Sunday 3 March 2019

Αποξηραμένα Φρούτα: Πόσο υγιεινά είναι;



Τα αποξηραμένα φρούτα δημιουργούνται μετά από τη διαδικασία εξαγωγής της μεγαλύτερης ποσότητας νερού από το φρούτο. Το υπόλοιπο μέρος του φρούτου διατηρείτε άθικτο, συνήθως, έτσι ώστε να έχει πολύ μεγάλη θρεπτική αξία και να μπορεί να είναι νόστιμο.

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια εξαιρετική διατροφική επιλογή εφ ‘όσον καταναλώνονται σε κατάλληλες ποσότητες, σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων συνδέεται με μια πιο υγιεινή διατροφή και μειωμένη παχυσαρκία.

Φυσικά, τα ολόκληρα, φρέσκα και μη επεξεργασμένα φρούτα είναι πάντα η καλύτερη εναλλακτική. Αλλά όταν πρόκειται για επιλογή, τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια καλύτερη επιλογή από το χυμό φρούτων ή την μηδενική κατανάλωση φρούτων.

Στην πραγματικότητα, τα αποξηραμένα φρούτα,  περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E και η C, καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο και το κάλιο, αλλά και σημαντικά φλαβονοειδή και καροτενοειδή συστατικά. Επιπλέον, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή τους δεν αυξάνεται γρήγορα το σάκχαρο του αίματος. Έτσι, αποδεικνύονται φιλικά προς την καρδιά, ωφέλιμα για τα οστά και πολύτιμα για το έντερο, ενώ μειώνουν τη χοληστερίνη.

Τα πιο συνηθισμένα αποξηραμένα φρούτα που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι οι σταφίδες, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα σύκα και οι χουρμάδες, αλλά και άλλα, λιγότερο γνωστά όπως είναι τα cranberries, τα γκότζι-μπέρι, τα ακτινίδια, οι φράουλες, ο ανανάς κ.ά.

Προσοχή όμως, όλα τα αποξηραμένα φρούτα δεν είναι το ίδιο! Υπάρχουν αποξηραμένα φρούτα σε ζαχαρωμένη μορφή, δηλαδή καλυμμένα με ζάχαρη, όπως οι φέτες αποξηραμένου ανανά, μάνγκο, μήλου, παπάγιας, φράουλας και μπανάνας.

Ένας μεγάλος λόγος που μερικοί είμαστε επιφυλακτικοί, ακόμα και μερικοί διατροφολόγοι, με τα αποξηραμένα φρούτα είναι επειδή για το μέγεθός τους, έχουν περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη. Για παράδειγμα: 1 φλ. φρέσκα βατόμουρα έχει περίπου 85 θερμίδες, ενώ 1 φλ. αποξηραμένα έχει περίπου 500 θερμίδες!

Η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας. Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν επίσης θειώδη άλατα, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για τη διατήρηση των αποξηραμένων φρούτων, έχουν συνδεθεί με κρίσεις άσθματος και ημικρανίες.

Εν κατακλείδι, τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα πολύ υγιεινό και θρεπτικό σνακ το οποίο όμως πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Αυτό διότι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, υδατάνθρακες και θερμίδες. Για το λόγο αυτό, μπορεί και πρέπει να τα καταναλώνει κάποιος καθημερινά, σε μικρές ποσότητες και κατά προτίμηση με άλλα θρεπτικά συστατικά μαζί (παραδείγματος χάρη γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς). Σε σωστές ποσότητες επομένως, αποτελεί μια καλή επιλογή σνακ, ενώ μας δίνει τη δυνατότητα να καταναλώνουμε τα αγαπημένα μας φρούτα όλο το χρόνο.


Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)

No comments:

Post a Comment