Monday 22 January 2018

Τζίντζερ (Πιπερόριζα)!


Η πιπερόριζα ή τζίντζερ, όπως το λένε οι Δυτικοί, είναι μια πικάντικη ρίζα η οποία χρησιμοποιείτε στην ιατρική αλλά και ως μπαχαρικό ή σαν εξωτική λιχουδιά. Το δραστικό συστατικό της, η τζινζερόλη, είναι συγγενής της καψαϊκίνης και της πιπερίνης, που περιέχονται στις καυτερές πιπεριές. Έρευνες φανερώνουν ότι τα αιθέρια έλαια της πιπερόριζας έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες παρόμοιες με εκείνη των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, που ανακουφίζουν από το κρυολόγημα, τη γρίπη, τους πονοκεφάλους και τους πόνους περιόδων.

Σε τι ωφελεί;
  • Αντιφλεγμονώδης: Μειώνει τις φλεγμονές, περιορίζει τον πόνο και μπορεί να μειώσει τη λήψη φαρμάκων στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας.
  • Κατά της ναυτίας: Έρευνες φανερώνουν πως ανακουφίζει από την πρωινή ναυτία, την τάση για εμετό και τη ναυτία, που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία για τον καρκίνο.
  • Θεραπεύει το πεπτικό: Προστατεύει και θεραπεύει το έντερο, περιορίζει τα αέρια, το πρήξιμο και τις συσπάσεις. Επίσης, διεγείρει τους γευστικούς αισθητήρες και βοηθά στη ροή των γαστρικών υγρών.

Πώς να λαμβάνομαι τα πιο Θρεπτικά Συστατικά;
  • Ξεφλουδίζετε την προσεκτικά: Οι πλούσιες ρητίνες και τα αιθέρια έλαια συγκεντρώνονται στη φλούδα της, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να ξεφλουδίσετε την πιπερόριζα είναι μ’ ένα κουταλάκι του γλυκού αντί με μαχαίρι.
  • Καταναλώστε τη φρέσκια: Όποτε είναι εφικτό, καταναλώστε φρέσκια πιπερόριζα, η οποία είναι ανώτερη σε γεύση από την αποξηραμένη και περιέχει υψηλότερα ποσοστά ενεργών συστατικών, όπως την τζιντζερόλη και τη ζηγγίβερη. Αποθηκεύστε την σε ξηρό μέρος.
  • Αναζητήστε τις ρίζες: Τα περισσότερα σούπερ-μάρκετ πωλούν ώριμες ρίζες, αλλά στα ασιατικά σούπερ-μάρκετ πωλούνται και μικρές ροζ ρίζες, που δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα, είναι πιο ζουμερές και έχουν απαλή γεύση.

Πώς μπορούμε να την καταναλώσουμε;
  • Καταπραϋντικό Σιρόπι: Για τον πονόλαιμο ή τη ρινική συμφόρηση, φτιάξτε ένα σιρόπι με 2 κουταλάκια του γλυκού με καθένα από τα έξης υλικά: χυμό πιπερόριζας, κουρκουμά, μαύρο πιπέρι, 1 κ.Σ μέλι, 1 κ.Σ ξίδι και 3 κ. Σ νερό. Καταναλώστε όποτε χρειάζεται.
  • Φτιάξτε ρόφημα: Αναμείξτε 1 κ.γ φρεσκοτριμμένης πιπερόριζας, τον χυμό ½ λεμονιού και 1 κ.γ μέλι. Καλύψτε με βραστό νερό. Καταναλώστε το μόλις αρχίζει το κρύο αλλά και ως χωνευτικό ή εναντίον της ναυτίας.

Ανδρέας Χ. Σάββα, 
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment