Thursday 9 May 2019

Τρώω Σωστά, σύμφωνα με τον τρόπο ζωής μου – Τρώω Σωστά, Ζώ Σωστά, Αισθάνομαι Υπέροχα!


Πώς το μαγείρεμα επηρεάζει την υγεία;
Το μαγείρεμα είναι μια καθημερινή ασχολία για τους περισσότερους από εμάς. Πώς όμως επηρεάζει ο τρόπος που μαγειρεύουμε, την υγεία μας; Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας εξασφαλίζοντας λιγότερες πιθανότητες για αύξηση βάρους, εμφάνιση διαβήτη και διαφόρων ασθενειών;
Στην Κύπρο ευδοκιμούν πολλά βότανα και φυλλώδη λαχανικά λόγω ευνοϊκού κλίματος, όπως για παράδειγμα η ρίγανη, μαϊντανός, δεντρολίβανο, βασιλικός, δυόσμος/μέντα, άνηθος, δάφνη, μαρούλι, Λουΐζα, κ.α. τα οποία μπορούν να αρωματίσουν και να εμπλουτίσουν τη γεύση του φαγητού μας χωρίς ενοχές και επιπρόσθετες θερμίδες. Δυστυχώς όμως δεν τα χρησιμοποιούμε στον καθημερινό τρόπο ζωής μας και έτσι δεν παίρνουμε τις ευεργετικές ιδιότητες που μας προσφέρει απλόχερα η φύση. Τα καρυκεύματα, τα μπαχαρικά και τα αρωματικά βότανα όταν είναι φρέσκα δίνουν γεύση ενώ όταν είναι αποξηραμένα περιέχουν αιθέρια έλαια, μέταλλα και ιδιαίτερα αρώματα και μπορούν να κάνουν ξεχωριστό ένα πιάτο.
Πολλές μέθοδοι μαγειρέματος μπορούν για να χρησιμοποιούνται για μια πιο υγιεινή διατροφή στην κουζίνα σας όπως: ψήσιμο στον ατμό, ψήσιμο στη σχάρα, βράσιμο, ποσέ, ψήσιμο στο φούρνο “baked”, (χωρίς περιττό ή καθόλου λίπος).
Υπέροχο φαγητό και υγιής διατροφή σημαίνει απολαυστικές γεύσεις και αναζωογονητικά γεύματα ενώ απολαμβάνετε το φρέσκο, απλό και υγιεινό. Με τι σωστή καθοδήγηση του διατροφολόγου ή διαιτολόγου μπορείτε πάντοτε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή για ένα υγιές αύριο.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)


No comments:

Post a Comment