ΥΛΙΚΑ για 12 κεκάκια
- 90ml ηλιέλαιο
- 180γρ ζάχαρη
- 180γρ πουρέ μήλου*
- 240ml γάλα αμυγδάλου
- 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. σκόνη τζίντζερ
- 1 κ.γλ. γεμάτο ξύσμα πορτοκαλιού (προσοχή από ακέρωτο το πορτοκάλι)
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή μια κάψουλα
Για τον πουρέ μήλου :
2 μήλα κόκκινα (καθαρισμένα & κομμένα σε κύβους)
20 γρ. ζάχαρη
25ml νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζουμε τον πουρέ μήλου.
Βάζουμε τα μήλα σε μια κατσαρολίτσα μαζί με τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνουμε να μαλακώσουν σκεπασμένα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά , περίπου 18-20 λεπτά, κοιτάζοντας τα και ανακατεύοντας τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα .
Αφού μαλακώσουν αρκετά, τα αδειάζουμε σε ένα μπλέντερ και τα κάνουμε πουρέ. Αφήνουμε τον πουρέ μήλου στην άκρη να κρυώσει καλά πριν τον χρησιμοποιήσουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Τοποθετούμε στο ταψί για μάφινς τις ειδικές χάρτινες θήκες ή χρησιμοποιούμε θήκες σιλικόνης.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά, τα αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι, το τζίντζερ και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά με το μίξερ το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε, σε αυτό το μείγμα, το γάλα αμυγδάλου, τον πουρέ μήλου, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε στο υγρό μείγμα σιγά-σιγά τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δεν ανακατεύουμε πολύ ώρα.
Αδειάζουμε το μείγμα στις θήκες κατά τα 2/3 και ψήνουμε για περίπου 18-20 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.
Μπορούμε να δούμε αν τα κεκάκια μας έχουν ψηθεί τοποθετώντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους, αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για 10′ στο ταψί. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Tip: Μπορούμε να τα στολίσουμε με ένα γλάσο πορτοκαλιού (ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας φυσικό χυμό πορτοκάλι σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη) ή γλάσο σοκολάτας.
Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης (BSc, UK)
No comments:
Post a Comment