Tuesday, 16 April 2019

Παραδοσιακές Φλαούνες με Μειωμένη Περιεκτικότητα σε Χοληστερόλη!


Υλικά (για 28 μερίδες):
Υλικά γέμισης:

  • ½ κιλό χαλούμια διαίτης (12% λιπαρά)
  • ½ κιλό τυρί διαίτης τύπου Edam (12% λιπαρά)
  • 8 ασπράδια αυγού, χτυπημένα στο μπλέντερ
  • 3-4 Κ.Σ αλεύρι self-raising
  • 1 φακελάκι  (11 γρ.) μαγιά μπύρας ή προζύμι 
  • 1 κ.γ σαφορά (saffron = κίτρινη φυσική χρωστική)
  • 120γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • Λίγη βανίλια
  • 125 ml γάλα άπαχο
  • 5-6 κόκκους μέχλεπι
  • Λίγο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. σταφιδάκια ή κανναβούρι καβουρδισμένο 
  • ½ κ.γ κοφτό αλάτι


Υλικά Ζύμης:

  • 1/20πακέτο (500 γρ.) αλεύρι χωριάτικο
  • ½ πακέτο (500 γρ.) αλεύρι self-raising
  • 1κ.γ ζάχαρη 
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. γιαούρτι άπαχο 0% λιπαρά
  • 2 κ.γ baking powder


Για την επικάλυψη των φλαούνων προτού μπουν στο φούρνο:

  • 150 γρ. σησάμι και 2 ασπράδια αυγού χτυπημένα


Οδηγίες:
Οδηγίες για γέμιση:

  • Τρίβετε τα τυριά σε ψιλό τρίφτη.
  • Κτυπάτε τα ασπράδια καλά στο μίξερ.
  • Βάζετε το σιμιγδάλι και το αλεύρι, τα τυριά και τα 125ml χλιαρό γάλα άπαχο, διαλύετε την μαγιά, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Τα ζυμώνετε καλά και τα σκεπάζετε σε ζεστό μέρος για 3-4 ώρες για να μπουν. (η γέμιση να είναι σφιχτή.)
  • Οδηγίες για τη ζύμη:
  • Ανακατεύετε το αλεύρι με το baking powder και το περνάτε από τη σίτα (τατσιά).
  • Βάζετε το αλάτι, τα μπαχαρικά και το λάδι και ρυζιάζετε καλά με τις άκρες των δακτύλων σας και τα ζυμώνετε με το γάλα, προσθέτοντας και το γιαούρτι. Πλάθετε καλά τη ζύμη και την ανοίγετε σε πιτούλες, αφού πρώτα χωρίσετε το ζυμάρι σε 30 μικρές μπαλίτσες.
  • Στο μεταξύ στη γέμιση που έχει ήδη φουσκώσει προσθέτετε τα σταφιδάκια (ή  το κανναβούρι) και το δυόσμο. Γεμίζετε τι πίτες και τις κλείνετε στο σχήμα που θέλετε αφήνοντας λίγο άνοιγμα από πάνω για να μπορούν να φουσκώσουν.
  • Στρώνετε τα ταψιά σας με λαδόχαρτο και βάζετε τις φλαούνες, αλείφοντας τις με σησάμι και ασπράδι αυγού προτού τις τοποθετήσετε στο φούρνο.
  • Ψήνετε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Ποτέ δεν ανοίγετε το φούρνο προτού περάσουν 20-25 λεπτά για να προλάβουν να φουσκώσουν και σταδιακά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου.


Θρεπτική Ανάλυση (1 Μερίδα):
Με σταφιδάκια: Ενέργεια (θερμίδες) 373, Πρωτείνη (γρ.) 16, Λίπος (γρ.) 15, Υδατάνθρακες (γρ.) 40, Χοληστερόλη (mg) 12, Νάτριο (mg) 332
Χωρίς σταφιδάκια: Ενέργεια (θερμίδες) 353, Πρωτείνη (γρ.) 16, Λίπος (γρ.) 15, Υδατάνθρακες (γρ.) 35, Χοληστερόλη (mg) 12, Νάτριο (mg) 328

Tip: Αν θέλετε να μειώσετε κι άλλο τα λιπαρά και την χοληστερόλη αντί για χαλούμι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναρή ανάλατη.

No comments:

Post a Comment