ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα):
· 2 μεγάλα κολοκυθάκια τριμμένα
· 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
· 1 μέτριο καρότο τριμμένο
· 2 κ.Σ μαιντανό ψιλοκομμένο
· 2 κ.Σ δύοσμο ψιλοκομμένο
· 2 κ.Σ άνηθο ψιλοκομμένο
· 5 κ.Σ βρώμη
· 2 κ.Σ αλεύρι ολικής αλέσεως
· 1 κ.Σ baking powder
· 2 κ.Σ ελαιόλαδο
· Λίγο φρεσκο-αλεσμένο πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Βάζετε σε σουρωτήρι το τριμμένο καρότο, το κολοκυθάκι και το κρεμμύδι.
Μετά από 10 λεπτά τα σφίγγετε, τα στραγγίζετε καλά με τα χέρια σας και τα βάζετε σ’ ένα μπολ.
Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που μπορείτε να πλάσετε.
Πλάθετε τα κολοκυθομπιφτέκια και τα βάζετε σε ταψί με λαδόχαρτο στη βάση του.
Τα ψήνετε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Μικρό tip: Αν θέλετε το μείγμα των κολοκυθομπιφτεκιών να γίνει πιο τραγανό, μπορείτε να προσθέσετε και λίγη πατάτα τριμμένη.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ TIP:
Τα κολοκυθάκια και τα καρότα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Πολλά από τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται στη φλούδα του κολοκυθιού, γι’ αυτό είναι καλύτερα να τα καταναλώνουμε μαζί με τη φλούδα. Τα κολοκυθάκια δίνουν τον τέλειο συνδυασμό για τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, αφού προσφέρουν βιταμίνες συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο και μαγνήσιο που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση του σακχάρου. Η συνταγή αυτή μας δίνει έναν πλούσιο συνδυασμό σε φυτικές ίνες, αφού περιέχει κολοκυθάκια, καρότο, βρώμη και αλεύρι ολικής. Όλα αυτά τα συστατικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK.
No comments:
Post a Comment