Friday 1 December 2017

Ταχίνι…ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής κατά τη νηστεία!


H Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας κατά την οποία πολλοί άνθρωποι αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές τους συνήθειες. Η μη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προιόντων , όμως, μειώνει πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, όπως σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνες.

Μια πολύ καλή επιλογή με ευεργετική δράση και μεγάλη διατροφική αξία αποτελεί το ταχίνι (σησαμοπολτός). Είναι ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, η βιταμίνη Ε, το κάλιο, ο ψευδάργυρος κ.α.

Φάτε το σαν πρωινό (ψωμί με ταχίνι και μέλι ή ταχινόπιτα) ή συνδυάστε το με σαλάτες ή σάλτσες ή όσπρια και γεμίστε τον οργανισμό σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά!

Το βιολογικό ταχίνι , αποτελεί ένας πρώτης τάξεως έδεσμα, το οποίο εκτός από μια πεντανόστιμη επιλογή, είναι και ένας διατροφικός θησαυρός, καθώς περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, πολύτιμων για την ανθρώπινη υγεία. 

Είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, που προέρχεται από το σουσάμι. Η ονομασία του (ταχίν στα Τούρκικα, ταχίνα ή τεχίνα στα Αραβικά και τα Εβραϊκά), μεταφράζεται ως ο πολτός του σουσαμιού. 

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.α., αμινοξέα και υδατάνθρακες. 

Σπάνια, μία και μόνο τροφή, καταφέρνει να συνδυάζει όλα αυτά τα συστατικά, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και για τον λόγο αυτό, πολλοί θεωρούν, πως το ταχίνι είναι μια σούπερτροφή, ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής ειδικά σε περιόδους νηστείας.

Μπορείτε να προμηθευτείτε άριστης ποιότητας βιολογικό ταχίνι από τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων , αλλά και να το παρασκευάσετε μόνοι σας.

Ανδρέας Χ.Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment