Υλικά για 4 άτομα:
• 2 μέτρια παντζάρια βρασμένα
• 2 ΦΛ/ΝΑΙ σαλάτα με τρυφερά φύλλα παντζαριού
• 1 μήλο πράσινο
• 2 μέτρια καρότα
• 2 Κ.Σ χοντροκομμένα καρύδια
• Χυμό από 1 λεμόνι
• 1 Κ.Σ μηλόξιδο
• 1 Κ.ΤΣ μουστάρδα αγγλική
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
• 1 Κ.Σ ελαιόλαδο
• Λίγο φρέσκο αλεσμένο πιπέρι
• 1 πρέζα αλάτι
Μέθοδος:
• Κόβετε σε στενόμακρες λωρίδες το μήλο και το τοποθετείτε σε κρύο νερό με λίγες σταγόνες λεμόνι, για να διατηρηθεί το χρώμα του.
• Κόβετε επίσης τα παντζάρια και τα καρότα σε στενόμακρες λωρίδες.
• Τοποθετείτε την ανάμειχτη σαλάτα με τα φύλλα παντζαριού σε μια λεκάνη.
• Αναμειγνύετε τα υπόλοιπα υλικά σε μια άλλη λεκάνη και τα τοποθετείτε πάνω από την ανάμειχτη σαλάτα.
• Για τη σάλτσα της σαλάτας αναμειγνύετε ή κτυπάτε στο <> το μηλόξιδο με το ελαιόλαδο, την αγγλική μουστάρδα, το σκόρδο, το αλάτι και το φρέσκο αλεσμένο πιπέρι.
Διατροφολόγος:
Τα παντζάρια έχουν πάρα πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά που σπάνια βρίσκουμε σε άλλα λαχανικά. Ένα από αυτά τα συστατικά είναι η βητακυανίνη, η ουσία που δίνει στο παντζάρι το έντονο μωβ χρώμα. Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα. Το παντζάρι περιέχει κάλιο, φωσφόρο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, και χαλκό και βιταμίνες Β1 και Β2.
Θερμίδες: 107,5 kcal
(ΔιατροΣΕΦ 2015)
• 2 μέτρια παντζάρια βρασμένα
• 2 ΦΛ/ΝΑΙ σαλάτα με τρυφερά φύλλα παντζαριού
• 1 μήλο πράσινο
• 2 μέτρια καρότα
• 2 Κ.Σ χοντροκομμένα καρύδια
• Χυμό από 1 λεμόνι
• 1 Κ.Σ μηλόξιδο
• 1 Κ.ΤΣ μουστάρδα αγγλική
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
• 1 Κ.Σ ελαιόλαδο
• Λίγο φρέσκο αλεσμένο πιπέρι
• 1 πρέζα αλάτι
Μέθοδος:
• Κόβετε σε στενόμακρες λωρίδες το μήλο και το τοποθετείτε σε κρύο νερό με λίγες σταγόνες λεμόνι, για να διατηρηθεί το χρώμα του.
• Κόβετε επίσης τα παντζάρια και τα καρότα σε στενόμακρες λωρίδες.
• Τοποθετείτε την ανάμειχτη σαλάτα με τα φύλλα παντζαριού σε μια λεκάνη.
• Αναμειγνύετε τα υπόλοιπα υλικά σε μια άλλη λεκάνη και τα τοποθετείτε πάνω από την ανάμειχτη σαλάτα.
• Για τη σάλτσα της σαλάτας αναμειγνύετε ή κτυπάτε στο <
Διατροφολόγος:
Τα παντζάρια έχουν πάρα πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά που σπάνια βρίσκουμε σε άλλα λαχανικά. Ένα από αυτά τα συστατικά είναι η βητακυανίνη, η ουσία που δίνει στο παντζάρι το έντονο μωβ χρώμα. Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα. Το παντζάρι περιέχει κάλιο, φωσφόρο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, και χαλκό και βιταμίνες Β1 και Β2.
Θερμίδες: 107,5 kcal
(ΔιατροΣΕΦ 2015)
No comments:
Post a Comment