Friday 8 December 2017

Κάστανο, ο Καρπός των Χριστουγέννων!


Μπορεί σαν καρπός να είναι άμεσα συνδεδεμένος με τα Χριστούγεννα, αλλά οι περισσότεροι από εμάς τον απολαμβάνουμε όλους τους χειμερινούς μήνες. Όταν ο χειμώνας και το κρύο σε κρατούν εγκλωβισμένη στο σπίτι, μια εικόνα σου έρχεται στο μυαλό! Εσύ να κάθεσαι στην αναπαυτική σου πολυθρόνα δίπλα στο τζάκι που καίει, ενώ ταυτόχρονα στη φωτιά ψήνονται τα γευστικά κάστανα που είχες αγοράσει.

Tα κάστανα, που τρώγονται είτε ψητά, είτε βραστά έχουν αρκετές θερμίδες, αλλά λιγότερες από όσες κάποιοι νομίζουν. Στη νωπή τους μορφή περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικά έλαια.

Τι πρέπει να ξέρουμε:

  • Έχουν λιγότερο λίπος σε σχέση με άλλους καρπούς ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά.
  • Προστατεύουν την καρδία. Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθουν στη μείωση της «κακής»  χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της «καλής» (HDL), οπότε μειώνεται ο κίνδυνος παθήσεων της καρδιάς και των αρτηριών.
  • Τα 100γρ. κάστανων περιέχουν περίπου 300 θερμίδες, ενώ οι περισσότεροι ξηροί καρποί ξεπερνούν τις 600. Η υψηλή θερμιδική τους αξία ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψιν από άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος και να καταναλώνονται με μέτρο.
  • Περιέχουν υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό.
  • Είναι καλή πηγή φυτικών ινών με περιεκτικότητα 8,1γρ. στα 100γρ. Αυτό τα καθιστά ιδανικό υποκατάστατο των δημητριακών και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Επιπλέον περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων (τη σύνθεση του RNA), ενώ η λήψη του πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά στην αποτροπή εμφάνισης βλαβών στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου.
  • Δεν περιέχουν γλουτένη, οπότε μπορούν να καταναλωθούν άνετα από άτομα με δυσανεξία σε αυτήν την ουσία.
  • Έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (διατήρηση οστικής μάζας, νευροδιαβιβαστής), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες), φώσφορο (οστά και όραση), σίδηρο νάτριο και κάλιο.


Ωμό, ψητό ή βρασμένο, το κάστανο είναι μία πλούσια, θρεπτική και υγιεινή επιλογή του χειμώνα που μπορεί να ταιριάξει σε όλα τα γούστα. Μπορείς να τα μαγειρέψεις με γαλοπούλα ή κοτόπουλο, να τα προσθέσεις σε σαλάτες ή να τα χρησιμοποιήσεις σε γλυκά απολαμβάνοντας τη νόστιμη γεύση!

No comments:

Post a Comment