Thursday, 16 May 2019

Εξετάσεις, Μαθητές και Σωστή Διατροφή!


Ο ρόλος της διατροφής στην απόδοση του μαθητή

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή μπορεί να αλλάξει την απόδοση του μαθητή μέχρι και 30%, όσον αφορά τη συγκέντρωση και τη μνήμη αλλά και την κατανόηση υλικού που διδάσκεται. Αντιθέτως,μια κακή διατροφή, που μπορεί να είναι με τοξικές ουσίες ή λανθασμένα τρόφιμα, μπορεί να μειώσει την απόδοσή του.
Η σωστή διατροφή δεν βοηθάει μόνο στην ανάπτυξη του παιδιού για να μεγαλώσει είτε σε ύψος ή βάρος αλλά και σε πνευματική διαύγεια.

Όσον αφορά τις εξετάσεις, δεν σημαίνει ότι με το να ξεκινήσουμε μια σωστή διατροφή μια μέρα πριν τις εξετάσεις όλα θα πάνε καλά, πρέπει να ξεκινήσουμε λίγο με την προεργασία. Και ιδιαίτερα τώρα που οι μαθητές διαβάζουν, μελετούν, και προσπαθούν να αποθηκεύσουν όλη εκείνη τη γνώση που παίρνουν από τις επαναλήψεις τους, ακριβώς και μόνο να νιώσουν και εκείνοι δυνατοί.
Όσοι έχουν παιδιά στα σχολεία ίσως να παρατηρήσουν ότι μπορεί να προετοιμάζονται κατά τη διάρκεια για να φτάσουν στις εξετάσεις αλλά μέχρι την περίοδο των εξετάσεων τα παιδιά να είναι τόσο κουρασμένα, που μπορεί να είναι κι ένας λόγος που δεν πάνε καλά στις εξετάσεις τους.

Μπορούμε όμως, δια μέσω τις διατροφής, να αποφέρουμε κάποιες λύσεις. Για παράδειγμα:

Πρέπει να τρώνε πρωινό:
Δεν γίνεται τα παιδιά να φεύγουν είτε για το σχολείο, φροντιστήρια και για τις εξετάσεις με άδειο στομάχι. Το πρωινό είναι σημαντικό γιατί επαναφέρει τα επίπεδα της γλυκόζης από τη διάρκεια της νηστείας το προηγούμενο βράδυ. Αν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα πέσουν, το άτομο ατονεί και αδυνατεί να κρατήσει οποιεσδήποτε πληροφορίες. Πολλές φορές ακούμε ένα μαθητή να λέει ότι διάβαζε όλο το βράδυ, τα ήξερε τόσο καλά αλλά το πρωί τα ξέχασε όλα. Ένας από τους λόγους, είναι εάν υπάρχει έλλειψη των τροφών, εκείνων που θα αναζωογονήσουν τον εγκέφαλο και θα φέρουν τα επίπεδα της γλυκόζης. Έτσι, ένα καλό πρωινό είναι απαραίτητο. Παράδειγμα: Μπάρα δημητριακών με φυτικές ίνες, γάλα με ένα τοστ, 1 μπολ δημητριακά χωρίς επιπλέον ζάχαρη.

Ωμέγα 3 λιπαρά και Β Βιταμίνες:
Ενισχύουμε σ’ αυτές τις περιόδους τη διατροφή του μαθητή με Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα και Βιταμίνες Β, ιδιαίτερα τη χολίνη. Αυτά τα 2 συστατικά έχει αποδειχθεί ότι μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν τη συγκέντρωση, την αποθήκευση πληροφοριών στο μακρύτερο μέρος της μνήμης και δίνουν περισσότερη ενέργεια. Πλούσια σε Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα είναι τα ψάρια (π.χ. σολομό, τόνο, τσιπούρα), τα οποία καλό θα ήταν να καταναλώνονται 2 με 3 φορές τη βδομάδα. Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι με την κατανάλωση 500mg Ωμέγα-3 λιπαρά τη βδομάδα μπορεί να αυξηθεί το επίπεδο της γνώσης αλλά και ο δείκτης της νοημοσύνης κατά 12%. Αν το παιδί δεν μπορεί να τα πάρει μόνο από τη διατροφή την αναγκαία ποσότητα υπάρχουν και κάποια συμπληρώματα.
Τα άλλα θρεπτικά συστατικά, των Β βιταμινών όπως χολίνη, θειαμίνη, βιταμίνη Β12 και το σίδηρο βοηθούν στην μνήμη. Οι ξηροί καρποί, το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα φρούτα, τα σιτηρά, κ.α, είναι καλές πηγές αυτών των ομάδων. Ένα ιδανικό ενδιάμεσο σνακ για τα παιδιά μας την περίοδο αυτή είναι ένα μικρό μπωλ ατηγάνιστων ξηρών καρπών, παστά φρούτα και λίγη τριμένη μαύρη σοκολάτα.

Ανδρέας Χ. Σάββα, 
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment