Την εποχή αυτή πολλές ιώσεις
βρίσκονται σε έξαρση. Οι απότομες αλλαγές του καιρού έχουν ως αποτέλεσμα να
αυξάνονται κατακόρυφα, οι ιώσεις, τα κρυολογήματα και τα κρούσματα γρίπης. Ως
αποτέλεσμα ταλαιπωρούνται πολλοί ενήλικες αλλά και πιο ευαίσθητες πληθυσμιακές
ομάδες, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.
Η Διατροφή, μπορεί να συμβάλλει
αποτελεσματικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών λοιμώξεων και των
συμπτωμάτων που τις συνοδεύουν, εφοδιάζοντας τον οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά
συστατικά που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ας εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με
τροφές που βρίσκονται ήδη μέσα στην κουζίνα μας και μπορούν να επισπεύσουν την
ανάρρωσή μας.
- Καταναλώνετε καθημερινά ποικιλία φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C, που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών οι οποίες αυξάνονται σε περίπτωση λοιμώξεων. Πηγές της βιταμίνης C είναι το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, οι φράουλες, τα ακτινίδια, η κόκκινη και πράσινη πιπεριά, το μπρόκολο, οι ντομάτες, τα λαχανάκια Βρυξελλών κ. ά.
- Καταναλώνετε τακτικά μέσα στην εβδομάδα τροφές όπως άπαχο κρέας, ψάρια – θαλασσινά, αυγά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά, συκώτι, πράσινα λαχανικά, οι οποίες είναι πλούσιες σε διάφορα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνες Α, Ε, Β12, Β6, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο όπου όλα μαζί διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία και άμυνα του οργανισμού.
- Αυξήστε την ποσότητα σε ω3 κα ω6 λιπαρά μέσα από ψάρια, ξηρούς καρπούς, εμπλουτισμένα δημητριακά. Είναι τροφές που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
- Καταναλώνετε τροφές με προβιοτικά αλλά και πρεβιοτικά, όπως τα ζωντανά γιαούρτια, ξινόγαλα, κεφίρ αλλά και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα που προστατεύουν ιδιαίτερα το πεπτικό σύστημα από λοιμώξεις.
- Περιορίστε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά όπως τα έτοιμα γεύματα τα αλλαντικά και τα λιπαρά κρέατα.
- Προτιμήστε να φτιάχνετε σπιτικές συνταγές με δικά σας υγιεινά υλικά.
- Πίνετε άφθονο νερό και φυσικούς χυμούς που θα βοηθήσουν τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, αλλά και των υδατοδιαλυτών βιταμινών. Πίνοντας ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού έχετε υπερκαλύψει την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C που χρειάζεστε.
- Μην ξεχνάτε τις ζεστές δυναμωτικές σούπες λαχανικών και την παραδοσιακή κοτόσουπα. Καλή επιλογή μπορεί να αποτελέσει μία σούπα λαχανικών ή κρέατος- κοτόπουλου. Δώστε γεύση και αντιοξειδωτικά στη σούπα, βάζοντας λεμόνι.
Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK
No comments:
Post a Comment