Sunday 10 February 2019

Τα Οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής!


Η Μεσογειακή διατροφή η οποία έχει ως βάση τα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, ξηρούς καρπούς και επίσης πλούσια σε ελαιόλαδο και ελιές, είναι γνωστή διεθνώς σαν το διαιτητικό μοντέλο που συμβάλλει στην υγεία. Παράλληλα, η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με την καλύτερη διαχείρηση του σωματικού βάρους.

Η μεσογειακή διατροφή βοηθά:

  • Προστασία ενάντια στον διαβήτη τύπου 2. Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες καθυστερούν την πέψη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποτρέπει την μεγάλη αύξηση των σακχάρων στο αίμα.
  • Προστασία ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το κόκκινο κρέας αποφεύγονται στην μεσογειακή δίαιτα. Επίσης προβλέπεται η κατανάλωση κόκκινου κρασιού αντί για άλλη πηγή αλκοόλ κάτι που φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Το ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής, ασκεί ευεργετική δράση για ορισμένους τύπους καρκίνου όπως του μαστού και του προστάτη.  Επίσης, σε έρευνες φαίνεται ότι το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέως εντέρου.
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer. Ερευνητές υποθέτουν ότι η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει την χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και γενικά την υγεία των αγγείων, και αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer ή άνοιας.
  • Προστατεύει από την νόσο του Παρκινσον, Σε μια δίαιτα που περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση( οξειδωτικό στρες) ο κίνδυνος εμφάνισης πάρκινσον μειώνεται στο μισό.
  • Αυξάνει την μακροβιότητα. Λόγω της μείωσης εμφάνισης σοβαρών ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό αύξησης στο προσδόκιμο ζωής.
  • Οι θετικές επιπτώσεις των καλών λιπαρών που προέρχονται από το ελαιόλαδο και τα ψάρια (τσιππούρα, σολώμός, σαρδέλες κ.τ.λ.) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του σωματικού βάρους με την προυπόθεση ότι θα μειωθεί η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων.
  • Η Μεσογειακή Διατροφή είναι μελετημένη και ισορροπημένη, έτσι συμβάλλει στην σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου.  Ας μην ξεχνάμε ότι το νερό είναι απαραίτητο!  Καθημερινά συνιστάται η κατανάλωση 6-8 ποτηριών. 
Αντρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)

No comments:

Post a Comment