Friday 26 January 2018

ΚΑΝΕΛΑ, ένα πολύπλευρο μπαχαρικό!



  • Σε τι ωφελεί;

Η δημοφιλής και γευστική κανέλα βοηθά την πεπτική λειτουργία και συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας. Επίσης, είναι ένα αποτελεσματικό αντισηπτικό, που καταπολεμά τα βακτήρια, τους ιούς και τις μυκητιάσεις. Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που έχουν μια ήπια αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση, και ίσως γι’ αυτό χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη θεραπεία των κρυολογημάτων και της γρίπης, τον πονόλαιμο, του πυρετού και των πονοκεφάλων. Και μόνο η εισπνοή της κανέλας λέγεται πως ενισχύει τη γνωστική επεξεργασία και τη μνήμη.

  • Πώς να την καταναλώσω;

Μια πολύπλευρη γεύση! Για ένα γρήγορο τονωτικό, χρησιμοποιείστε ξυλάκια κανέλας, για να ανακατέψετε το τσάι, τη ζεστή σοκολάτα ή τον καφέ με γάλα. Είναι το ίδιο νόστιμη σε σκόνη που θα προσθέσετε σε αλμυρά πιάτα, όπως βραστά, γεμίσεις, πίτες με λαχανικά, σάλτσα ντομάτας, τουρσί, κ.λπ., και σε γλυκά, όπως ψητά φρούτα, πίτες, ρυζόγαλο ή γαλατόπιτες.

Όπως συμβαίνει και με άλλα αγαθά που μας προσφέρει η γη τα μπαχαρικά περιέχουν πλήθος βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων. Σε αντίθεση με φρέσκα βότανα, τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται αποξηραμένα και επειδή τα χρησιμοποιούμε σε πολύ μικρές ποσότητες στη μαγειρική, επωφελούμαστε λιγότερο από τα θρεπτικά συστατικά τους σε σχέση με τα ισχυρά αιθέρια έλαιά τους, που τα διαθέτουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Εάν συντηρηθούν σωστά σε αεροστεγή σκεύη, μακριά από το φως, τα μπαχαρικά μπορούν να διατηρήσουν τα ωφέλιμα συστατικά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όποτε είναι δυνατόν, αλέστε τα μπαχαρικά την τελευταία στιγμή, όποτε τα χρειάζεστε: το άρωμα θα είναι πιο δυνατό και τα ενεργά συστατικά τους πιο έντονα.

Ανδρέας Χ.Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment