Friday 27 April 2018

Φρούτα και τα Ισοδύναμά τους!


Τα φρούτα είναι ένα από τα πιο βασικά και θρεπτικά τρόφιμα στην διατροφή του ανθρώπου, επειδή μας δίνουν σε μεγάλη ποσότητα βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, κάλλιο, φυτικές ίνες και νερό. Περιέχουν χαμηλή περιεκτικότητα λίπους, πρωτεΐνης και νατρίου. Καταναλώνοντας καθημερινά στο διαιτολόγιο μας φρούτα μπορούν να μειωθούν τα επίπεδα καρδιακών παθήσεων, χοληστερόλης και πίεσης στο αίμα. Μειώνουν ακόμα τις πιθανότητες προσβολής διαφόρων ειδών καρκίνου, λόγω της αντιοξειδωτικής τους ιδιότητας. Η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε νερό οδηγεί στην καλή και σωστή ενυδάτωση του σώματος. Επίσης η μεγάλη συγκέντρωση φυτικών ινών βοηθά στην καλύτερη λειτουργεία του πεπτικού συστήματος.
Όσο μεγαλύτερες και πιο συχνές είναι οι ποσότητες φρούτων στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, τόσο το καλύτερο. Το προτιμότερο είναι να καταναλώνουμε γύρω στις 2-4 μερίδες την μέρα. Σε τι όμως αντιστοιχεί μια μερίδα φρούτου; Όταν αναφερόμαστε σε μικρά φρούτα, για παράδειγμα χρυσόμηλα, δαμάσκηνα , η μερίδα μπορεί να φτάσει και τα δύο φρούτα. Στα μεσαίου μεγέθους φρούτα όπως πορτοκάλια, μήλα, ροδάκινα η μερίδα πρέπει να περιορίζεται στο ένα φρούτο.

Ισοδύναμα φρούτων

  • Μήλο – ένα μεγάλο
  • Μπανάνα – 1 μικρή
  • Φράουλες – 1 φλιτζάνι τσαγιού
  • Πεπόνι – 1 φλιτζάνι τσαγιού ή 1 φέτα κανονική
  • Πορτοκάλι – 1 μεγάλο
  • Καρπούζι – 1 φλ. τσαγιού ή 1 φέτα κανονική
  • Μανταρίνια – 2 μεγάλα
  • Βερίκοκα – 1 φλ. τσαγιού
  • Κεράσια – 1 φλ. τσαγιού (12 κεράσια)
  • Ροδάκινο – 1 μεγάλο
  • Αχλάδια – 1 μεγάλο
  • Σύκα φρέσκα – 2 μέτρια
  • Σταφύλια – 1 φλ. τσαγιού (12-15 ρόγες)
  • Γκρέιπφρουτ – 1 φλ. τσαγιού
  • Δαμάσκηνα φρέσκα – 3 μέτρια ή 1 φλ. τσαγιού
  • Ακτινίδια – 2 μικρά



No comments:

Post a Comment