Wednesday 10 January 2018

Αντιοξειδοτικά Ροφήματα!


Ρόφημα Πικάντικης Πιπερόριζας και Λεμονόχορτο
Χρόνος: 20 λεπτά             Μερίδες: 6

χωρίς γλουτένη      χωρις γαλακτοκομικά    για χορτοφάγους

Υλικά:
  • 2 κοτσάνια λεμονόχορτο, σε κομματάκια
  • 40γρ. φρέσκο τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και κομματιασμένο
  • Ξύσμα και χυμός από 3 λάιμ (μοσχολέμονο)
  • 4 κ.Σ υποκατάστατο ζάχαρης ή περισσότερο για γεύση
  • Περίπου 1.5 λίτρο κρυό νερό σόδας
  • πάγο (προαιρετικό) για σερβίρισμά

Οδηγίες:
Βάλε όλα τα υλικά, εκτός τη σόδα και το πάγο, σ’ ένα μπλέντερ. Προσθέστε 150 ml ζεστό νερό και μετά χτυπήστε μέχρι να γίνει σχεδόν ομαλό. Στραγγίστε σε μια κανάτα.
Γευτείτε για να ελέγξετε τη γλυκύτητα και προσθέστε περισσότερο γλυκαντικό (Total Sweet) αν χρειάζετε. Παγώστε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το σερβίρετε. Προσθέστε το νερό σόδας και σερβίρετε με πάγο, αν θέλετε.

Ανα μερίδα: 36 kcal, 0,1 gr φυτικές ίνες, 0,1 gr λίπος, 0,1 gr πρωτεΐνη, 0 gr αλάτι, 13,9 gr υδατάνθρακες, 2 mg ασβέστιο, 0,2 gr ζάχαρη, 0 mg σίδηρο.


Θρυμματισμένη Κλεμεντίνη
Χρόνος: 5 λεπτά               Μερίδες: 2

για χορτοφάγους     χωρίς γλουτένη     χωρίς γαλακτοκομικά

Υλικά:
  • 8 γαρίφαλα
  • 1 κλεμεντίνη (με τη φλούδα), κομμένη σε 6 τεμάχια (wedges)
  • 1 κ.γ φρέσκο τζίντζερ (πιπερόριζα) σε φέτες
  • 300 ml χυμό κλεμεντίνης
  • Θρυμματισμένο πάγο

Οδηγίες:
Βάλτε 4 γαρίφαλα, 4 τεμάχια κλεμεντίνης και τις φέτες τζίντζερ σ’ ένα κόκτειλ σέηκερ (cocktail shaker) και θρυματίστε μ΄ ένα πλάστη. Προσθέστε το χυμό και μια χούφτα πάγο.
Μισο-γεμίστε 2 ποτήρια με περισσότερο πάγο. Μετά μοιράστε ότι υπάρχει στο σέηκερ ανάμεσα τα δυο ποτήρια και μετά σπρώξτε 2 γαρίφαλα στο καθένα από τα 2 τελευταία τεμάχια κλεμεντίνης  και προσθέστε τα στα ποτήρια για σερβίρισμα.


Ανα μερίδα: 86 kcal, 0,7 gr φυτικές ίνες, 0,2 gr λίπος, 1,2 gr πρωτείνη, 0 gr αλάτι, 19,2 gr υδατάνθρακες, 6 mg ασβέστιο, 16,7 gr ζάχαρη, 0,1 mg σίδηρο.

Αντρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης Bsc, UK

No comments:

Post a Comment