Wednesday 5 April 2017

ΜΠΙΣΚΟΤΤΙ ΜΕ ΚΡΑΝΜΠΕΡΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΑΤΣΙΟ


Φτιάχνεις: 45 μπισκόττι    Χρόνος: 1 ώρα & 30

ΥΛΙΚΑ (μέρος α):
1 1/2 φλ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/4 φλ.αλεύρι ολικής αλέσεως
 κ.γ μπέικιν πάουτερ
1/4 κ.γ αλάτι
1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
3-5 Κ.Σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν χρειάζεται)

ΥΛΙΚΑ (μέρος β):                                            
1 φλ.ζάχαρη                                                   
1/2 φλ.γάλα αμυγδάλου/ χυμό πορτοκάλι      
5 Κ.Σ χυμό πορτοκάλι                                      
4 Κ.Σ κόρν φλάουερ
2 Κ.Σ λάδι καρύδας (λιωμένο)
2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

ΥΛΙΚΑ (μέρος γ):
1 φλ.ξηρά κράνμπερι
1 φλ.πιστάτσιο
2 Κ.Σ ζάχαρη (προαιρετικά)

Υποκαταστάσεις:

  • αλεύρι ολικής αλέσεως-αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • γάλα αμυγδάλου-χυμό πορτοκάλι ή οποιοδήποτε γάλα.
  • λάδι καρύδας-οποιοδήποτε ουδέτερο έλαιο γεύσης ή λειωμένο βούτυρο.
  • αποξηραμένα cranberries-κάθε αποξηραμένα φρούτα της επιλογής σας.
  • πιστάτσιος-χοντροκομμένα αμύγδαλα ή φουντούκια.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180  C για 15 λεπτά.
Σ’ ένα μικρό μπολ αναμίξτε μαζί τα 5 Κ.Σ χυμό πορτοκάλι και κόρν φλάουερ 
μέχρι να γίνει μια πάστα. Αφήστε στην άκρη.
Σ’ ένα μεσαίο μπολ κοσκινίστε μαζί τα υλικά που απαριθμούνται στο μέρος α
εκτός από τα τελευταία 3-5 Κ.Σ αλεύρι.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε σε κρέμα τη ζάχαρη και 1/2 φλ. γάλα αμυγδάλου
για 3 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, προσθέστε την πάστα κορν φλάουερ, το 
λάδι και το εκχύλισμα βανίλιας. Kτύπησε για άλλα 3 λεπτά.
Αναμίξτε ελαφρά με μια κουτάλα το αλεύρι στο μίγμα κρέμας. Ανακατέψτε 
μέσα τα κράνμπερις και τα πιστάτσιο.
Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης δεν θα είναι δυνατό να το χωρίσουμε και
να το σχηατίσουμε σε μπάλες. Γι αυτό προσθέτουμε αλεύρι για όλες τις
χρήσεις, 1 Κ.Σ κάθε φορά, μέχρι να έρθει στην κατάλληλη πυκνότητα (περίπου
4 Κ.Σ).
Τώρα χωρίστε τη ζύμη σε δυο ίσα μέρη, Σχηματίστε κάθε μπάλα σε κορμό, 30
cm μάκρος και 8 cm πλάτος, απευθείας στο χαρτί ψησίματος. Ο κορμός θα είναι
πολύ λεπτός. Επαναλάβετε για το άλλο μισό της ζύμης και τώρα θα έχετε 2
κορμούς ζύμης. Πασπαλίστε μ΄’ενα Κ.Σ ζάχαρη το κάθε κορμό.
Ψήστε το για 35 λεπτά. Μόλις γίνει βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε τους 
κορμούς να κρυώσουν για τουλάχιστον 15 λεπτά.
Στη συνέχεια κόψτε τους κορμούς σε φέτες με μια ενιαία περικοπή χρησιμο-
ποιώντας ένα οδοντωτό μαχαίρι. Μην χρησιμοποιείτε κίνηση πριονίσματος,
θα καταρρεύσει το biscotti. Θα πάρετε περίπου 21 φέτες απο κάθε κορμό.
Τοποθετήστε τις φέτες σε ένα ταψί και ψήστε για άλλα 20 λεπτά (10 λεπτά 
την κάθε πλευρά).
Για άλλη μια φορά αφήστε τις φέτες να κρυώσουν και, στη συνέχεια, αποθηκεύστε τις σε ένα αεροστεγές δοχείο. 


ΑΝΔΡΕΑΣ Χ.ΣΑΒΒΑ
Διατροφολόγος

Ειδικός Εκγύμνασης (BSC) UK


No comments:

Post a Comment