Thursday, 7 March 2019

Καθαρά Δευτέρα και Διατροφικές Συμβουλές!



Η «Καθαρά Δευτέρα» σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας και τα σαρακοστιανά εδέσματα έχουν την τιμητική τους την περίοδο αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται από ειδικές διατροφικές επιλογές. 
Ωστόσο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς πολλά από τα Σαρακοστιανά εδέσματα αποτελούν μια βόμβα θερμίδων που μπορεί να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα.


Διατροφικοί πρωταγωνιστές της Καθαράς Δευτέρας - Προσοχή στην κατανάλωση:

  • Λαγάνα: 1 μεγάλη φέτα = μέχρι και 100 θερμίδες
  • Χαλβάς: 100γρ χαλβά = 500 θερμίδες
  • Θαλασσινά (χταπόδι, καλαμάρι): 100γρ τηγανητό καλαμάρι = 650 θερμίδες, 1 μερίδα ψητού καλαμαριού = 100 θερμίδες, 100γρ βρασμένο χταπόδι = 190 θερμίδες
  • Ελιές: 3 μεγάλες ή 5 μικρές ελιές = 45 θερμίδες και είναι πολύ αλατισμένες
  • Ταραμάς: 100γρ ταραμά = 408 θερμίδες

Συμβουλές για να μην επιβαρυνθείτε με επιπλέον θερμίδες αυτή την Καθαρά Δευτέρα!
- Ξεκινάτε πάντα το γεύμα σας με την κατανάλωση σαλάτας. Οι φυτικές ίνες των λαχανικών θα σας κάνουν να χορτάσετε πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να μην καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα φαγητού
- Επιλέξτε τα θαλασσινά να είναι ψητά ή αχνιστά και όχι τηγανητά ή με πολλές σάλτσες.
- Αποφύγετε τις τηγανητές πατάτες και προτιμήστε για γαρνιτούρα ρύζι ή πατάτες βραστές σαν πατατοσαλάτα
- Αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Φροντίστε να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα έτσι ώστε να «δουλεύει» ο μεταβολισμός και να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα
- Προσοχή στην ποσότητα της ταραμοσαλάτας και ειδικά τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση, αφού ο ταραμάς περιέχει πολύ αλάτι.
- Φάτε ελιές αλλά με μέτρο. Αν αναλογιστούμε πως πέντε ελιές θερμιδικά ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο.
- Η κατανάλωση χαλβά ας περιοριστεί σε ένα με δύο κομμάτια στο μέγεθος σπιρτόκουτου.
- Προσοχή στη ποσότητα του ελαιολάδου. Στο φαγητό μπορείτε να χρησιμοποιείτε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για κάθε μερίδα.
- Αντίστοιχα και στη σαλάτα, χρησιμοποιήστε παραπάνω μυρωδικά, ξίδι , βαλσάμικο, λεμόνι για να δώσετε γεύση στη σαλάτα.
 - Φάτε μανιτάρια: Αποτελούν σημαντική πηγή πρωτείνης και έχουν ελάχιστες θερμίδες
- Προσοχή στη λαγάνα, 2-3 φέτες το πολύ μέσα στην ημέρα μας είναι αρκετές.
- Το κρασί, το ούζο και γενικά τα αλκοολούχα ποτά που συνοδεύουν το σαρακοστιανό τραπέζι είναι καλό να μη ξεπερνάει τα 1-2 ποτήρια.

Κατανοούμε λοιπόν πως τα σαρακοστιανά εδέσματα μπορούν να υπάρχουν στο τραπέζι μας, με την προϋπόθεση ότι θα καταναλώνονται με μέτρο ούτως ώστε να απολαμβάνουμε μόνο τα οφέλη τους χωρίς συνέπειες στο σωματικό μας βάρος.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εγύμνασης (BSc, UK)

No comments:

Post a Comment