Thursday 30 May 2019

Ενυδάτωση, απαραίτητη για τον οργανισμό!


Ενυδάτωση, απαραίτητη για τον οργανισμό!



Σοβαρές αρνητικές επιδράσεις στη σωματική και νοητική υγεία και απόδοση του ανθρώπου μπορεί να προκαλέσει η μειωμένη πρόληψη νερού. Ακόμη και οι σύντομες περίοδοι υποκατανάλωσης υγρών, οδηγούν σε μείωση της αυτοσυγκέντρωσης και σε αύξηση της κούρασης  και του πονοκεφάλου.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΝΕΡΟ!
Το νερό είναι απαραίτητο στις καθημερινές σωματικές λειτουργίες για τους εξής λόγους:
Αποτελεί σημαντικό συστατικό του κάθε κυττάρου (55-70%).
Είναι κύριο συστατικό του αίματος (92%).
Λαμβάνει μέρος στις χημικές αντιδράσεις του μεταβολισμού π.χ. πέψη, παραγωγή ενέργειας, παραγωγή γλυκογόνου και γλυκόζης.
Το νερό αποτελεί το μέσο όπου διαλύονται οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες (Β και C).
Είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στους διάφορους ιστούς του σώματος (κυρίως μέσω του αίματος).
Αποτελεί συστατικό των απεκκρίσεων του οργανισμού π.χ. ούρα, κόπρανα, δάκρυα, ιδρώτας.
Το νερό δρα σαν θερμοστάτης στον οργανισμό ρυθμίζοντας την κανονική θερμοκρασία του οργανισμού (36,5 - 37°C).
Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των εντέρων.
Στόχος μας είναι να διατηρούμε διαρκώς υψηλά τα ποσοστά υγρασίας στο σώμα μας και σ’ αυτό μπορεί να συμβάλει, εξίσου με το νερό και μια μεγάλη ποικιλία υγρών, όπως οι χυμοί, το γάλα, το τσάι, ο καφές κ.α, όπως επίσης και μερικές τροφές.
Τροφές που μας ενυδατώνουν:
Το καλοκαίρι έχουμε μια τεράστια ποικιλία τροφών που συνεισφέρουν στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού μας δεδομένων των μεγάλων απωλειών σε υγρά και ηλεκτρολύτες λόγω της εφίδρωσης. Η πλειοψηφία των τροφών αυτών ανήκει στην κατηγορία των φρούτων και λαχανικών εποχής. Τα φρούτα και τα λαχανικά, εκτός της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε υγρά περιέχουν και μία τεράστια γκάμα βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών που τα καθιστά απαραίτητα στοιχεία της καθημερινής μας διατροφής. Παράλληλα και οι τροφές συνεισφέρουν μεγάλες ποσότητες νερού στον οργανισμό και ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά, των οποίων οι περιεκτικότητά σε νερό προσεγγίζει το 90% της σύνθεσής τους. Η ντομάτα για παράδειγμα, που είναι στερεή τροφή, προσφέρει στο σώμα μας περισσότερο νερό από ότι το γάλα που είναι υγρή τροφή. Τα δημητριακά περιέχουν έως και 40% νερό, τα μικτά γεύματα 40-70%, οι σούπες, το γιαούρτι, τα φρούτα και τα λαχανικά 80%.

No comments:

Post a Comment