Το 10-15% των ανθρώπων έχουν Σύνδρομο Υπερευαίσθητου Εντέρου. Αυτό είναι 1 στους 7 ανθρώπους / πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι.
Περίπου το 20-40% όλων των επισκέψεων σε γαστρεντερολόγους οφείλεται σε συμπτώματα IBS αλλά, επίσης, λιγότερο από το 50% των ατόμων με IBS αναζητούν ιατρική περίθαλψη.
Αποφεύγετε:
Οι πιο πάνω τροφές μπορεί να προκαλέσουν τα συμπτώματα της γαστρίτιδας ή άλλων γαστρεντερολογικών παθήσεων. Όμως, αυτό δεν είναι γενικός κανόνας και ο καθένας με αυτή τη πάθηση πρέπει να δοκιμάσει ένα-ένα τα πιο πάνω και να καθορίσει την δική του λίστα με τυχών επιπρόσθετα φαγητά που μπορούν να τον ενοχλούν σαν άτομο.
Γενικοί κανόνες:
Περίπου το 20-40% όλων των επισκέψεων σε γαστρεντερολόγους οφείλεται σε συμπτώματα IBS αλλά, επίσης, λιγότερο από το 50% των ατόμων με IBS αναζητούν ιατρική περίθαλψη.
Αποφεύγετε:
- Αλκοόλ
- Καφεΐνη (Καφέ ή μαύρα αναψυκτικά)
- Decaffeinated καφέ
- Κόκκινο & πράσινο πιπέρι και πιπέρι σε σκόνη
- Σάλτσες ντομάτας
- Κόκκοι ντομάτας, ελιές
- Μπάμιες, μελιτζάνες
- Σύκα, φράουλες, φύλλο μήλου, παστά φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα), χρυσόμηλα, πορτοκάλι, χυμό πορτοκαλιού, σταφύλι, φύλλο ροδάκινου, νεκταρίνια, ρόδι
- Κραμπι , κρεμμύδι, σπανάχι , κόλιαντρος, ροκκα, ωμό καρότο, σέλινο, βαρυψημένο αγγουράκι με μεγάλους σπόρους.
- Όσπρια , μπιζέλι
- Καρυκεύματα & μπαχαρικά σησάμι , μαυρόκοκκος. Μαύρο- πιτυρου ψωμί (κολίτιδα μόνο)
- Σοκολάτα, ξηρή καρποί
- Γάλα ή γιαούρτι ή γαλακτοκομικά προϊόντα( αν υπάρχει δυσανεξία λακτόζης- lactose deficiency) .Δοκιμάστε το γάλα χωρίς λακτόζη και το γιαούρτι live
- Γλυκά
- Λιπαρά: τηγανητά, αρνί, βούτυρο
- Κάπνισμα
Οι πιο πάνω τροφές μπορεί να προκαλέσουν τα συμπτώματα της γαστρίτιδας ή άλλων γαστρεντερολογικών παθήσεων. Όμως, αυτό δεν είναι γενικός κανόνας και ο καθένας με αυτή τη πάθηση πρέπει να δοκιμάσει ένα-ένα τα πιο πάνω και να καθορίσει την δική του λίστα με τυχών επιπρόσθετα φαγητά που μπορούν να τον ενοχλούν σαν άτομο.
Γενικοί κανόνες:
- Τρώτε 3 σταθερά γεύματα την μέρα( σταθερές ώρες γεύματος καθημερινά) και δυο ενδιάμεσα.
- Τρώτε μικρά γεύματα για να αποτρέπεται η παραγωγή οξέος.
- Αποφεύγετε να πίνετε πολλά υγρά κατά την διάρκεια των γευμάτων σας γιατί δημιουργούν δυσφορία από το φούσκωμα του στομαχιού.
- Αποφεύγετε υπερβολική χρήση ασπιρίνης γιατί καταστρέφει τα τοιχώματα του στομαχιού (συζητάτε το με τον γιατρό σας).
- Αποφεύγετε να τρώτε ή να πίνετε ότι σας προκαλεί δυσφορία.
- Προσπαθήστε να τρώτε σε όσο πιο γίνεται ήρεμη ατμόσφαιρα.
- Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό για τουλάχιστο 1-2 ώρες. Ξαπλώνετε με ανυψωμένο το κορμό του σώματος + κεφάλι (45 μοίρες γωνία)
- Μην καπνίζετε.
Μικρή συμβουλή: Κρατήστε ένα μικρό ημερολόγιο καταγράφοντας τα συμπτώματα, τι έχετε φάει γύρω από το χρόνο της εμφάνισης των συμπτωμάτων, καθώς και δραστηριότητες και συναισθηματικά αισθήματα. Αυτό το ημερολόγιο θα βοηθήσει όλους - εσάς, το διαιτολόγος και άλλους επαγγελματίες υγείας που τυχών σας παρακολουθούν - και να εντοπίσετε συγκεκριμένες ανησυχίες, αλλά και να αναπτύξετε ένα κατάλληλο σχέδιο.
No comments:
Post a Comment