Wednesday 26 April 2017

Πανακότα Σοκολάτα-Πορτοκάλι!






Μερίδες: 4
Χρόνος ετοιμασίας: 20 λεπτά + 6-8 ώρες ψύξη
'Ετοιμο σε: πάνω από 60 λεπτά


ΥΛΙΚΑ: 
3 πορτοκάλια,αποφλοιωμένα (χωρίς φλούδα, χωρίς δέρμα στις φέτες) + 1 Κ.σ λεπτώς τριμμένο ξύσμα πορτοκαλιού
400 ml άπαχο γάλα
1 Κ.σ κοφτή,κακάο σκόνη
1 κ.γ κοφτό,γλυκαντικό (π.χ ganderel)
4 φύλλα ζελατίνης
1 Κ.σ πολύ ψιλοκομμένα φιστίκια
ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού, για διακόσμηση






ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Κόψτε 2 από τα αποφλοιωμένα πορτοκάλια σε κύβους 1 cm, μετά μοιράστε τα ανάμεσα σε 4x150 ml καλουπιών πανακότας ή ατομικού δοχεία/ποτήρια επιδόρπιου της επιλογής σας.
  2. Ζεστάνετε το γάλα, σκόνη κακάου και το γλυκαντικό σ' ένα τηγάνι με βαρύ πάτο, σε μέτρια φωτιά, μέχρις ότου γίνει λείο και ζεστό με φουσκάλες.
  3. Στο μεταξύ, μουλιάστε τα φύλλα ζελατίνης σ' ένα μπολ με κρυό νερό για 10-12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε το νερό, πιεζοντάς τα, και προσθέστε στο ζεστό μίγμα γάλακτος και ανακατέψτε για να διαλυθεί. Αφαιρέστε από την φωτιά, προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και αφήστε να κρυώσει εντελώς.
  4. Χωρίστε το μίγμα σοκολάτας ανάμεσα στα ατομικά πιάτα ή καλούπια πανακότας. Ψύξτε για 6-8 ώρες ή μέχρι να πήξει καλά.
  5. Όταν είσαστε έτοιμοι για σερβίρισμα, βυθίστε τα καλούπια ή τα ατομικά δοχεία/ποτηράκια σε ζεστό νερό για 1-2 λεπτά και αναποδογυρίστε τα σε πιατάκια ή μπορείτε να τα σερβίρετε όπως έχουν αν προτιμάτε. Διασκορπίστε το 1/4 των ψιλοκομμένων φιστικιών και τη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού πάνω από κάθε πανακότα και σερβίρετε αποφλοιωμένα κομματάκια πορτοκαλιού.
Τip: Για τη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού- Ξύστε 1 πορτοκάλι σε μακριές λεπτές λωρίδες και τοποθετήστε σ' ένα βαθύ τηγανάκι με 1 Κ.σ γλυκαντικό και 150ml νερό. Φέρτε σε βρασμό, και μετά μειώστε τη θερμοκρασία σε χαμηλή θερμοκρασία και ψήστε ελαφρά για 10-12 λεπτά ή μέχρι η όψη του ξύσματος γινει ημιδιαφανής. Μεταφέρετε σε χαρτί αντικολητικό χαρτί μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.


Αντρέας Χ.Σάββα
Διατροφολόγος
Ειδικός Εκγύμνασης (BSC) UK



No comments:

Post a Comment