Monday 3 April 2017

Η Σαρακοστιανή νηστεία στο προσκήνιο!

 Βρισκόμαστε, ήδη, στην «καρδιά» της Σαρακοστής και προετοιμαζόμαστε για την έλευση του Πάσχα. Με τις… ευλογίες της Εκκλησίας μας, η περίοδος αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για μια ουσιαστική διατροφική κάθαρση, που ονομάζεται νηστεία.
 Η νηστεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας  και παράδοσης. Ταυτόχρονα, επιφέρει σημαντικά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού, μέσω της μειωμένης κατανάλωσης κορεσμένων ζωικών λιπών και της αυξημένης πρόσληψης μονοακόρεστου λίπους από τις ελιές και το ελαιόλαδο. Με την τήρηση της νηστείας, μπορούν να μειωθούν κατά πολλές μονάδες οι τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, όπως και της αρτηριακής πίεσης.  Επιπλέον, η «νηστίσιμη» διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (β-καροτένιο, λυκοπένιο, σελήνιο, τοκοφερόλες), που προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία από τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες, ενισχύοντας ταυτόχρονα την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
 Με πολλή χαρά, ως διατροφολόγος, διαπιστώνω ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες εφαρμόζουν την νηστεία όχι μόνο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της Σαρακοστής, αλλά και σε άλλες θρησκευτικές περιόδους: πριν από την Κοίμηση της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο, πριν από τα Χριστούγεννα κ.λπ. Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που ακόμα και μέσα στην εβδομάδα, Τετάρτη και Παρασκευή απέχουν από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι αναζητούν την ευκαιρία να «αποτοξινωθούν» από τα βλαβερά ζωικά προϊόντα, καταναλώνοντας φυτικές τροφές πολύτιμης διατροφικής αξίας.  
 Είναι βέβαιο ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε υπέροχα νηστίσιμα εδέσματα όλες τις προβλεπόμενες ημέρες, δημιουργώντας μοναδικές συνταγές που «Παντρεύουν» μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, με δεδομένο ότι θα πρέπει να εξασφαλίζουμε πληθώρα θρεπτικών ουσιών, οι οποίες μέσω του συνδυασμού και της συνεργικής τους δράση θα εξισορροπήσουν τις τυχόν ελλείψεις που μπορεί να παρατηρηθούν σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Β12 κ.λπ.



 Γιατί «Λόγω Υγιεινής Διατροφής», η ζωή μας γίνεται καλύτερη!

No comments:

Post a Comment