Monday 30 April 2018

Νερό "Εμπλουτισμένο"!


Το νερό είναι πολύτιμο συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται περίπου 60-70% από νερό, το οποίο είναι υπεύθυνο για πολλές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό όπως:  
τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών σε όλο το σώμα,
την αποβολή των άχρηστων ουσιών,
τη λίπανση των αρθρώσεων και των ματιών, τέλος
βοηθά στη χώνευση και ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Επιπλέον, το βρίσκουμε στις περισσότερες τροφές, σε ροφήματα, ποτά, φρούτα και λαχανικά. Οι ανάγκες σε νερό επηρεάζονται από ποικιλία παραγόντων. Για παράδειγμα, το φύλο, ηλικία, φυσική δραστηριότατα, κλιματολογικές συνθήκες, κατανάλωση φαρμάκων και χρήσης αλκοόλ. Εντούτοις, τα περισσότερα άτομα χρειάζονται τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια υγρών ημερησίως μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται νερό, χυμός, καφές, τσάι κτλ.

Tips:
Ξεκίνα την ημέρα σου μ' ένα μεγάλο ποτήρι νερό.
Τοποθετήστε μια μπουκάλα νερού σ' ένα ορατό σημείο έτσι ώστε να καταναλώνεις συνεχώς κατά την διάρκεια της μέρας.
Απόφυγε να καταναλώσεις νερό πριν και αμέσως μετά το γεύμα σου γιατί δυσκολεύεις την χώνευση.
Για όσους θέλουν κάτι δροσιστικό αλλά απαλλαγμένο από πρόσθετα (όπως ζάχαρη) και χρωστικές ουσίες μια εύκολη και γρήγορη λύση είναι νερό με γεύση!

Φτιάξτε το μόνοι σας!
Το να φτιάξεις μόνος σου νερό με γεύση είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση και μπορείτε να συνδυάσετε τις γεύσεις που σας αρέσουν απολαμβάνοντας παράλληλα όλα τα οφέλη της ενυδάτωσης. Φτιάξτε το δικό σας σπιτικό νερό με γεύση από φρούτα και βότανα απαλλαγμένο από ζάχαρη κι άλλες χρωστικές αλλά και ταυτόχρονα εξαιρετικά νόστιμο και δροσιστικό.

Ιδέες για σπιτικό νερό με γεύση:
Πρόσθεσε φρούτα: Ανεξάρτητα από το είδος που σας αρέσει (εκτός από μπανάνες) βεβαιωθείτε ότι είναι καλά και ώριμα τα φρούτα για μέγιστη γλυκύτητα και γεύση. Όλα τα είδη των εσπεριδοειδών, τα μούρα, ο ανανάς και το καρπούζι είναι εξαιρετικές επιλογές. Πρόσθεσε βότανα: Πολλά βότανα μπορούν να προσθέσουν γεύση στο νερό σας.

Ιδέα για εμπλουτισμένο νερό:
Φράουλα, Βασιλικός και Λεμόνι

  • 5 ποτήρια νερό
  • 1 ποτήρι παγάκια, (προαιρετικά)
  • 1/2 ποτήρι φράουλες, χωρίς το κοτσάνι και κομμένες σε φέτες
  • 5 μεγάλα φύλλα βασιλικού, κομματιασμένα με τα χέρια
  • 1 λεμόνι σε λεπτές φέτες

Οδηγίες:
Σε μια μεγάλη κανάτα, τοποθετήστε τα φρούτα και βότανα. Προσθέστε το πάγο και γεμίστε την κανάτα με νερό. Προσθέστε επιπλέον φρούτα/βότανα για γαρνίρισμα, εαν επιθυμείτε.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment