Sunday 13 January 2019

Ιανουάριος, Μήνας για Ανανέωση!


Τώρα είναι η στιγμή να θέσουμε νέες υγιεινές συνήθειες. Ξεκινήστε επανεξετάζοντας τις ώρες των γευμάτων σας και τρώγοντας με προσοχή. Η πολύ μικρή προσοχή σε αυτό που τρώμε σημαίνει ότι καταναλώνουμε ασυνείδητα πολλές θερμίδες. H λύση; καθίστε σε ένα τραπέζι για φαγητό, χρησιμοποιήστε πιάτο και μαχαιροπίρουνα κάθε φορά και δώστε την πλήρη προσοχή σας στο φαγητό σας.

Νικήστε τη «μελαγχολία του χειμώνα»:
Σύμφωνα με ειδικούς, ένας στα δεκαπέντε άτομα, πάσχουν από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, ένα είδους κατάθλιψης που παρουσιάζετε το χειμώνα. Η διαταραχή αυτή μπορεί να επηρεάσει την ενέργειά, τον ύπνο, την όρεξη, την πέψη και διάθεσή σας. Αν είστε επηρεασμένοι μπορείτε να ακολουθήσετε τα πιο κάτω βήματα:
Κρατήστε την ενέργειά σας ψηλά! Mην παραλείψετε ένα γεύμα και επιλέξτε υδατάνθρακες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, για να αποφύγετε τη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Άπαχο κρέας, αυγά, τυρί και ξηροί καρποί που περιέχουν αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο ενισχύει τη σεροτονίνη. Τα ωμέγα-3 λιπαρά και η βιταμίνη D σε λιπαρά ψάρια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην κατάθλιψη.
Δραστηριοποιηθείτε! Το σώμα μας ελευθερώνει χαρούμενες ορμόνες, που ονομάζονται ενδορφίνες, όταν ασκούμαστε, το οποίο μπορεί να βοηθήσει να ανασηκώσει την διάθεσή σας.
Επισκεφτείτε το γιατρός σας, για συμβουλές.

Κόψτε το αλκοόλ:
Το αλκοόλ περιέχει πάρα πολλές θερμίδες και σχεδόν καθόλου θρεπτικές ουσίες, έτσι το να μειώσουμε την κατανάλωσή του θα ωφελήσει όχι μόνο τη γραμμή σας αλλά και το συκώτι σας. Κόβοντας μόνο 2 ποτήρια κρασί, 175ml (312kcal), καθημερινώς, μπορείτε να χάσετε περίπου 1.5 kg μέχρι το τέλος του μήνα.

Ασκηθείτε:
Ένας από τους καλύτερους τρόπους άσκησης, που δεν κοστίζει και δεν χρειάζονται όργανα γυμναστικής, είναι το περπάτημα. Με το να περπατάτε εύκολα παίρνετε τα 150 λεπτά δραστηριότηταw μέτριας έντασης που συνιστάτε, κάθε βδομάδα το χειμώνα. Μόλις 22 λεπτά ζωηρό περπάτημα τη μέρα καίμε περίπου 100 θερμίδες.

Καταναλώστε τα «εποχιακά»:
Πορτοκάλια, μανταρίνια, κλεμεντίνες και γρέηπφρουτ είναι γεμάτα με βιταμίνη C, η οποία κρατά το ανοσοποιητικό σύστημα δυνατό και το δέρμα υγιές. Επίσης βοηθά το σώμα να απορροφήσει σίδηρο από πηγές εκτός-κρέατος. Απολαύστε τα εσπεριδοειδή φρούτα ολόκληρα παρά σε χυμό για να ωφεληθείτε από τις φυτικές ίνες.


Tip: Ανακατέψτε κους-κους ολικής αλέσεως με τεμαχισμένο στήθος κοτόπουλο, φρέσκο κρεμμυδάκι, «μοίρες» πορτοκαλιού και χυμό, 1 κ.Σ κομματιασμένα αμύγδαλα, φρέσκο δυόσμο/μέντα, μαύρο πιπέρι και ελάχιστο ελαιόλαδο.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)

No comments:

Post a Comment