Friday 19 January 2018

Κουρκουμάς και οι θεραπευτικές του ιδιότητες!


Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα είναι ένα θεραπευτικό βότανo, που χρησιμοποιείται και ως μπαχαρικό σε μορφή σκόνης, γεμάτο θεραπευτικές ιδιότητες, που οφείλονται στις κουρκουμίνες, αντιοξειδωτικές φαινολικές ενώσεις, οι οποίες του δίνουν και το κίτρινο χρώμα του. Οι κουρκουμίνες έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, που βοηθά στην καταπολέμηση της βλαβερής δράσης των ελεύθερων ριζών, προστατεύουν τον εγκέφαλο, τονώνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία, προλαμβάνουν και θεραπεύουν την αρθρίτιδα, τον διαβήτη και νευρολογικά προβλήματα.

Είναι Αντιφλεγμονώδες:
Περιέχει δραστικά αιθέρια έλαια με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και την κουρκουμίνη, η οποία ανακουφίζει από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, θεραπεύει τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, προστατεύει από τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το εγκεφαλικό προλαμβάνοντας τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.

Προστατεύει από το Αλτσχάιμερ:
Η κουρκουμίνη μειώνει τις πλάκες της τοξικής πρωτείνης β-αμειλοειδές, που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο προκαλώντας τη νευροεκφυλιστική διαδικασία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αντικαρκινική Δράση:
Μελέτες υποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη, μπορεί να επηρεάσει τον μηχανισμό ανάπτυξης και εξάπλωσης του καρκίνου σε μοριακό επίπεδο, περιορίζοντας τη διαδικασία σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων στον καρκινικό όγκο και τη μετάσταση, ενώ συμβάλλει και στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, κυρίως στο πεπτικό σύστημα.

Λαμβάνοντας τα πιο θρεπτικά συστατικά του:
Φρέσκος ή ξερός: Η φρέσκια ρίζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του τζίντζερ στα περισσότερα γεύματα. Ο κουρκουμάς είναι το κύριο συστατικό στις σκόνες κάρυ.
Τα φύλλα: Τα φύλλα του δίνουν γεύση σε πιάτα με κάρυ.
Μαζί με λάδι: Η κουρκουμίνη απορροφάτε καλύτερα, όταν συνδυάζεται με λάδια όπως καρύδας, με ελαιόλαδο ή με βούτυρο.

Πως να το καταναλώνετε:
Ως αντιοξειδωτικό ποτό: Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας σκόνης κουρκουμά σε ζεστό πλήρες ή ημιαποβουτηρωμένο γάλα, για να θεραπεύσετε τις καταπονημένες αρθρώσεις ή το έκζεμα.
Ως πικάντικο πιάτο με ρύζι: Δώστε γεύση στο καστανό ρύζι με κάσιους και σταφίδες, πασπαλίζοντάς τα με σκόνη κουρκουμά, κύμινο και ψητούς σπόρους κόλιανδρους.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK



No comments:

Post a Comment