Τα όσπρια είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία μας, καθώς
αποτελούν την καλύτερη πηγή φυτικής πρωτεΐνης – και όχι μόνο! Αποτελούνται από
υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας και είναι πλούσια σε βιταμίνες, φολικό οξύ,
μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, αντιοξειδωτικά και διαλυτές φυτικές ίνες.
Ποια όσπρια έχουν την περισσότερη πρωτεΐνη;
ΕΙΔΟΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗ
(στα 100 γρ.)
Λούπινα 16,6 γρ.
Ενταμάμε 15,6 γρ.
Λευκά φασόλια 9,7 γρ.
Φακές 9 γρ.
Ρεβίθια 8,9 γρ.
Μαύρα φασόλια 8,7 γρ.
Μαυρομάτικα Φασόλια 7,7 γρ.
Η διατροφική αξία των οσπρίων:
Υπολόγισε
ότι 1 φλιτζάνι βρασμένα όσπρια παρέχει κατά μέσο όρο:
·
18 γραμμάρια πρωτεΐνη
·
16 γραμμάρια φυτικές ίνες
·
40 γραμμάρια υδατάνθρακες
·
37% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σιδήρου
·
90% της
συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φολικού οξέος
·
18% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας μαγνησίου
·
21% συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας καλίου
·
Πάνω από 10%
της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6, φωσφόρου,
ψευδαργύρου, χαλκού και μαγγανίου
·
230 θερμίδες
Για να απορροφήσει ο οργανισμός σου όσο περισσότερη πρωτεΐνη γίνεται,
ιδιαίτερα αν ακολουθείς χορτοφαγική διατροφή, είναι σημαντικό να συνδυάζεις στο
πιάτο σου τα όσπρια με δημητριακά!
Αντρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK
No comments:
Post a Comment