Συνδυασμοί τροφίμων και παραδείγματα για να πάρουμε συγκεκριμένα Θρεπτικά συστατικά:
Πρωτεΐνη:
- Όσπρια+ δημητριακά (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτα).
- Φακές με ρύζι, ρεβίθια με πατάτα, φασόλια με σιτάρι. Όσπρια και ηλιόσποροι, σουσάμι ή ξηροί καρποί. Ρεβίθι και ταχίνι (χούμοι).
- Καλές πηγές πρωτεΐνης για χορτοφάγους: Όσπρια, θαλασσινά, ξηροί καρποί.
Σίδηρος:
- Βιταμίνη C+ Όσπρια: Πράσινη πιπεριά+ φακές/ Ντομάτα+ φασόλια.
- Β-καροτίνη+ Όσπρια: Καρότο+ ρεβίθια/Κόκκινη πιπεριά+ φακές.
- Λαχανικά και μανιτάρια: Κρεμμύδι+ μανιτάρια+ ντομάτα.
- Θαλασσινά+ φασολάκια: Φασολάκια+ γαρίδες.
- Εμπλουτισμένα τρόφιμα σε σίδηρο: Χυμοί εμπλουτισμένοι με σίδηρο και βιταμίνη C.
- Καλές πηγές σιδήρου για χορτοφάγους: Θαλασσινά, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, χαλβάς.
Βιταμίνη Β12:
- Καλές πηγές βιταμίνης Β12 για χορτοφάγους: θαλασσινά, γάλα σόγιας, εμπλουτισμένα δημητριακά, συμπληρώματα βιταμίνης ίσως κρίνονται απαραίτητα.
Ασβέστιο (Ca):
- Η βιταμίνη D συμβάλλει στο μεταβολισμό του ασβεστίου, η βιταμίνη Κ και το μαγνήσιο (Mg) συμβάλλουν στη καλή υγεία των οστών.
- Εμπλουτισμένα τρόφιμα σε ασβέστιο: Δημητριακά και γάλα σόγιας εμπλουτισμένα με ασβέστιο.
- Καλές πηγές ασβεστίου για χορτοφάγους:
- Όσπρια, ξηροί καρποί, χαλβάς, μπρόκολο, κουνουπίδι, παστά φρούτα, ταχίνι - Μπιζέλι με αγκινάρες/ Φακές+ πατάτα.
- Θαλασσινά (βιταμίνη D) + Σταυρανθή λαχανικά - Γαρίδες+ μπρόκολο/ Μύδια+ λάχανο/σπανάκι.
- Ασβέστιο (Ca)+ Βιταμίνη Κ+ Μαγνήσιο (Mg) - Σπανάκι+ πράσο+ ρύζι.
Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK
No comments:
Post a Comment