μιλώντας, τότε κάντε το με μέτρο. Δοκιμάστε όποιες γευστικότατες επιλογές επιθυμείτε αλλά σε μικρή ποσότητα. Και φυσικά, φροντίστε να μην φάτε τόσο, ώστε στο τέλος του δείπνου να νιώθετε ότι το παρακάνατε.
5. Πριν το επιδόρπιο πιείτε ένα τσάι ή ακόμα καλύτερα, αντικαταστήστε το ίδιο το επιδόρπιο με μια κούπα τσάι. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο τσάι θα σας κάνουν καλό και το υγρό στοιχείο του θα σας «χορτάσει», βοηθώντας σας να μην πέσετε με τα μούτρα στα γλυκά.
6. Εαν ο μπουφές έχει επιλογές, προτιμήστε το μικρό πιάτο και για κάθε ποτήρι αλκοόλ ή αναψυκτικού, πίνετε ακόμα ένα ποτήρι νερό, που μόνο καλό θα σας κάνει. 
7. Εάν εσείς είστε ο οικοδεσπότης, μερικές συμβουλές είναι:

  • Μην παραβράσετε τα λαχανικά. Διατηρήστε την τραγανή αίσθηση του ωμού λαχανικού και έτσι θα διατηρηθούν και πολλά από τα θρεπτικά τους στοιχεία.
  • Προτιμήστε μπαχαρικά και καρυκεύματα για να νοστιμίσει το φαγητό και όχι έξτρα βούτυρο και κρέμα γάλακτος.
  • Συνδυάστε τις βραστές πατάτες με μια σπιτική σως γιαουρτιού και όχι με τη λαδερή μαγιονέζα του εμπορίου.
  • Αφαιρέστε το λίπος από το κρέας, όσο το δυνατό περισσότερο, πριν καν το μαγείρεμα.
  • Κάντε τη διαφορά και προσφέρετε στους καλεσμένους σας ψάρι ή θαλασσινά και όχι μόνο ψητό κόκκινο κρέας.
  • Για επιδόρπιο, μην υποτιμάτε την αξία μιας καλοφτιαγμένης φρουτοσαλάτας.
  • Διασκεδάστε μαζί με τους καλεσμένους σας, με ένα φοντού μαύρης σοκολάτας, γλιτώνοντας τα πιο λιπαρά επιδόρπια.
  • Στην προετοιμασία των γλυκών, δοκιμάστε αντί για ένα αυγό να χρησιμοποιήσετε τα ασπράδια μόνο, δυο αυγών.
  • Όπου το απαιτεί η συνταγή, χρησιμοποιείτε ψωμί ολικής άλεσης και όχι λευκό.
  • Ψήστε αραβικές πίτες στο φούρνο με χοντρό αλάτι για να συνοδεύσετε τα ντίπ, αντί για τα παχυντικά και υπεραλατισμένα πατατάκια.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment