– προσέχουμε την υπερκατανάλωση φαγητού.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η
νηστεία υπαγορεύει όχι απλώς την αποχή από μεμονωμένα τρόφιμα αλλά τη
γενικότερη εγκράτεια μας.
– προτιμάμε την μαγειρική στον ατμό, στο φούρνο,
στην κατσαρόλα και αποφεύγουμε το τηγάνι. Το τηγάνισμα των τροφίμων και
γενικότερα το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή
ενώσεων γνωστές ως ενώσεις μη ενζυμικής γλυκοζυλίωσης (AGEs) οι οποίες φαίνεται να είναι
ιδιαίτερα επιβλαβείς για τον
οργανισμό μας.
– δεν αμελούμε ποτέ το πρωινό. Οφείλει
και κατά την περίοδο της νηστείας να είναι ο βασιλιάς των γευμάτων μας.
– τα φρούτα και οι ανάλατοι ξηροί
καρποί είναι πάντα καλές επιλογές μικρογευμάτων.
– η σαλάτα δεν λείπει από τα
κύρια γεύματα μας.
– τα όσπρια καλό είναι να
αποτελούν το γεύμα μας τουλάχιστον 2-3 φορές μέσα στην εβδομάδα.
– η ποικιλία στην διατροφή
μας είναι σημαντική…όχι μόνο μακαρόνια και πατάτες!
– δίνουμε έμφαση
σε προϊόντα ολικής άλεσης που επιφέρουν το αίσθημα κορεσμού λόγω της
αυξημένης περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες. Ταυτόχρονα, λόγω της αργής
απορρόφησης τους, δεν οδηγούν
στην απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος. Αντίθετα, τα
επεξεργασμένα δημητριακά (λευκό ψωμί, άσπρα μακαρόνια και ρύζι) μέσω της
έντονης αντιρροπιστικής δράσης μιας πολύ
κομβικής ορμόνης του οργανισμού μας , της ινσουλίνης,
επιφέρουν έντονο το
αίσθημα της πείνας και της ανάγκης για γλυκό σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά
το γεύμα.
– ενημέρωση από τον διαιτολόγο για τα προϊόντα
σόγιας και πώς μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Μπορούν να νηστεύουν όλοι;
Καλό είναι να
έχουμε υπόψη μας ότι
κάποιες ομάδες ατόμων έχουν εξατομικευμένες ανάγκες τόσο σε μακρο-θρεπτικά όσο και σε μικρο-θρεπτικά συστατικά συνεπώς θα ήταν καλύτερο
να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για περεταίρω συμβουλευτική καθώς ο
αποκλεισμός ομάδων τροφίμων για ένα παρατεταμένο διάστημα μπορεί να έχει
ανεπιθύμητες επιπτώσεις.
Τα άτομα αυτά είναι :
– γυναίκες σε
κατάσταση εγκυμοσύνης
– γυναίκες που
θηλάζουν
– παιδιά και
έφηβοι
– άτομα
μεγαλύτερης ηλικίας
– άτομα που
νοσούν ή βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης
– άλλες
παθολογικές καταστάσεις
– άτομα που
λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή
– άτομα με
αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις όπως αθλητές
Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)
No comments:
Post a Comment