Friday 2 March 2018

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ!


Τα εδώδιμα μανιτάρια περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, αμινοξέα και μέταλλα. Οι πρωτεΐνες τους, μάλιστα, λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωτικών. Άλλα μανιτάρια, όπως το μανιτάρι Λεντινούλα (Σιτάκε), το Reishi, ή το μαύρο μανιτάρι Jelly Ear, είναι υπερτροφές που χρησιμοποιούνται στη φαρμακοποιία και έχουν μακρόχρονη ιατρική χρήση όχι μόνο για τα ευεργετικά τους αποτελέσματα αλλά και για την έλλειψη παρενεργειών.

ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΟΥΝ;
ΑΠΟΤΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ: Όλα τα μανιτάρια θεωρούνται αποτοξινωτικά και σχεδόν όλα περιέχουν εργοθειονεϊνη, μια αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει τα κύτταρα κι έτσι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Περιέχουν επίσης γερμάνιο, ένα στοιχείο το οποίο συνδέθηκε με τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την πρόσληψη οξυγόνου και την καταστροφή των οξειδωτικών ουσιών
ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΟ: Καταναλώστε ωμά. Τα μανιτάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα προβιοτικών ολιγοσακχαρίτων, που τρέφουν τα φιλικά βακτήρια του εντέρου και αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού μας.
ΚΑΛΗ ΠΗΓΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D: Τα κοινά λευκά μανιτάρια είναι μια φυτική πηγή της βιταμίνης D, που είναι ζωτική για την υγεία των οστών, την ισορροπία των ορμονών, και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και ως προληπτική ουσία ενάντια στον καρκίνο.
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Τα μανιτάρια Σιτάκε περιέχουν λεντινάνη, η οποία έχει αντικαρκινικές, αντι-ιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Ενισχύει ακόμα το ανοσοποιητικό σύστημα και διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων.

ΠΩΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΩ ΤΑ ΠΙΟ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ;
ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Τα περισσότερα μανιτάρια που διατίθενται στην αγορά είναι καθαρισμένα. Όταν συλλεχθούν, είναι καλό να τα τρίψετε ή να τα πλύνετε. Οι θρεπτικές ουσίες τους δεν επηρεάζονται.
ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: Το μαγείρεμα των μανιταριών αυξάνει το άμυλο, τις φυτικές ίνες και τα λιπαρά, που περιέχουν, και απολευθερώνει περισσότερα αντιοξειδωτικά συμπεριλαμβανόμενων των καροτενοειδών και του φερουλικού οξέος, αλλά καταστρέφει μέρος της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη C.

ΜΕΡΙΚΑ ΕΙΔΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ:
Λεντινούλα (Σιτάκε): Περιέχει λεντινάνη, που έχει ισχυρή αντικαρκινική και αντιβιοτική δράση.
Reishi: Εδώδιμο μανιτάρι, που χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φάρμακο για περισσότερα από 2.000 χρόνια στην Κίνα. Έχει αντιαλλεργικές και αντι-ικές ιδιότητες.
Το αφτί του Ιούδα ή Jelly Ear: Έχει ζελατινώδη υφή. Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερόλης και έχει αντικαρκινικές και αντιπηκτικές ιδιότητες.
Λευκά μανιτάρια: Ακόμα και τα κοινά λευκά μανιτάρια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment