Υλικά:
- 1 φλ. ρεβίθια
- 1 μεγάλο καρότο
- 1 μεγάλο κολοκύθι (όχι κολοκυθάκι)
- 2 αυγά
- ½ φλ. φρυγανιά
- 2 κ.Σ δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.Σ γιαούρτι
Εκτέλεση:
Βράζετε πρώτα τα
ρεβίθια να βράσουν, (όχι πολύ για να μην λασπώσουν), για να μαλακώσουν και τα
βάζουμε σε ένα μπολ. Τα λιώνετε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, με αρκετή δύναμη,
και τα αφήνετε στην άκρη. Στο μεταξύ τρίβετε το καρότο, αφού το καθαρίσετε, στο
χοντρό μέρος ενός τρίφτη και το ίδιο κάνετε και με το κολοκύθι (ακαθάριστο).
Βάζετε και τα δυο σ’ ένα μπολ και αφού τα στραγγίσετε, πιέζοντας τα ανάμεσα στα
δυο σας χέρια, για να αφαιρέσετε το νερό τους, τα βάζετε στο μπολ με τα λιωμένα
ρεβίθια. Αναμιγνύετε. Μετά ρίχνετε μέσα τα 2 αυγά, ανακατεύοντας, για να δέσει
το μείγμα. Ρίχνετε και την φρυγανιά, και το δυόσμο ανακατεύοντας. Βάζοντας
γάντια, ζυμώστε λίγο το μίγμα με το χέρι. Πριν ξεκινήσετε να πλάθετε, προσθέστε
λίγο αλάτι, μέχρι και 1 πρέζα. Το μείγμα πρέπει να είναι ομοιογενοποιημένο και
να μην φαίνονται κενά. Μετά παίρνετε ένα ταψί φούρνου και απλώνετε επάνω ένα
κομμάτι αντικολλητικής λαδόκολλας. Πλάθετε το μείγμα σε μπαλίτσες με τα χέρια σας,
και πιέστε ούτως ώστε να σχηματιστούν τα μπιφτέκια. Βάλτε τα στο ταψί το ένα
δίπλα στο άλλο και ψήστε στο φούρνο για 10-15 λεπτά, στους 200°C, να
κοκκινήσουν, και σερβίρετε με γιαούρτι.
Θρεπτικές σημειώσεις:
Τα ρεβίθια περιέχουν
χολίνη, η οποία βοηθά στον ύπνο, στην κίνηση μυών, στην αντιμετώπιση χρόνιας φλεγμονής και σε εγκεφαλικές λειτουργίες όπως μνήμη και μάθηση.
1 φλιτζάνι ρεβίθια μαγειρεμένα = 270 kcal + 15gr Πρωτείνες + 13 gr Φυτικές ίνες!
Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)
Reference: Υγεία πάνω από όλα
No comments:
Post a Comment