Sunday 27 January 2019

Βιταμίνη C, οφέλη και διατροφικές πηγές!



Η Βιταμίνη C, μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, που όμως το σώμα μας δεν παράγει ή αποθηκεύει. Γι’ αυτό και πρέπει να τροφοδοτούμε καθημερινά την παροχή βιταμίνης C μας - και η καλύτερη πηγή προέρχεται από φρούτα και λαχανικά. Όταν ακούμε «βιταμίνη C», το μυαλό μας πάει αμέσως στο πορτοκάλι και στην κοινή πεποίθηση ότι η πιο αγαπημένη βιταμίνη όλων των εποχών θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε όρθιοι ένα κρυολόγημα ή θα μειώσει την ένταση των ενοχλητικών συμπτωμάτων του.

Πράγματι, μια σωστή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνη C, θα ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού, θα εξουδετερώσει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, θα μας δώσει ενέργεια και θα ομορφύνει το δέρμα μας.

Η βασική λειτουργία της βιταμίνης C είναι αντιοξειδωτική. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η βιταμίνη C είναι τα «κλειδί» για την επανόρθωση, την αναδόμηση και τη διατήρηση των υγιών κυττάρων σε όλο τον οργανισμό. Συμβάλλει σημαντικά στην αποκατάσταση ιστών και επούλωση πληγών, την δημιουργία αντισωμάτων και την διέγερση λευκών αιμοσφαιρίων, την απορρόφηση του σιδήρου, ενώ δρα και ως αντισταμινικό. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι προστατεύει από οστεοπόρωση και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Νέα στοιχεία υποστηρίζουν ότι οι ψηλές δόσεις βιταμίνης C πιθανόν να έχουν σημαντικές δράσεις καταστολής και καταστροφής των καρκινικών κυττάρων ενώ ταυτόχρονα αφήνουν ανεπηρέαστα τα κανονικά κύτταρα. Η βιταμίνη C κρατά τα σκήπτρα στον τομέα της αντιγήρανσης της επιδερμίδας και αποτελεί σημείο αναφοράς στην κοσμετολογία.  

Η συνιστάμενη ημερήσια δόση είναι  90mg για τους άνδρες και 75mg για τις γυναίκες.

Πέρα από το γνωστό και αγαπημένο μας πορτοκάλι, τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι: Τα φραγκοστάφυλα, γκρέιπφρουτ, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μάνγκο, η παπάγια, το ακτινίδιο, το μπρόκολο,  οι πατάτες με την φλούδα αλλά και το θυμάρι και ο μαϊντανός.  Η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και ευαίσθητη στη θερμοκρασία.  Έτσι τα ωμά λαχανικά είναι προτιμότερα από τα βρασμένα. Αλλά αν πρέπει κανείς να βράσει τα λαχανικά,  η παρασκευή στον ατμό είναι προτιμότερη  όπως επίσης να μην τα διατηρούμε στο νερό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.  


Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)

No comments:

Post a Comment