Thursday 10 January 2019

Διατροφή Ενάντια στο Κρυολόγημα!



Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον οργανισμός μας ενάντια στα μικρόβια;
 Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα:

Η καταπολέμηση ενός κρυολογήματος ή ιού της γρίπης είναι ευκολότερη αν έχετε ήδη ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητές νοσηρότητας σε γρίπη αυτό το χειμώνα, είναι σημαντικό να διατηρείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε άριστη κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή με άφθονες βιταμίνες και μέταλλα και να μειώσετε τα επίπεδα στρες με αρκετό ύπνο και τακτική άσκηση.

Είναι καλύτερα, αν είναι εφικτό, να παίρνετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε μέσω της διατροφής και όχι μέσω συμπληρωμάτων. Ιδιαίτερα ωφέλιμα είναι τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα με βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως: εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδιο, μπρόκολο, κέηλ, σπανάκι και χρωματιστές πιπεριές. Η βιταμίνη C δεν μπορεί να σας σταματήσει από το να νοσήσετε από γρίπη, αλλά μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να βοηθήσει ενάντια στο κρυολόγημα και τη γρίπη, λειτουργεί με την αύξηση των επιπέδων μιας φυσικής ουσίας, που μοιάζει με αντιβιοτικό, στους πνεύμονες. Η βιταμίνη D γίνεται στο δέρμα από την έκθεση στο ηλιακό φως, περίπου 10-15 λεπτά ημερησίως, αλλά είναι δύσκολο να αποκτήσουμε αρκετή μέσω του δέρματος για να περάσουμε το χειμώνα. Η βιταμίνη D, βρίσκεται επίσης σε μερικά τρόφιμα, όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και τα μανιτάρια, καθώς και τα ενισχυμένα δημητριακά, αλλά θα μπορούσατε να εξετάσετε την πιθανότητα κατανάλωσης ενός καθημερινού συμπληρώματος, για να αυξήσετε τα επίπεδα.

Τα «καλύμματα» των ρινικών διόδων, του λαιμού και των πνευμόνων λειτουργούν ως φυσικά εμπόδια για τη μόλυνση. Εάν τρώτε με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείτε αυτές τις μεμβράνες όσο το δυνατόν υγιείς, είναι λιγότερο πιθανό να γίνετε ευάλωτοι. Πρωτεΐνες (όπως: άπαχο κρέας, ψάρι, αυγά, γάλα, όσπρια ή τοφού), είναι σημαντικό για την διατήρηση αυτών των μεμβρανών. Η βιταμίνη Α, επίσης, βοηθάει στη διατήρηση και ανανέωση των ιστών και μπορείτε να ενισχύσετε τη πρόσληψη αυτής της βιταμίνης με το να καταναλώνετε πολλά καρότα, γλυκοπατάτες, σκούρα φυλλώδη λαχανικά, μάνγκο και βερίκοκα.

Τip: Μαζί με την υγιεινή διατροφή πρέπει να παίρνουμε και κάποιες άλλες προλήψεις. Αν βρίσκεστε γύρω από άτομα με κρυολόγημα ή γρίπη, πλένετε τα χέρια σας αρκετά συχνά. Παρότι μπορεί να πιστεύετε, ότι το κρυολόγημα είναι πολύ πιο πιθανό να μεταδοθεί μέσω επαφής χεριών, τα οποία μετά μπορεί να χρησιμοποιήσετε και να αγγίξετε το πρόσωπό σας, παρά από βήχα ή φταρνίσματα. Χρησιμοποιήστε τακτικά ένα αντιβακτηριακό σαπούνι χεριών ή ένα απολυμαντικό, ειδικά όταν ταξιδεύετε ή εργάζεστε!

No comments:

Post a Comment