Thursday 13 April 2017

Τι να προσέξουμε στο Πασχαλιάτικο τραπέζι;




Το Πάσχα, σκεπτόμαστε τα γεμάτα εδέσματα τραπέζια, τον οβελία και τη σούβλα. Πως να συγκρατηθούμε για να μην πάρουμε κιλά; Μόλις αντικρίσουμε όλους τους πειρασμούς, δεν αντιστεκόμαστε και μετά ανεβαίνουμε στη ζυγαριά και αντικρίζουμε ένα νούμερο που δεν μας αρέσει. Λοιπόν φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά..!


Γι' αυτό σας αποκαλύπτουμε μερικά μυστικά, προκειμένου να γλυτώσετε όσο το δυνατόν περισσότερα περιττά κιλά...


  • Το πρωί της Κυριακής μην μείνετε νηστικοί, για να φάτε περισσότερο το μεσημέρι. Καταναλώστε ένα ελαφρύ πρωινό, όπως ένα φλιτζάνι γάλα ή ένα γιαούρτι με 1 μικρή φέτα τσουρέκι, αφού αποτελεί ένα από τα εδέσματα των ημερών.

  • Και στο Κυριακάτικο μεσημεριανό γεύμα, μια σημαντική συμβουλή είναι να μην τσιμπολογάτε. Προσέξτε να γεμίσετε ένα πιάτο με σαλάτα και να καταναλώσετε πρώτα αυτήν, η οποία χάρη στις φυτικές ίνες μειώνει την απορρόφηση του λίπους του κρέατος. Έπειτα το κρέας που θα επιλέξετε φροντίστε να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα λίπους. Ανάμεσα σε αρνάκι και κατσικάκι αυτό που μας προσφέρει λιγότερες θερμίδες είναι το κατσικάκι. Το αρνί προσφέρει 374 θερμίδες / 100 γραμμάρια, ενώ το κατσίκι 166 θερμίδες / 100 γραμμάρια. Έπειτα προτιμήστε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Αποφύγετε την κατανάλωση κόκκινων αυγών, διότι περιέχουν αρκετή ποσότητα χοληστερόλης και μαζί με τα κρέατα η πρόσληψη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Συγκεκριμένα προσέξτε...
Τον οβελία: Τα 100 γραμμάρια άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη όμως συμμετοχή σε αυτές από λίπος. Είναι και τα δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου.Επειδή όμως είναι νεαρά ζώα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, από τις οποίες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος, το οποίο προκαλεί την «ουρική αρθρίτιδα». 
Τα κόκκινα αυγά: Κάθε αυγό, μέτριου μεγέθους μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης. Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του κρόκου, ή μόνο ενός κρόκου μπορεί σαφώς να μειώσει αυτή την ποσότητα (κατά 213 χιλιοστόγραμμα ανά κρόκο).
Συκώτια και εντόσθια: Είναι ασφαλώς το πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού, μια και είναι πολύ υψηλές πηγές χοληστερόλης και λίπους.
Tα πασχαλινά κουλούρια: 60 γραμμάρια δίνουν περίπου 230 θερμίδες με 43 γραμμάρια υδατάνθρακες και 61 mg χοληστερίνη.
Το πασχαλινό τσουρέκι: Είναι επίσης πηγή υδατανθράκων και λίπους. Τα 70 γραμμάρια δίνουν 68 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων και 74 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.
Οι παραδοσιακές φλαούνες: Είναι πλούσιες και σε περιεκτικότητα κορεσμένου λίπους (ζωικού), χοληστερόλης, νατρίου και θερμίδων. Έτσι, κατάχρησή τους μπορεί να συμβάλει στο πρόβλημα των ατόμων που πάσχουν από καρδιοπάθειες, ή έχουν ψηλή χοληστερόλη, ψηλή αρτηριακή πίεση, ή είναι διαβητικοί, ή απλώς έχουν πρόβλημα βάρους. Τα 90 γραμμάρια δίνουν 458 θερμίδες.
Τέλος...Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα καλό είναι να περιοριστείτε σε μια ατομική σαλάτα ή ένα ημιαποβουτυρομένο γιαούρτι με 1-2 φρυγανιές ή ένα φλιτζάνι ημιάπαχο γάλα με τρεις κουταλιές της σούπας δημητριακά ή βρώμη.


ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.ΣΑΒΒΑΔιατροφολόγοςΕιδικός Εκγύμνασης (BSC) UK

No comments:

Post a Comment